Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 57
Ispiši ovu stranicu

Preminuo Ivan Kušan

Ivan Kušan Ivan Kušan Foto: Darko Tomaš

Hrvatski književnik i akademik Ivan Kušan, preminuo je  u 80. godini života, izvijestili su iz Društva hrvatskih književnika.

Kušan je rođen 1933. godine u Sarajevu, a školovao se, živio i radio u Zagrebu. Radio je kao urednik na RTV Zagreb i u "Telegramu", bio je dramaturg u Zagreb-filmu, urednik u "Školskoj knjizi" te redoviti profesor Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, uređivao je časopis "Most" i knjižnice "Znanja" i "Školske knjige".

Međutim, Kušan je najvećem krugu čitatelja uglavnom poznat po romanima za djecu, no bio je i pisac romana za odrasle. Prema njegovoj knjizi "Koko i duhovi" snimljen je film istog naslova pod režijom njegova sina Danijela Kušana. Taj je film imao najbolji start od svih domaćih filmova u posljednjih pet godina, a vidjelo ga je gotovo sedam tisuća gledatelja. Razloga tomu vjerojatno je prisjećanje na serijal uz kojeg su odrastale i zabavljale se mnoge generacije, ali i činjenica da je hrvatski dječji film rijetka pojava.

Među njegovim poznatim djelima nalaze se: "Uzbuna na Zelenom Vrhu", "Koko i duhovi", "Lažeš, Melita" i zbirka pripovjedaka "Strašni kauboj". Dobitnik je i brojnih nagrada, među kojima su najistaknutije Grigor Vitez i Ivana Brlić-Mažuranić za djelo "Koko u Parizu" te nagrada Vladimir Nazor koju je 1998. primio za životno djelo.

Objavio je knjigu drama Svrha od slobode, romane Uzbuna na zelenom vrhu, Razapet između, Koko i duhovi, Domaća zadaća, Zidom zazidani, Zagonetni dječak, Lažeš Melita, Toranj, Koko u Parizu, Naivci, Ljubav ili smrt, Koko u Kninu, te priče, putopisne i parodijske proze Trenutak unaprijed, Veliki dan, Promišljeni dugi gnjev, Prerušeni prosjak, 100 najvećih rupa te Knjigu za mlade i stare.

Pročitano 3592 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI