Ispiši ovu stranicu

Predstavljena druga knjiga Kronike Franjevačkoga samostana u Vukovaru

Predstavljanje kronike Predstavljanje kronike Milan Paun

Druga knjiga Kronike Franjevačkoga samostana u Vukovaru predstavljena je u Pastoralnome centru sv. Bone u Vukovaru i obuhvaća razdoblje od 1781. do 1826. godine.

Kronika je pisana usporedno na latinskom i hrvatskom jeziku i vrijedan je izvor za proučavanje povijesti. Prvo je izdanje obuhvatio razdoblje od 1722. do 1780. godine.

Ova izdanja prethode velikom obilježavanju 300. obljetnice postavljanja kamena temeljca za izgradnju vukovarskog samostana 24. lipnja 1723. godine, rekao je jedan od urednika fra Ivica Jagodić. Drugi je urednik Petar Elez, ravnatelj Državnoga arhiva u Vukovaru.

Izdavanje kronike podržao je nadbiskup osječko-đakovački Đuro Hranić te rekao kako objavljivanje kronika nije važno samo za Vukovar, nego i za cjelokupnu povijest Slavonije.

Okupljene su na predstavljanju pozdravili župan Damir Dekanić i vukovarski gradski pročelnik za društvena djelatnosti Josip Paloš.

Osim urednika o knjizi su govorili Tomislav Galović, Dražen Kušen, Daniel Patafta, Petar Ušković Croata i Dražen Živić.

Kronike se izdaju na poticaj Državnog arhiva Vukovar i uz potporu Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Kronika

Pročitano 353 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun