Ispiši ovu stranicu

U Državnom arhivu Vukovar otvorena izložba Dokumentiranost tradicijskih kuća na prostoru VSŽ

Autor izložbe Zdeslav Španiček Autor izložbe Zdeslav Španiček Foto: Valerija Lozančić

U Državnom arhivu Vukovar otvorena je izložba fotografija Dokumentiranost tradicijskih kuća na prostoru Vukovarsko-srijemske županije.

Izložba je otvorena u organizaciji Državnog arhiva u Vukovaru i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske -Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Vukovaru, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva i Međunarodnog tjedna arhiva 2022., 15. obljetnice osnutka i rada Državnog arhiva u Vukovaru i 25. obljetnice dolaska Vlaka mira u Vukovar.

Autor izložbe i istoimenog kataloga arhivist-specijalist Zdeslav Španiček istaknuo je kako je izložba plod ideje i želje Državnog arhiva u Vukovaru i Konzervatorskog odjela u Vukovaru da se izlože specifične tradicijske kuće.

- Riječ je o do sada nepoznatoj seriji arhiva fotografija koja prikazuje specifične tradicijske kuće u mjestima na području naše županije. Odlučili smo se za njih jer na jedan način predstavljaju objekte koji su kroz stoljeća bili okupljališta obitelji i zajednica pružajući nam specifičan uvid u jedan način života koji je danas već pomalo nestao ili je trajno izgubljen. Daje nam uvid u život naših predaka i povezuje nas na neki način s njima, a mi njima i njihovoj arhitekturi na ovaj način odajemo počast - rekao je Španiček, dodajući kako je riječ o doista vrijednome blagu za Vukovarsko-srijemsku županiju, ali i cijelu Hrvatsku.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez rekao je kako ovom izložbom i obilježavanjem Dana i tjedna arhiva, 15. obljetnice osnutka i rada Državnog arhiva u Vukovaru i 25. obljetnice dolaska Vlaka mira u Vukovar žele ukazati na vrijednost kulturne baštine i grada Vukovara.

- Možda nije riječ o puno godina, ali se puno toga dogodilo u proteklih 15 godina rada Državnog arhiva u Vukovaru. Arhiv se na neki način definirao kao ustanova s bogatom izdavačkom kulturno-znanstvenom djelatnošću uz sve ostale poslove koji spadaju u njegovu primarnu domenu rada – rekao je Elez.

Otvorenju izložbe nazočili su i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković te pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš.

 

Pročitano 491 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić