Ispiši ovu stranicu

Jazz i izložba za kraj godine

Jazz i izložba za kraj godine Foto: HRV/Marija Molnar

U organizaciji Zajedničkog vijeća općina (ZVO) u Srpskom domu Vukovar otvorena je izložba pod nazivom Skulpture, beogradskih umjetnika Željke Momirov i Đorđa Arnauta te održan jazz koncert benda Dragn Ilić Trio plus, također iz Beograda.

METAL I TERAKOTA U APSTRAKTNIM FORMAMA

Kipari Momirov i Arnaut imaju status istaknutih umjetnika u Republici Srbiji, a ovom su zajedničkom izložbom po prvi puta gostovali u Vukovaru.

- Izložila sam mali dio onoga čime se bavim, apstraktna kiparska djela u metalu nastala u posljednjih 15-tak godina. Iznimno mi je drago što sam pozvana da izlažem u Vukovaru – istaknula je Momirov koja je diplomirala i magistrirala na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, a specijalizaciju završila u marokanskom Rabatu na Visokoj školi za umjetnost i stare zanate.

Njen kolega Arnaut diplomirao je na beogradskom Fakultetu primjenjenih umjetnosti i dizajna, a u 30-godišnjem umjetničkom radu ima preko 50 samostalnih izložbi

- Opredijelio sam se za terakotu koja je za mene inspirativna jer volim zemlju i glinu. Od djetinjstva sam svuda oko sebe pronalazio inspiraciju za kiparstvo – naglasio je Arnaut koji je također izrazio zadovoljstvo činjenicom da je svoja apstraktna kiparska djela imao priliku izložiti i u Vukovaru.

AUTORSKA GLAZBA

Po prvi puta su se vukovarskoj publici predstavili i članovi Dragan Ilić Trio plus banda koji se bave isključivo autorskom jazz glazbom, a oko Nove godine očekuju i izlazak svog prvog albuma. Na njemu će biti autorska djela, kombinacija različitih jazz pravaca i etno glazbe s prostora Balkana.

- Što se tiče jazza u Srbiji, čini mi se da je u posljednje vrijeme, posebice nakon osnivanja jazz odsjeka na Glazbenoj akademiji u Beogradu, popularniji kod mladih nego ranijih godina. Sjećam se 90-tih godina kada su svi oni koji su se željeli ozbiljno obrazovati u ovom glazbenom smjeru morali u inozemstvo. No, općenito jazz je glazba koja traje i koja će i dalje trajati – istaknuo je osnivač i vođa benda Dragan Ilić, inače i direktor ustanove u kulturi Novobeogradska kulturna mreža.

ZADOVOLJNI ODAZIVOM PUBLIKE

Po riječima predsjednika Odbora za sport i kulturu ZVO-a Veljka Maksića, ovim su programom završili organizaciju kulturnih događanja ove godine.

- Inače, izložba i koncert održani su u okviru obilježavanja 25 godina ZVO-a. Smatrali smo da Vukovaru nedostaje ovakvih sadržaja, a po odazivu i reakcijama publike to se i potvrdilo. Za iduću godinu također planiramo brojne i raznolike kulturne sadržaje – naglasio je Maksić.

 

 

Pročitano 380 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar