Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Predstavljen zbornik o ratu i njegovim posljedicama

Zbornik radova Zbornik radova Foto: A. Lovric

Vukovar '91. – genocid i memoricidna baština Europske unije

U vukovarskom hotelu Lav predstavljen je Zbornik 17. Znanstveno – stručnog skupa Vukovar '91- 23. godina poslije. O knjizi,  u kojoj su sažeti znanstveni i povijesni radovi sudionika skupa govorili su urednik Dražen Živić te   recenzent knjige dr. Ivan Rogić.

 

-Već sama činjenica da smo objavili osam zbornika, a statistika kaže da je to preko 2500 stranica teksta s mnoštvom priloga, svjedočanstava i dokumenata i teme nisu zaokružene, govori da mi otvaramo nova područja koja se mogu detaljnije i dublje istraživati-pojasnio je Živić dodajući da su ovim znanstvenim skupom dani mnogi odgovori, ali priča nije zaokružena. Sve ovo što se sada u Hrvatskoj i Vukovaru, događa prema Živićevim riječima korijene ima upravo u činjenici da nisu razjašnjeni događaji iz 1991. godine, a znanstvenici su po njemu odgovorni društvu dati objektivna pojašnjenja o svim tim događajima.

- Zbornik je sastavljen od 15-ak radova koji se mogu podijeliti u četiri skupine od kojih prva govori o naporima banalizacije i uništavanja kolektivnog sjećanja na Vukovar '91. i brisanje određenih vrijednosti. Obrađeni su i događaji koji su iza toga uslijedili te srpska agresija na nekim dugim područjima po „vukovarskom modelu“- izjavio je Rogić.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar izdavanjem ove knjige pokušava održati trajno sjećanje na Vukovar i dubinske vrijednosti koje proizlaze iz svih događaja, a znanstvenici Vukovar drže mjerom autentičnih javnih politika u Hrvatskoj koje se moraju afirmirati da bi Vukovarsko naslijeđe pronašlo svoje mjesto koje mu pripada.

Zbornik je tiskan u malom broju primjeraka, ali se na internetu može pronaći u pdf formatu pa je na taj način dostupan široj javnosti. 

Pročitano 2216 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI