NAJNOVIJE
5. Dan crvenih haljina u Osječko-baranjskoj županiji

Dan crvenih haljina u Hrvatskoj se obilježava već petu godinu za redom, a inicijativa je pokrenuta na prijedlog Hrvatskog stručnog neurološkog društva, a obilježava se kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 14:17)
Svjetski je dan močvarnih staništa, najavljen projekt revitalizacije Mure, Drave i Dunava

Na Svjetski dan močvarnih staništa koji se u svim državama svijeta obilježava 2. veljače, iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode izvijestili su o pet milijuna eura vrijednom projektu za revitalizaciju četiri područja u tzv.Europskoj Amazoni tj. u obnovu Mure, Drave i Dunava u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 13:14)
U zadnja 24 sata tri sudara vozila sa životinjom na cesti

Kako je priopćeno iz Policije uprave vukovarsko-srijemske, u posljednja 24 sata na našem su se području dogodile tri prometne nesreće s materijalnom štetom i to u Vukovaru, Privlaci i na graničnom prijelazu Ilok. Također su evidentirana i tri sudara vozila sa životinjom na cesti i to  dva u Vinkovcima i jedan u Jarmini.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:20)
Od invazivnog streptokoka u Hrvatskoj umrle četiri osobe

Iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo priopćeno je kako je Hrvatsku ove zime pogodila bakterijska streptokokna infekcija u obliku angine ili šarlaha, a koja je poprimila razinu epidemije.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:03)
Vukovarac neovlašteno prodavao medicinske proizvode i preparate za potenciju

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom iz Vukovara zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ , priopćeno je iz PU vukovarsko-srijemske..

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:01)
Posjet župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića Općini Drenovci

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Damirom Dekanićem posjetilo je općinu Drenovci.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 08:37)
Obavijest o početku snimanja 2D seizmičkih podataka i snimanje magnetotelurskih podataka na preliminarnom istražnom prostoru Vukovar

Iz Grada Vukovara obavještavaju građane kako će Agencija za ugljikovodike u svrhu istraživanja geotermalnog potencijala na području grada izvoditi geofizičke radove u sklopu snimanja 2D seizmike i magnetotelurike.

(Srijeda, 01 Veljača 2023 15:23)

„ZAJEDNO I ZASEBNO: DOSEZI I ZNAČENJA KAZALIŠTA U VUKOVARU, VINKOVCIMA I OSIJEKU.

„ZAJEDNO I ZASEBNO: DOSEZI I ZNAČENJA KAZALIŠTA U VUKOVARU, VINKOVCIMA I OSIJEKU. Foto: Sandra Grgić

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru u suradnji s Hrvatskim domom Vukovar organizirao je u utorak predavanje Antonije Bogner-Šaban „ZAJEDNO I ZASEBNO: DOSEZI I ZNAČENJA KAZALIŠTA U VUKOVARU, VINKOVCIMA I OSIJEKU".

U predavanju, koje se održava u godini obilježavanja stote obljetnice otvorenja Hrvatskoga doma u Vukovaru (1922-2022), Bogner-Šaban pričala je o kazališnim institucijama tri slavonska grada i njihovu utjecaju na kulturni identitet prostora.

- Izlaganje je usredotočeno na doprinos Vukovara hrvatskoj kulturi u kazališnome području od 884. do 941. godine, jer na temelju svojih spoznaja i istraživanja hrvatske kazališne povijesti općenito, shvatila sam da je to jedna atipična cjelina. Dotaknuli smo se svih onih autora i tvoraca predstava i mjesta gdje su se igrala, jedna estetika događanja u tom periodu i to sve na temelju sačuvanih materijala koji su danas oštećeni. Isto tako, govorila sam o HNK Osijek i Vinkovcima kao jednom trokutu koji me u istraživanjima godinama interesirao radi povezanosti i istraživanja Slavonaca i Srijemaca – pojasnila je Antonija Bogner – Šaban te se prisjetila velikih kazališnih velikana s našeg područja kao što su Nikola Andrić, Joza Ivakić, Tucić, Tomić, Vončina i drugih.

Pročitano 349 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija