Ispiši ovu stranicu

20. VUKOVARSKO LUTKARSKO PROLJEĆE

Ovogodišnje Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji ,slavi svoj skromni jubilej-20 godina trajanja u svom stalnom terminu- tjedna prije Velikog tjedna, blagdana Uskrsa. Od svojih početaka-1996. godine pokroviteljstvo i materijalnu brigu nosi Vukovarsko –srijemska županija, a od 1999. uključuje se Hrvatski centar UNIMA i grad Vukovar kao središnje mjesto održavanja nacionalnog susreta hrvatskih lutkarskih kazališta i hrvatskih kazališta iz dijaspore. Programi koji će se održavati od 22. do 28, ožujka obuhvatit će gotovo cijelu županiju, Vukovar, Vinkovce, Županju, Ilok, Otok, Lovas, Opatovac, Ivankovo, Jarminu, Babinu Gredu, Skalovce, Soljane, Strošince, Drenovce, Račinovce, Rajevo Selo, Gunju, Bošnjake i Stare Mikanovce, a bit će odigrane 84 predstave. Sva općinska mjesta imaju svoj mali Festival ( po četiri predstave) koji poklanjaju najmlađima. U gradovima bit će odigran velik broj predstava, a u Vukovaru, Iloku i Otoku sve su predstave za građanstvo besplatne , kao i u svim općinskim mjestima. Broj gledatelja( i mladih i odraslih ) je impresivan. U tih 6 festivalskih dana očekujemo posjetu od 20.000 gledatelja.

Na Lutkarsko proljeće dolaze hrvatska kazališta sa svojim najboljim predstavama. To su lutkarska kazališta iz Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra, Karlovca, Osijeka, Čakovca, Slavonskog Broda, Ivanić Grada, Vukovara i Vinkovaca, te hrvatska kazališta iz Pečuha i Mostara. Posebna poslastica su gosti iz Narodne Republike Kine, kolijevke lutkarske umjetnosti :Sichuan Huge Puppen Troup i Jinjiang Hand Puppet Troup sa nagrađivanim predstavama na mnogim svjetskim festivalima. Kineska kazališta će odigrati 15 predstava u svim gradovima i mnogim općinama, a sudionici su i Svečanosti otvorenja u Vukovaru, 22. ožujka.

Sve predstave koje se igraju u mjestima stradalim u prošlogodišnjoj katastrofalnoj poplavi u županjskoj posavini kazališta -Zagrebačko kazalište lutaka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Kazališna družina Pinklec Čakovec poklanjaju najmlađima.

Vukovar, grad domaćin, organizira više radionica za djecu, nastavnike ,odgajatelje i profesore na teme iz lutkarstva,a jedna od tema je i kinesko pismo .

Na Lutkarskom proljeće se od 2008. godine dodjeljuje Povelja za životno djelo i to u dvije kategorije. Za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva te za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Ove godine su laureati Srećko Šestan (Zagreb)i Srđan Brešković (Split), a povelju, statuu „Šokac“ akademskog slikara Zlatka Boureka i skromnu novčanu nagradu dodjeljuje Grad Vukovar.

Organizatori Lutkarskog proljeća su Kazališna družina „Asser Savus“, utemeljitelj i organizator svih 20 godina i Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar.

Svečanost jubileja obilježit će i dva programa. Obilježavanje Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade koja će se održati u petak 20.ožujka, te obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva u subotu 21. ožujka u Vinkovcima. Organizatori ovih programa su Hrvatski centar ASSITEJ i Hrvatski centar UNIMA i gradovi Vukovar i Vinkovci.

Pročitano 1976 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI