NAJNOVIJE
Predstavljen Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima

U Vinkovcima je predstavljen Godišnjak Ogranka MH u Vinkovcima koji obrađuje teme iz kulture, umjetnosti, povijesti i društvenih događanja, a ovogodišnji broj 41. po redu, posvećen je Vinkovčanki Dini Merhav rođenoj Gross, slikarici i kiparici koja se ovom umjetnošću bavila u drugim zemljama.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 07:39)
Kod Iloka dvojica građana Srbije ilegalno prešla granicu

Obavljajući zadaće zaštite državne granice i sprječavanja krijumčarenja osoba, policijski službenici Postaje granične policije Ilok su 19. srpnja u popodnevnim satima, na obali Dunava u Iloku zatekli dvojicu državljana Srbije, 42- i 30-godišnjaka, te 53-godišnjeg hrvatskog državljana, koji ih je primao u automobil zagrebačkih registracijskih oznaka.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:43)
Čarapović osvojio 9 odličja na državnom prvenstvu

Na Državnome prvenstvo Hrvatske u plivanju za dobne skupine i seniore u Zagrebu među 360 natjecatelja iz 37 klubova nastupili su i članovi Plivačkoga kluba Vukovar Luka Čarapović i Bono Iličić.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:39)
U Iloku izvanredna sjednica Gradskoga vijeća o posljedicama prirodne nepogode

U Iloku je jučer održana 3. izvanredna e-sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka s jednom točkom dnevnoga reda.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:35)
U Gunji počela Ljetna škola filma

Web-serijom „Videobox“ sinoć je otvorena 15. Ljetna škola filma Gunja „Josip Krunić“ u okviru koje će, do 27. srpnja, polaznici moći birati između osam radionica.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:32)
U Daruvaru Dan žalosti

Grad Daruvar proglasio je srijedu, 24. srpnja 2024. godine Danom žalosti zbog tragične pogibije šestero osoba u Domu za starije i nemoćne osobe.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:31)
Pronijevi volonteri na seminaru u Pirovcu

Predstavnici vukovarskog PRONI Centra za socijalno podučavanje boravili su početkom srpnja u Pirovcu u PRONI Trening Centru na seminaru za uspostavu kontakta naziva "Partner Ship".

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:16)

Vukovarskoj publici predstavljena zbirka pjesama Đurđice Tičinović i odigrana predstava Gradskog kazališta iz Omiša

Vukovarskoj publici predstavljena zbirka pjesama Đurđice Tičinović i odigrana predstava Gradskog kazališta iz Omiša Foto: Valerija Lozančić

U Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru u organizaciji HVIDRA-e OMIŠ i Grada Vukovara održano je predstavljanje 8. zbirke pjesama Đurđice Tičinović „U tragovima“ te izvedena predstava Mate Matišića „Gastarbajterska bajka“ omiškog Gradskog kazališta „Mali princ“.

- Drago mi je da vukovarskoj publici mogu predstaviti svoju zbirku pjesama. Inspiraciju za pisanjem pronalazim u životu, u svemu što radim i volim, što jesam... Bog mi je dao dar i nadnaravno nadahnuće pa svaku svoju pjesmu napišem u trenu, bez dorađivanja ili prerađivanja – pojasnila je autorica Đurđica Tičinović, tajnica Društva Poljičana rekavši kako je sretna i ponosna što nakon 15 godina njen rad postaje prepoznatljiv i priznat. Pojasnila je i kako je do posjeta Gradu Heroju došlo u dogovoru s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i Vukovarcem iz Omiša Zlatanom Bašićem.

Stihove iz autoričine najnovije zbirke pjesama čitao je glumac Robert Kurbaša.
-To je mala, ali kvalitetna zbirka poezije. Njena poezija je uistinu poezija ljubavi, lijepih unutrašnjih snatrenja, reminiscencije za rodnim zavičajem... odiše lijepim pozitivnim duhom i nadam se da će se svidjeti vukovarskoj publici – rekao je Kurbaša.

 U komediji „Gastarbajterska bajka“ igraju Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac, a režiju potpisuje Petar Buljević.
-Radnja predstave se događa na samu Badnju večer u praznom njemačkom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica Marija i noćni čuvar Jozo, oboje hrvatski gastarbajteri. Ljubav koja se na Božić dogodi na kraju njihovog životnog puta zaslužena je pobjeda nad nedaćama života - pojasnio je glumac  Marijan Grbavac dodajući kako su s predstavom obišli cijelu Hrvatsku i dobili samo pozitivne ocjene.

Naime, članovi HVIDRA-e OMIŠ posjetili su Vukovar i Ernestinovo gdje su također predstavili ovu zbirku pjesama i izveli predstavu.
-Vukovar i Omiš su gradovi prijatelji, a Ernestinovo s Donjim Dolcem veže zajednička povijest jer su se 1941. godine ovdje doselili brojni mještani Donjeg Dolca, mjesta u kojemu je 1944. godine u jednoj noći ubijeno 267 ljudi od kojih 103 djeteta. Kako je riječ o našim precima, povezuje nas dugogodišnja suradnja pa ovo nije prvi puta da smo u Vukovaru i Ernestinovu - rekao je Nediljko Mišerda, rizničar Društva Poljičana sv. Jure Priko, Omiš. 

Gosti su za vukovarsku publiku pripremili i domjenak sastavljen od autohtonih specijaliteta, među kojima je i Poljički soparnik, prvi zaštićeni hrvatski proizvod, a druženju je nazočio i član Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Zlatko Zaoborni. 

Tijekom boravka u Vukovaru gosti iz Omiša  posjetili su mjesta stradavanja u Domovinskome ratu. 

 

Pročitano 589 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija