Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

U Starim Mikanovcima održana deseta Nacionalna šunkijada

U Starim Mikanovcima održana deseta Nacionalna šunkijada Foto: HRV

Deseta Nacionalna šunkijada – održana u Starim Mikanovcima u organizaciji Stočarske udruge Utvaj, a pod pokroviteljstvom i sponzorstvom Općine Stari Mikanovci – okupila je 19 proizvođača ove slasne delicije podijeljenih u dvije kategorije; slavonska šunka od plemenitih pasmina svinja i njihovih križanaca i slavonska šunka od crnih slavonskih svinja. 

U kategoriji slavonska šunka od plemenitih pasmina svinja i njihovih križanaca pobjedu je izborio Milan Mikić iz Vođinaca (49,6 bodova, zlatna), drugi je bio Ivan Bionda iz Starih Mikanovaca (46,6, zlatna), treći Praseći butik iz Ivankova (43,6, srebrna), itd.

U kategoriji slavonska šunka od crnih slavonskih svinja, pak, najbolji je bio Balkan Lov d.o.o. iz Podgorja Đakovačkog (47,4, zlatna), drugo mjesto osvojio je Sin ravnice iz Creta Viljevskog (47,2, zlatna), treće OPG Zvonarević iz Starih Mikanovaca (46,6, zlatna)…

- Sve u svemu, zadovoljni smo ovogodišnjom šunkijadom koju smo počeli u svakom smislu „dizati” prije tri-četiri godine. No, u planiranom procesu usporila nas je pandemija koronavirusa, pa nismo dosegnuli željenu razinu, no to nas neće obeshrabriti. I dalje ćemo biti ustrajni u tome da na pravi način brendiramo slavonsku šunku, ali i Stare Mikanovce – rekao je načelnik Općine Stari Mikanovci Mario Milinković. 

Milinković je otkrio kako se sprema novi projekt:

- Na temelju ove priče o šunki, jedinstvene ne samo u slavonskim, nego i u hrvatskim okvirima, krenuli smo u projekt izgradnje Kuće slavonske šunke. Projektna dokumentacija je gotova, ishodili smo i građevinsku dozvolu. Sad čekamo natječaj Ministarstva turizma kroz Nacionalni plan oporavka na koji kanimo kandidirati taj projekt i povući sredstva za njegovu realizaciju. Vjerujem da je priča realna, a onoga trenutka kada bude realizirana zauvijek ćemo vezati šunku i sve što uz nju ide uz Stare Mikanovce. Bit će to ekskluzivna i reprezentativna priča kakvu nitko nema – istaknuo je Milinković.

Pročitano 389 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI