Ispiši ovu stranicu

„ZAJEDNO I ZASEBNO: DOSEZI I ZNAČENJA KAZALIŠTA U VUKOVARU, VINKOVCIMA I OSIJEKU.

„ZAJEDNO I ZASEBNO: DOSEZI I ZNAČENJA KAZALIŠTA U VUKOVARU, VINKOVCIMA I OSIJEKU. Foto: Sandra Grgić

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru u suradnji s Hrvatskim domom Vukovar organizirao je u utorak predavanje Antonije Bogner-Šaban „ZAJEDNO I ZASEBNO: DOSEZI I ZNAČENJA KAZALIŠTA U VUKOVARU, VINKOVCIMA I OSIJEKU".

U predavanju, koje se održava u godini obilježavanja stote obljetnice otvorenja Hrvatskoga doma u Vukovaru (1922-2022), Bogner-Šaban pričala je o kazališnim institucijama tri slavonska grada i njihovu utjecaju na kulturni identitet prostora.

- Izlaganje je usredotočeno na doprinos Vukovara hrvatskoj kulturi u kazališnome području od 884. do 941. godine, jer na temelju svojih spoznaja i istraživanja hrvatske kazališne povijesti općenito, shvatila sam da je to jedna atipična cjelina. Dotaknuli smo se svih onih autora i tvoraca predstava i mjesta gdje su se igrala, jedna estetika događanja u tom periodu i to sve na temelju sačuvanih materijala koji su danas oštećeni. Isto tako, govorila sam o HNK Osijek i Vinkovcima kao jednom trokutu koji me u istraživanjima godinama interesirao radi povezanosti i istraživanja Slavonaca i Srijemaca – pojasnila je Antonija Bogner – Šaban te se prisjetila velikih kazališnih velikana s našeg područja kao što su Nikola Andrić, Joza Ivakić, Tucić, Tomić, Vončina i drugih.

Pročitano 499 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI