Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Knjiga kao dokument vremena

Ilustracija Ilustracija Foto: A. Lovric

Snimka crvenog fiće kojeg gazi tenk JNA obišla je cijeli svijet

Predstavljanjem knjige ratnog reportera Žarka Plevnika "Crveni fićo", u Vukovaru je večeras  počelo obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u sklopu kojega će se do 20. studenoga pod geslom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" održati niz komemorativnih i drugih prigodnih događaja kojima će se podsjetiti na stradanje Vukovara i Vukovaraca u jugosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata.

-Ova je knjiga pregled mojih ratnih reportaža iz 1991. i 1992. godine, a ono što me posebno veže za Vukovar i zato sam ovdje je to što smo mi u hotelu Dunav napravili televizijski studio kako bi izvještavali o onome što se događa. To je bilo početkom svibnja, a 9. svibnja 1991. smo moja ekipa i ja uspjeli ući u Borovo selo-otkrio je novinarima djelić sadržaja knjige Plevnik dodajući kako knjiga govori o tim ratnim danima, ratnom Vukovaru i ljudima u njemu. –Tu su i priče crvenog fiće, aljmaškog šlepa, porušenim školama, ali tu su i što je još važnije originalni dokumenti pa je knjiga kao dokument vremena o danima kada se ovdje branila Hrvatska-naglasio je Plevnik.

O knjizi su uz autora govorili i prof.dr.sc. Stanislav Marijanović, profesusor emeritus i prof.dr.sc. Dražen Živić, dok je ulomke iz knjige uz glazbenu pratnju Darija Plevnika čitala dramska umjetnica Vlasta Ramljak. Autor i svi koji su sudjelovali u pripremi knjige su se odrekli svog honorara u korist Hrvatskog centra za razminiranje, kako bi pomogli završetak razminiranja Hrvatske.

Za one koji ne znaju, crveni fićo je događaj koji se dogodio 27. lipnja 1991. godine u Osijeku kada je tenk JNA nemilosrdno pregazio  crvenog fiću i taj film je obišao cijeli svijet u roku dva sata, prenijele su ga sve svjetske televizije.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježava se do 20. studenoga pod geslom 'Vukovar mjesto posebnog pijeteta'. Središnji program održat će se 18. studenoga, na dan kada je 1991. slomljena obrana Vukovara i kada će ulicama grada tradicionalno proći Kolona sjećanja.

Pročitano 2633 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI