Ispiši ovu stranicu

Otvorena izložba Sjećate li se Vukovara 1991.?

Otvorena izložba Sjećate li se Vukovara 1991.? Foto: Marija Molnar

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je multimedijalna izložba fotografija i video zapisa iz arhiva Gradskog muzeja Vukovar pod nazivom Sjećate li se Vukovara 1991.? Riječ je o programu u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

- Izložba prezentira bogatu arhivsku građu i foto-dokumentaciju Gradskog muzeja Vukovar kojom želimo pokazati kako je grad izgledao 1991.godine, prije početka Domovinskoga rata i nakon ratnih razaranja. Dramatične snimke bombardiranja i razaranja grada govore o strahotama uništavanja, a istovremeno su u kontrastu sa slikama i snimkama pitomog i mirnog grada prije samih ratnih događanja koje pokazuju koliko je Vukovar bio vezan za svoju spomeničku baštinu, a život u Vukovaru lijep, dinamičan, jednostavan i na neki način romantičan - pojasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić. Uz fotografije i video zapise, izloženo je i 30 plakata.

- Plakatima se pokazuje način obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kako u progonstvu od 1991. do 1997. godine tako i povratkom u grad od 1997. do 2022. godine, način kako se formirala Kolona sjećanja i kako smo kao grad odavali počast žrtvi Vukovara – rekla je Marić.

Izložbu je otvorila pročelnica Ureda gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić, istaknuvši kako su ovakve izložbe važne za mlade generacije koje se ne sjećaju grada prije 1991. godine. Također je najavila i da Grad Vukovar priprema skoru objavu monografije o obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara od progonstva do danas.

Izložba je otvorena 25.studenoga ove godine.

Pročitano 546 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar