Ispiši ovu stranicu

Održana prva sjednica Organizacijskog odbora ovogodišnjih 58. Vinkovačkih jeseni

Mimohod Mimohod Foto: Grad Vinkovci

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni, održat će se pod temom Dva sjaja dukata u vremenu od 8. do 17. rujna, a organizatori najavljuju još jednu manifestaciju tradicijske kulture ispunjenu bogatim kulturnim i zabavnim sadržajem.

 

-Važno je organizirati dobru manifestaciju koja će biti na ponos svim građanima grada Vinkovaca i naše županije, a vjerujemo da ćemo ponovno biti odlični i zanimljivi domaćini. Opet postajemo središte tradicijske kulture i centar svijeta - rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić, predsjednik Organizacijskog odbora 58. Vinkovačkih jeseni.

O temi Dva sjaja dukata i scenskoj izvedbi svečanog otvorenja govorio je autor teksta Marko Sabljaković pojasnivši kako su bogatstvo tradicijske kulture kroz metaforičnost i simboličku značajnost predložene teme podsjetnik na vrijednosti života utkana u radost sjećanja naših baka i djedova.

-Svečano otvorenje najveće manifestacije hrvatske tradicijske kulture i baštine naslovljeno sintagmom Dva sjaja dukata kroz niz scenskih slika u svojoj izvornosti običaja, pjesme, kola i pripovijedanja „po šokački“ prikazat će sadržajnu cjelinu priče o dukatima, njihovoj nezaobilaznoj životnoj značajnosti u mnoštvu prigodnosti i običaja. Identitet Vinkovačkih jeseni pa tako i scenskog prikaza njihove teme na svečanom otvorenju zahtijeva spomenutu izvornost, izvornost u svakom segmentu oslikavanja slavonske duše, a ponajviše mentaliteta naroda.

Svojom ljepotom dukati su utjecali na mnoge slavonske sudbine. Budili su emocije u prigodama darivanja, njihova uloga nakita bivala je precizno naglašena u posebnim životnim i običajnim prilikama, vrlo pažljivo su čuvani i skrivani, ali i otuđivani. Mnoštvo je životnih priča u kojima su dukati igrali značajnu ulogu - pojašnjava Sabljaković.

Za tradicijske manifestacije ponovno je odgovoran ZAKUD Vukovarsko-srijemske županije.

Tradicionalno sve počinje Županijskom smotrom folklora koja će trajati od 8. do 13. rujna, a koja će okupiti više od 50 KUD-ova. Dječje vinkovačke jeseni počinju Međužupanijskom smotrom 9. rujna, dan poslije je Mimohod s više od 50 dječjih skupina, a svečanost otvorenja zakazana je za 15. rujna. Državna smotra hrvatskog izvornog folklora ove će godine biti 16. i 17. rujna, u svečanom mimohodu i reviji konjskih zaprega i jahača bit će više od 50 skupina, 25 zaprega i 50 jahača.

-Tradicija je okosnica Vinkovačkih jeseni, ali bez zabavnog dijela, pokazalo se u posljednjih nekoliko godina, Vinkovačke jeseni ne bi bile ono što jesu. Ne bismo imali toliko posjetitelja koliko imamo. Fokus ponovno stavljamo na Slavonski sokak kao mjesto okupljanja naših izvornih tradicijskih obrtnika, u zabavnom dijelu ističemo koncerte, osobito tamburašku glazbu kojoj smo se okrenuli posljednjih godina jer to je ono što nosi Vinkovačke jeseni, a tu će se naći i Dvorište ideja, Vinski šor kao i brojni drugi sadržaji – dodala je Marija Gerovac, direktorica medijske kuće Novosti.

Pročitano 320 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić