Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Milijun djece molilo zajedno

Djeca u osnovnoj školi u Gunji mole Djeca u osnovnoj školi u Gunji mole Foto: A. Lovrić

U Gunji 351 dijete molilo zajedno Bogu i Alahu

Riječ je o molitvenoj inicijativi  "Milijun djece moli za jedinstvo i mir u svijetu" pokrenutoj od Međunarodnog humanitarnog katoličkog dijela Papinskog prava « Kirche in Not». Ideja se pojavila u Venecueli  2005., a kojom se Hrvatska i Osnovna škola « Antun i Stjepan Radić» u Gunji  sjedinjuju u molitvi za jedinstvo i mir s milijunima djece iz čitavog svijeta. U gunjanskoj osnovnoj školi održan je integrirani dan po godišnjem planu i kurikulumu škole.

 

– Ovo je četvrta godina za redom u kojoj smo održali tijekom integriranog dana 13 radionica, među kojima je bilo hodočašće 60 učenika do crkve i džamije, te posjeta Udruzi Zvjezdice. Sve ovo je obradio digitalni školski list. Zatim je 351 učenik, učitelji i roditelji nazočili zajedničkoj molitvi Bogu i Alahu u velikoj športskoj dvorani, jer u našoj školi imamo katolički i islamski vjeronauk, a težimo i u ovoj školskoj godini imati pravoslavni vjeronauk – rekao je Stipica Mišura, ravnatelj škole.

Molitvu su predvodili velečasni Josip Semialjac, gunjanski župnik i Idriz efendija Bešić, glavni imam islamske zajednice Gunja, a svoje odsustvo je ispričao protojerej Predrag Azap. Tijekom molitve pjevane su crkvene pjesme pod ravnanjem časne sestre Patricije Šestak, uz  mali zbor Islamske zajednice.

– Ovo što mi u Gunji činimo je za primjer drugima  ovdje je život, a ne suživot to smo potvrdili i kroz molitvu i ovom prigodom.- naglasio je Idriz efendija Bešić. Kako je ovo bio dan kada se u crkvi mole žalosna otajstva krunice, molilo se pjevale pjesme Gospi, Isusu, Bogu i Alahu i čitali ulomci iz Kurana svete knjige muslimana.

 – Učenici i svi nazočni su se uključili aktivno u molitvu i uz sjedinjenje glasova djece čitavoga svijeta  u molitvi upućenoj dragome Bogu za mir i jedinstvo. Naša sredina je po ovome specifična  od svih ostalih, jer ovdje živi katoličko i muslimansko stanovništvo skladno. Pod vidom zajedničke molitve pokazuje se da je mir ostvariv. Molitva je pokazala da ima više onog što nas spaja i ujedinjuje nego onog što nas razdvaja. Tako svatko na sebi svojstven način pokazuje da smo mi svi djeca jednoga oca nebeskoga.- rekao je Josip Semialjac, gunjanski župnik.

Pročitano 2246 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI