Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru premijerno prikazan nagrađivani dokumentarac Veće od traume

Protagonistice filma Protagonistice filma Foto. Valerija Lozančić

U Vukovaru je premijerno prikazan nagrađivani dokumentarac Veće od traume autorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.

Film kroz tri godine prati stanja i doživljaje triju žena - Katice, Ane i Marije, traumatiziranih u Domovinskom ratu, koje kroz slojevit proces osnaživanja vlastitih resursa iznose priče svojih života. Proces iscjeljivanja traumi ovih žena odvija se u sklopu programa Ja sam mnogo više od moje traume, putem sistemsko-integrativnih suportivnih metoda kojim polako vraćaju svoje dostojanstvo i povjerenje, izgubljeno tijekom rata. 

Autorice su tri godine provele prateći rad programa psihološkog osnaživanja u organizaciji udruge Žene u Domovinskom ratu pod nazivom Ja sam mnogo više od moje traume. Katica, Marija, Ana i Đurđica protagonistice su filma koje kroz slojevit proces osnaživanja vlastitih resursa iznose svoje životne priče i život s traumom te putem sistemsko-integrativnih suportivnih metoda kojim polako vraćaju svoje dostojanstvo i povjerenje, izgubljeno tijekom rata. Film progovara i o nadi da se takva trauma može prevladati.

-Dvadeset i pet godina nakon Domovinskog rata, žene koje su preživjele mučenja, silovanja i ubojstva voljenih i dalje su traumatizirane. Film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa dok dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem. Uz jednu Srpkinju u grupi, pitanje nacionalnosti još je jedno breme koje će Katica, Ana i Marija morati zbaciti kako bi se okrenule budućnosti i ponovno prigrlile radost življenja – rekla je autorica Mirta Puhlovski.

Film je režirala Vedrana Pribačić, uz koautoricu Mirtu Puhlovski, koja je ujedno i producentica filma (Metar60). Direktor fotografije je Dario Hacek, a film je snimala i Dinka Radonić, montirala ga je Marta Broz, a za zvuk su bili zaduženi Dario Domitrović, Tihomir Vrbanec i Frano Homen.

Film je u Vukovaru prikazan nakon svjetske premijere na domaćem ZagrebDoxu na kojem je ovjenčan posebnim priznanjem žirija te Nagradom publike, međunarodne premijere na prestižnom festivalu HOT DOCS, kao i nakon čak četiri osvojena priznanja na netom završenim 31. Danima hrvatskog filma - Nagrade publike, Nagrade za etiku i ljudska prava, nagrade Zlatna uljanice te posebnog priznanja u kategoriji dokumentarnog filma.

Premijeri u Vukovaru uz mnogobrojne predstavnike braniteljskih i stradalničkih udruga, nazočili su i župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić i njegov zamjenik Franjo Orešković te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš.

Pročitano 388 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić