Ispiši ovu stranicu

Otvoren 9. Vukovar film festival

U šest dana bit će prikazana 84 filma U šest dana bit će prikazana 84 filma Foto: Valerija Lozančić

Projekcijom kratkoga filma „Horvatovi“ redatelja Arsena Oremovića i njemačkoga dugometražnog igranog filma „Dok smo sanjali“ redatelja Andeasa Dresena sinoć je na terasi Agencije za vodne putove svečano otvoren 9. Vukovar film festival (VFF).

Festival će se održavati šest dana tijekom kojih će, na osam lokacija u tri grada, Vukovaru, Vinkovcima i, po prvi puta, Valpovu biti prikazana 84 filma podijeljena u 11 kategorija. U natjecateljskom programu bit će prikazano osam dugometražnih igranih filmova, osam kratkometražnih te 15 dokumentarnih filmova isključivo iz zemalja Podunavlja: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Ukrajine.

VFF je uz vatromet svečano otvorila zamjenica gradonačelnika Vukovara Marija Budimir istaknuvši kako je Vukovar ponosan domaćin filmskoga festivala kojim „šaljemo poruku kulture, dijaloga i prihvaćanja drugačijeg“.Pozdravljajući svečani skup u ime Vlade RH zamjenik ministra kulture Alen Kajmović naglasio je da je na inicijativu Ministarstva kulture VFF dobio prestižnu oznaku kulturnog projekta u europskoj strategiji za podunavsku regiju.

Svake godine VFF predstavlja i program posvećen zemlji koja nije dio podunavskoga kraja, a ove je godine to Francuska. Stoga je nazočne pozdravila i zamjenica francuskog veleposlanika u RH Clelia Chevrier naglasivši da će u Vukovaru u okviru projekta „Randez vous“ biti prikazano šest francuskih filmova, ali i izložba fotografija „Glumice“ svjetski poznate fotografkinje Kate Barry.

Pozdravne riječi uputili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te direktor festivala Igor Rakonić.

Organizatori VFF-a su Discovery film and video distribution, Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.  

Pročitano 1635 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić