Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Odluči se za sebe

Alkohol je dostupan mladima Alkohol je dostupan mladima Foto:HRV

Obilježavajući Mjesec borbe protiv ovisnosti  u Gradskoj knjižnici Vukovar danas je održana edukativna tribina  Odluči se za sebe na kojoj su stručnjaci za rad s djecom govorili djeci o opasnostima konzumacije alkohola i opijata

Govoreći o ovoj temi Blaženka Hruškar, medicinska sestra s Odjela za duševne bolesti opće županijske bolnice Vinkovci naglasila je da se o problemu ovisnosti o alkoholu premalo govori. -Novi životni trendovi u kojima se gubi komunikacija između roditelja i djece, a istovremeno se djeci pruža pregršt novih mogućnosti, rezultiralo je pomicanjem dobne granice u kojoj mladi konzumiraju alkohol-pojasnila je Hruškar.

Prema podacima iz škola, već u petim razredima osnovne škole mogu se vidjeti učenici koji su konzumirali alkohol. Kroz prvih 11 mjeseci ove godine u vinkovačkoj je bolnici na jedan ili više dana zbog alkohola hospitalizirano više od 40 mladih ljudi od 15 do 26 godina života. Od navedene brojke njih 17 je završilo na Odjelu intenzivne njege zbog trovanja alkoholom što je moglo završiti i smrtnim ishodom. Uglavnom je u ovim slučajevima riječ o vikend opijanjima koja su kod mladih postala redovita i ponavljaju se svakog petka i subote.

Izaberi sport

Tribinu je posjetilo 100-ak djece, učenika osnovnih i srednjih škola koji su predavačima postavljali pitanja, a jedan od govornika bio je i bivši ovisnik Drago koji je mladima poručio da je najbolji način prevencije izbjegavati ikakav dodir s opijatima. Podršku ovoj tribini dao je i jedan od najboljih svjetskih gimnastičara Robert Seligman koji je mladim Vukovarcima poručio da žive svoj život, ali da umjesto opijata uvijek odaberu sport ili kakvu drugu pozitivnu zanimaciju.

Tribinu koju je dajući svoj doprinos Mjesecu borbe protiv ovisnosti  koji se obilježava od 15. studenoga do 15.prosinca organizirala Gradska knjižnica Vukovar odličnim su potezom ocijenili i školski pedagozi  koji su sa svojim učenicima sudjelovali u radu ovog skupa. Budući da se dobna granica prve konzumacije alkohola pomaknula na 5. razred osnovne škole, pedagozi poručuju kako je potrebno i školske programe prevencije prilagoditi novonastaloj situaciji.

Pročitano 2075 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI