NAJNOVIJE
5. Dan crvenih haljina u Osječko-baranjskoj županiji

Dan crvenih haljina u Hrvatskoj se obilježava već petu godinu za redom, a inicijativa je pokrenuta na prijedlog Hrvatskog stručnog neurološkog društva, a obilježava se kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 14:17)
Svjetski je dan močvarnih staništa, najavljen projekt revitalizacije Mure, Drave i Dunava

Na Svjetski dan močvarnih staništa koji se u svim državama svijeta obilježava 2. veljače, iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode izvijestili su o pet milijuna eura vrijednom projektu za revitalizaciju četiri područja u tzv.Europskoj Amazoni tj. u obnovu Mure, Drave i Dunava u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 13:14)
U zadnja 24 sata tri sudara vozila sa životinjom na cesti

Kako je priopćeno iz Policije uprave vukovarsko-srijemske, u posljednja 24 sata na našem su se području dogodile tri prometne nesreće s materijalnom štetom i to u Vukovaru, Privlaci i na graničnom prijelazu Ilok. Također su evidentirana i tri sudara vozila sa životinjom na cesti i to  dva u Vinkovcima i jedan u Jarmini.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:20)
Od invazivnog streptokoka u Hrvatskoj umrle četiri osobe

Iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo priopćeno je kako je Hrvatsku ove zime pogodila bakterijska streptokokna infekcija u obliku angine ili šarlaha, a koja je poprimila razinu epidemije.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:03)
Vukovarac neovlašteno prodavao medicinske proizvode i preparate za potenciju

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom iz Vukovara zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ , priopćeno je iz PU vukovarsko-srijemske..

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:01)
Posjet župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića Općini Drenovci

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Damirom Dekanićem posjetilo je općinu Drenovci.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 08:37)
Obavijest o početku snimanja 2D seizmičkih podataka i snimanje magnetotelurskih podataka na preliminarnom istražnom prostoru Vukovar

Iz Grada Vukovara obavještavaju građane kako će Agencija za ugljikovodike u svrhu istraživanja geotermalnog potencijala na području grada izvoditi geofizičke radove u sklopu snimanja 2D seizmike i magnetotelurike.

(Srijeda, 01 Veljača 2023 15:23)

Program „Mir i kako ga očuvati”

Program „Mir i kako ga očuvati” Foto: Sandra Grgić

U Gradskom muzeju Vukovar održan je program pod nazivom „Mir i kako ga očuvati” u sklopu kojega je otvorena izložba i održana radionica. 

U suradnji Europskog doma Vukovar i njemačke Zaklade Friedrich Ebert Zagreba održana je radionica pod nazivom „Mirovni aktivizam u Hrvatskoj i regiji 90-ih godina“ namijenjena prosvjetnim djelatnicima, stručnim suradnicima, aktivistima i mladima odnosno svima onima koji se bave obrazovanjem bilo formalnim, neformalnim ili informalnim.

- Kroz niz aktivnosti koje smo provodili proteklih godinu i pol dana proizašle su određene aktivnosti među kojima je i održana radionica. Metodologija rada zasniva se na povijesnim karticama koje obuhvaćaju sadržaj o antiratnoj kampanji i mirovnom aktivizmu u Hrvatskoj i regiji tijekom devedesetih godina uključujući neke od relevantnih datuma, istaknutih ličnosti i inicijativa što predstavlja uvod u temu građanskog aktivizma i rada civilnog društva općenito. Nakon što su se sudionici nastavnici, profesori, stručni suradnici u nastavi i stručne osobe koje rade s mladima, upoznali s karticama imali su priliku prodiskutirati i zajednički promišljati na koji način ovakvu metodu rada upotrijebiti u radu s učenicima i mladima – pojasnila je Dijana Antunović Lazić izvršna direktorica Europskoga doma Vukovar.

Nakon radionice izložbu „Mirovni aktivizam devedesetih i danas” otvorili su programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava, Branka Vierda i mirovni aktivist iz DKolektiva, Nikica Torbica. Izložba je proizvod suradnje spomenutih organizacija povodom obilježavanja 30. obljetnice Antiratne kampanje Hrvatske osnovane u srpnju 1991. Godine.

- Izložba donosi dvanaest portretnih fotografija i izjava dvije generacije aktivista, aktivista koji su bili mladi devedesetih i aktivista koji su mladi danas. Kroz izložbu smo pokazali različite vizije mirovnoga aktivizma, ali jednako tako i motivaciju i snagu za nastavak promocije teme mira, suživota, poštivanja i ljudskih prava. Izjave, koje stoje pored portretnih fotografija, predstavljaju odgovore na pitanja o nasljeđu mirovnog i antiratnog aktivizma devedesetih, mogućnostima neformalnog obrazovanja o mirovnim metodama i vještinama, mirovnom radu u političkoj areni, potencijalu dijaloga i mirnog rješavanja sukoba. Smatramo kako je važno o ovome govoriti jer najčešće slušamo i učimo o sukobima i ratovima koji naravno, imaju svoju pedagošku funkciju jer nas uče o onome što ne smijemo raditi, ali „tanki“ smo sa znanjem o onome što je dobro raditi. Stoga je ova izložba jedan doprinos promociji aktivizma javnosti – pojasnio je Torbica.

Održana radionica i izložba dio su projekta 4O – Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147,00 eura od čega je 149.922,00 eura osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i norveških grantova.

Pročitano 128 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija