NAJNOVIJE
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde, od kojih su jednog usmrtili, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestilo je  tužiteljstvo u četvrtak.

Okrivljenike terete da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane nakon zarobljavanja trojice pripadnika biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42. godine.

Istragom je utvrđena sumnja kako su ih prisilili da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili 38-godišnjeg pripadnika ZNG-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo. 

 
(Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:59)
U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:04)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera

Iz Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su pozvali poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:00)
U napadu na maloljetnike i jednog 18-godišnjaka u Vinkovcima sudjelovalo pet osoba, svi su predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, utvrdili identitet  pet osoba koje su 23. veljače u Vinkovcima fizički napale tri maloljetnika i jednog punoljetnika, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:58)
U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:16)
U ožujku kreće nacionalna kampanja osvještavanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, provodi projekt Surf and Sound 2.0, odnosno nastavlja aktivnosti na smanjenju pojave online nasilja prema ženama u društvu.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:04)
U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 13:59)

Održana 13. Kulturna manifestacija "Kad je golubica letjela 2023"

Kad je golubica letjela 2023 Kad je golubica letjela 2023 Foto: Janoš Kery

U Petrovcima i Starim Jankovcima održana je 13. Kulturna manifestacija "Kad je golubica letjela, 2023." Cilj manifestacije je njegovanje, čuvanje i razvijanje jezika, narodnih napjeva, nošnje, kulturne i duhovne baštine Panonskih Rusina te jačanje suradnje s rusinskim narodom matičnog teritorija. Manifestacija je započela u petak Međunarodnom rusinskom filmskom večeri gdje su prikazani dokumentarni filmovi rusinske tematike. Održano je i zasjedanje Svjetskog vijeća Rusina na koje su pozvani predstavnici rusinskih kongresnih kulturnih udruga iz 9 zemalja. Obilježena je i 20. obljetnica osnutka i rada udruge "Rusnak, Društva Rusina u Republici Hrvatskoj, 100. obljetnica objavljivanja Gramatike bačko-rusinskog govora te 220. obljetnica rođenja rusinskog buditelja Aleksandra Duhnoviča.Golubica 3

- Manifestacija "Kad je golubica letjela" održava se 13 godina. Golubica se javila kao ideja, naziv Kad je golubica letjela nastala je po jednoj staroj pjesmi koja se pjeva mladoj u svatovima. U okviru te Golubice svake godine održavamo i sjednicu Vijeća Rusina, to je Upravni odbor i čine ga predstavnici deset država. Raspravljamo o kulturi, pravima Rusina jer Rusini matičnu državu nemaju. Rusini su 500 godina u raznim državama kao manjina i Rusini su svugdje lojalna manjina ali postoje razni dijalekti, razlika je u nošnjama a najsličniji smo u pjesmama. Rusina u Republici Hrvatskoj ima 1300 a u Svijetu oko milijun i pol. Najviše ih je u zapadnim djelu Ukrajine Potkarpatju, tamo ih je oko 500 tisuća. Mi u zemljama članicama Europske unije imamo sva prava i obveze koje su potpisane konvencijama EU, međutim u Ukrajini Rusini ginu, stradavaju u tom, ratu ali ne mogu se tako izjašnjavati, tamo su nepriznata nacionalna manjina. Naglasak Svjetskog kongresa Rusina je na potpori da Ukrajina što prije uđe u Europsku uniju a ako uđe moraju ispoštivati sve one uvjete koje poštuju i druge države prema manjinama tako da će onda i Rusini biti priznati. - rekao je predsjednik društva "Rusnak" Mijo Šajtoš.Golubica 2

Događaju je nazočio i predsjednik Savjeta za nacionalna manjine Tibor Varga – Uvijek ćemo podržavati takve manifestacije gdje imaju prilike nastupati i druga društva i udruge i njihove sekcije, tako da ono što oni uvježbavaju tijekom godina mogu prezentirati na takvima manifestacijama. Da ne kažem da su bili gosti iz susjednih zemalja što je za pohvalu. Mi kao Savjet ćemo i dalje sufinancirati takve manifestacije. Drago mi je za Rusine, bila dosta duga manifestacija ali vrijedilo je – rekao je Varga. Nakon Kulturnog programa manifestacija je završila zajedničkom večerom i druženjem.

Pročitano 302 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija