Ispiši ovu stranicu

Počeo dvodnevni znanstveni skup Ružičkini dani

Šubarić je rekao da su stigla 134 znanstvena rada Šubarić je rekao da su stigla 134 znanstvena rada Milan Paun

Pod sloganom Danas znanost – sutra industrija u Ružičkinoj kući u Vukovaru održavaju se 15. Ružičkini dani u čast hrvatskoga znanstvenika Lavoslava Leopolda Ružičke koji je 13. rujna 1887. rođen u Vukovaru, a Nobelovu nagradu za kemiju dobio 1939.

Na ovom međunarodnom znanstvenom skupu sudjeluje oko 450 znanstvenika iz 14 država. Skup je otvorio akademik Vitomir Šunjić Ružičkinim riječima kako kemičar vrijedi onoliko koliko je svojim znanjem učinio za društvo.

 

Predsjednik organizacijskoga odbora Drago Šubarić rekao je da je cilj održavanja skupa povezivanje znanosti i industrije.

Uvodna su predavanja održali Ivan Hubalek koji je sudionike upoznao s Vukovarom i biografijom Lavoslava Ružičke, Josip Šimunović, Takanobu Highashiyama, Silvana Raić Malić, Ljubica Glavaš Obrovac i Vitomir Šunjić koji je svoje predavanje naslovio Od akademije do industrije i natrag. Pojedinačna priznanja primili su Vlasta Piližota, Drago Šubarić, Srećko Tomas i Ivanka Miličić.

Dobitnici su i neke tvrtke te Vukovarsko-srijemska županija. Priznanje je primio zamjenik župana Željko Cirba. Znanstvenike je u ime grada domaćina pozdravio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Ružičkini dani održavaju se svake dvije godine, a prvi su održani 1978. godine u Borovu naselju. Sudionici će skupa, osim radnog dijela, imati vremena i za turistički obilazak Vukovara.  

Pročitano 2857 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun