Ispiši ovu stranicu

Noć muzeja u Vukovaru i po prvi puta na Vučedolu

Raspored događanja u muzejima Raspored događanja u muzejima Foto: HRV

 I ove godine, 11 puta za redom, u više od 250 muzeja i galerija u preko 100 hrvatskih gradova održava se Noć muzeja koja je ove godine posvećena Josipu Jurju Strossmayeru. Tako je i u Gradskom muzeju Vukovar te Muzeju vučedolske kulture.

U Gradskom muzeju Vukovar organizirano je mnoštvo događanja. Nakon svečanog otvorenja u 19 sati uslijedio je Vremeplov Strossmayerove ulice s multimedijalnim prikazom značajnih objekata spomeničke baštine s rekonstrukcijom radionica obrta, glazbe i plesa koji i danas žive u ulici, ali na novi način. Tijekom večeri posjetitelji uz stalni postav, između ostalog, mogu pogledati i izložbu Ostavština J. J. Strossmayera Državnog arhiva Osijek i Vukovar te izložbu fotografija Branke Šulc Dunav, glavna ulica europe.

 Noć muzeja organizirana je po prvi puta i u novootvorenom Muzeju Vučedolske kulture.

- S obzirom na specifičnost, vučedolski muzej posvetio je ovu noć arheologu profesoru Aleksandru Durmanu koji se već 30 godina bavi istraživanjem Vučedola i koji je jedan od inicijatora vučedolskog muzeja, istaknula je ravnateljica muzeja Mirela Hutinec.

U 18 sati ondje je održana radionica za najmlađe Pratimo znakove vučedolskog neba, a potom su gimnazijalci održali predavanje Što nam nebo ima za reći. Predavanje o vučedolskom nebu i tadašnjim astronomskim spoznajama održao je arheolog Aleksandar Durman, a u 21 sat bit će prikazan dokumentarni film Pogled u zvjezdanu prošlost Darka Puharića. Organizirano je i razgledavanje stalnog postava muzeja uz stručno vodstvo te promatranje neba teleskopima.

Ravnateljica muzeja pozvala je sve zainteresirane posjetitelje da dođu na Vučedol dodavši kako će Turistički vlakić prometovati od Gradskog muzeja do vučedolskog od 18 sati do 1 sat u noći.

Pročitano 1527 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić