Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Retrospektiva rada Nenada Barinića

Detalj s izložbe postavljene u Hrvatskom domu Vukovar Detalj s izložbe postavljene u Hrvatskom domu Vukovar Izvor: Hrvatski dom Vukovar

U sklopu obilježavanja Dana grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar sinoć je otvorena  Retrospektiva stripova i ilustracija Nenada Barinića

Riječ je umjetniku koji živi i radi u Vukovaru, sudionik je više međunarodnih, grupnih i samostalnih izložbi. Zaposlen je u MUP-u RH, PU Vukovarsko srijemskoj kao kriminalistički policijski službenik, gdje uz redovni posao povremeno izrađuje fotorobote počinitelja kaznenih djela i neslužbeno glasi za najboljeg hrvatskog crtača fotorobota.  Na izložbi u Vukovaru izloženi su radovi nastali u 30 godina njegova umjetničkog stvaranja, odnosno stotinjak stripova i ilustracija iz svih razdoblja umjetnikova stvaralaštva.

-Iza mene je dosad šest kompletnih strip-albuma, izdanja razne tematike, od one ozbiljne vezane uz Domovinski rat pa sve do ribolovnih dogodovština - izjavio je Nenad Barinić.

Podsjetio je da je crtati počeo vrlo rano i već u osnovnoj školi objavljivao radove u tadašnjim školskim ili omladinskim listovima. -Još kao klinac imao sam i svoje samostalne izložbe stripa i ilustracije, a vrlo brzo crtanje stripa donijelo mi je tada i prve honorare - podsjetio je Barinić.

Nenad Barinić rođen je 1972. godine,  stripove i ilustracije objavljuje od 1984. godine. Objavio je strip album "Einstein World" (ogranak Matice hrvatske Vinkovci, lipanj 2007.) - po literarnom predlošku Tihomira Mraovića, strip "Ovčara - krik u noći", zajednički projekt s Danijelom Rehakom (HDLSKL, 2007.), te "Anno Domini 1991", zajednički projekt s Ivicom Čanadićem (Zadruga likovnih stvaralaca, 2009.), "Idemo na Dunav!!" (autorski rad, Udruga ljubitelja stripa Stripos, Osijek, 2012.).

Član je Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH-a) od 2009. godine, Udruge ljubitelja stripa StripOs i Strip kluba 85, a recimo i to da je Barinić zbog doprinosa na raznim poljima interesa,  uvršten u "Who Is Who in Croatia" enciklopediju za 2012. i 2013. Godinu. 

Pročitano 2092 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI