Ispiši ovu stranicu

Babinom Gredom projahalo više od 80 pokladnih jahača

Babinom Gredom projahalo je više od 80 pokladnih jahača njegujući običaj pokladnog jahanja koji se uz to mjesto veže još od 1776. godine i čuvanje granice na Savi.

Načelnik općine Josip Krnić pozdravio je jahače poželjevši da se običaji nikada ne zaborave naglasivši kako je Babina Greda kolijevka pokladnog jahanja. Podsjetio je da je pokladno jahanje običaj koji datira iz doba Vojne krajine kada su hrvatski graničari na Savi čuvali tadašnju habsburšku granicu od najezde Turaka iz Bosne.

-Kada je kapetan babogredske kompanije izvršio smotru svojih konjanika naredio je da imaju krenuti duž sela i pozdraviti sve seljane. I da pjevaju kako znaju i umiju. Kako je zapisano u 'babogredskim zapovidima', to je bilo i urlikanje i pjevanje, a ispred njih je išao mladić s dugačkom šibom i rastjerivao djecu da ih konji ne pogaze. Taj običaj opet nalazimo u u vrijeme kapetovanja Matije Antuna Relkovića i ta se naredba i dalje poštivala", rekao je za Hinu veliki zaljubljenih u babogredsku tradiciju, Babogredac, Ilija Babić.

Pokladna jahanja tradicionalno će završiti sutra, na pokladni utorak, uoči blagdana Peplenice ili Čiste srijede i početka korizme.

 

Pročitano 247 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić