Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Predstavljene tri povijesne knjige

U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljene su tri knjige: „Nikad više Jugoslavija – Intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.)”, „Povijest kontrarevolucije – Hrvatska konzervativna misao od 1789. do 1989.” autora Stipe Kljaića te knjiga Milivoja Magdića pod nazivom „U vučjoj jami – Hrvatska politika od Supila do Tita” čiji je urednik Stipe Kljaić.

Djelom „Nikad više Jugoslavija” autor je ponudio posve originalnu interpretaciju bitnih promjena što ih je u hrvatskoj nacionalnoj ideologiji izazvala Šestosiječanjska diktatura.

Druga knjiga donosi pregled biografija 12 istaknutih paradigmatičnih, pretežno zaboravljenih konzervativnih mislilaca iz hrvatske povijesti koji su smatrali da sve što je novo i ne mora biti bolje od onoga što je bilo prije, a da su stare, provjerene vrijednosti jedini sigurni temelj nove društvene gradnje.

Rukopis Milivoja Magdića, nastao je u emigraciji prije nego su ga 1947. saveznički organi u Italiji izručili Titovu režimu, izuzetno je važan povijesni dokument.

Njegov nedovršeni rukopis predstavlja niz skica izuzetno korisnih za razumijevanje hrvatske politike 20. stoljeća.

Pročitano 379 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI