Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Dani Hrvatskog filmskog arhiva u Vukovaru

Mladen Burić, načelnik u Hrvatskom filmskom arhivu Mladen Burić, načelnik u Hrvatskom filmskom arhivu Foto: A. Lovric

Publika gledala film nastao 1915. godine

Predavanjem Mladena Burića u Vukovaru su započeli Dani Hrvatskog filmskog arhiva. Riječ je o važnoj ustanovi za čuvanje, obradu i zaštitu filmskog gradiva u kojoj je Burić načelnik, a publici, većinom mlađoj populaciji, predstavio je rad Hrvatskog filmskog arhiva koji u našoj zemlji postoji 35 godina. –Vrlo je jednostavno shvatiti važnost pisanih dokumenata, a preko slika i zvuka često pređemo olako zato jer je to izum 20. stoljeća i to je nešto i novo, ali i vrlo svakodnevno u našem životu. A s vremenom se pokazalo da je to jedan od najživopisnijih i najvjerodostojnijih dokumenata jednog vremena-naglasio je Burić dodajući da je ovaj program pokrenut u suradnji s  Državnim arhivom u Vukovaru sa ciljem upoznavanja šire javnosti s audio vizualnom baštinom.

Zahvaljujući pozitivnom zakonodavstvu Hrvatski je  filmski arhiv uspio prikupiti značajnu količinu građe iako po Burićevu mišljenju postoji još uvijek velika količina audio vizualnih zapisa koji nisu arhivirani.

U sklopu Dana Hrvatskog filmskog arhiva prikazani su odabrani restaurirani filmovi o gradu Zagrebu nastali u prvoj polovici prošlog stoljeća te dokumentarni film Sve o Evi kao i eksperimentalni film o starom vinkovačkom kinu Crvena zvijezda. 

Pročitano 2497 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI