Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru predstavljen jedinstveni Hrvatski pravopis

Novi Hrvatski pravopis Novi Hrvatski pravopis Foto: A. Lovrić

Pravopis je rezultat suradnje između jezikoslovaca i govornika hrvatskog jezika

U Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljeno je najnovije izdanje Hrvatskoga pravopisa za čiju je uporabu u osnovnim i srednjim školama suglasnost dalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Tako će se od iduće školske godine 2014/2015 u svim udžbenicima i radnim bilježnicama za početno učenje pisanja hrvatskog jezika primjenjivati novouspostavljeni standard školskoga rukopisnoga te školskoga formalnoga pisma.

 

-To je prvi pravopis hrvatskoga jezik koji je nastao kao rezultat rada znanstvenika jezikoslovaca, ali i javne rasprave putem interneta i za koje smo dobili oko 400 prijedloga kolega jezikoslovaca, stručnjaka raznih struka, ali i običnih govornika hrvatskoga jezika-napomenuo je Željko Jozić predstavljajući sa svojim kolegama urednicima najnovije izdanje Hrvatskoga pravopisa vukovarskoj publici.

Pravopis objedinjuje hrvatsku tradiciju i suvremenu pravopisnu praksu te s više od 35 000 natuknica  rješava mnoge pravopisne dvojbe. Jedinstveno izdanje Hrvatskoga pravopisa rezultat je rada 14 filologa  koji su prilikom donošenja odluke o najboljim mogućim pravopisnim rješenjima, uzimali u obzir i prijedloge iz javne rasprave.

Urednici novog pravopisa Gradskoj knjižnici su donirali komplet različitih rječnika kvalitetnih izdanja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Pročitano 1848 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI