Ispiši ovu stranicu

U Osijeku znanstveni skup o lokalnoj vlasti u povijesti

Osijek je i u doba Rima bio grad Osijek je i u doba Rima bio grad Matea Karlović

Više od 30 znanstvenika i stručnjaka okupilo se na dvodnevnom znanstvenom skupu "Lokalna vlast i samouprava u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje" koji se održava na osječkom Filozofskom fakultetu.

Skup organiziraju Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje te osječki Filozofski fakultet.

Član Organizacijskog odbora skupa i znanstveni savjetnik Hrvatskog instituta za povijest Miroslav Akmadža istaknuo je kako su ovu temu odabrali zbog čestih promjena, koje su se tijekom povijesti događale u organizaciji lokalne samouprave, od srednjeg vijeka i ranijih razdoblja do danas, jer se s promjenama vladara na ovim područjima mijenjala i organizacija lokalne samouprave.
Htjeli smo analizirati kako se to odvijalo tijekom povijesti  i to povezati s našim današnjim županijama, općinama i gradovima, da se vide razlozi i uzroci zbog čega se današnje granice županija takve, kakva je povijest određenih gradova s ovoga područja, kako bi dobili cjelovitu sliku, pojasnio je Akmadža.
Smatra kako se ova tema ranije nije detaljnije izučavala, osim na pojedinačnoj razini, pa drži kako je vrijeme objaviti zbornik radova, gdje bi mlađi, ali i iskusniji istraživači, dobili nove spoznaje, na temelju kojih bi mogli nastaviti istraživati ovu problematiku.

Na skupu se, uz ostalo, govori o rimskoj upravi u provinciji Panoniji, s naglaskom na koloniju Mursu, samoupravi u  Slavoniji i Srijemu u vrijeme Banovine Hrvatske te demografskoj održivosti postojeće mreže gradova i općina u istočnohrvatskim županijama.

Pročitano 454 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun