Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 59
Ispiši ovu stranicu

Prestižna nagrada u Vukovar

Ilustracija Ilustracija wikimedia

Laureatima "Nagrade Vicko Andrić" za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine predao je ta prestižna priznanja zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš na današnjoj svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt istaknuvši kako su ona podsjetnik na tih i samozatajan rad brojnih restauratora i konzervatora koji od neumitnoga propadanja čuvaju kulturne spomenike - svjedoke naše prošlosti i njezino pamćenje.

Povjesničar umjetnosti i dugogodišnji direktor Konzervatorskoga zavoda u Zadru Miljenko Domijan primio je tako "Nagradu Vicko Andrić" za životno djelo, godišnju Nagradu za Odsjek konzervacije-restauracije Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu primio je Branko Matulić, a Zdenka Predrijevac, pročelnica Konzervatorskog odjela u Vukovaru "Nagradu Vicko Andrić" za doprinos lokalnoj zajednici.

Zdenka Predrijavac prvi je laureat novoutemeljene kategorije "Nagrade Vicko Andrić" - one za doprinos lokalnoj zajednici koja se, rekao je Šipuš, dodjeljuje pojedinicima i udrugama civilnoga društva za doprinos lokalnoj zajednici na očuvanju ili promociji hrvatske kulturne baštine. Kad je riječ o Zdenki Predrijevac, u obrazloženju se ističe kako je ona ključna osoba u višegodišnjoj iznimno složenoj obnovi spomeničke baštine Vukovara, te u ustroju Službe zaštite na području Vukovarsko-srijemske županije. Rezultati toga djelovanja međunarodno su prepoznati u brojnim izlaganjima ili objavama uspješnih primjera obnove (dvorac Eltz, Franjevački samostan, Palača Županije). Tijekom Domovinskog rata diljem Hrvatske više je godina aktivno sudjelovala u radu Posebne stručne komisije za popis i procjenu ratnih šteta na spomenicima kulture u okviru koje je stekla specifična ekspertna znanja osobito dobro primijenjena u višegodišnjem vođenju obnove Vukovara.

Nagrada nosi ime prvoga hrvatskog konzervatora Vicka Andrića koji je prepoznao vrijednosti kulturne baštine još u 19. stoljeću te je 1853. godine imenovan na dužnost počasnoga konzervatora za splitski i zadarski okrug, a ostavio je i prve arhitektonske snimke Dioklecijanove palače i najvrijednijh spomenika u njoj.

Pročitano 2191 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI