Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan Rusina u RH

Dan Rusina obilježen u Vukovaru Dan Rusina obilježen u Vukovaru Foto: J. Vrdoljak

Svečanom akademijom te predstavljanjem knjige "Narodne nošnje i ples bačvansko-srijemskih Rusina", autora Joakima Raca i Katarine Radisavljević, u Vukovaru je u subotu obilježen Dan Rusina u Republici Hrvatskoj. 

Dan Rusina se obilježava 25. svibnja, na dan kada je 1836. godine osnovana prva rusinska župa u Hrvatskoj, a za sjedište župe su izabrani Petrovci. 

Po riječima predsjednika Koordinacije rusinske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj Borisa Bučka, u Hrvatskoj živi nešto manje od 2000 Rusina.

"To su službene brojke prema popisu stanovništva. Međutim, mislim da je Rusina mnogo više s obzirom da se mnogi, iz raznih razloga, ne izjašnjavaju kao Rusini. Kada se govori o brojkama treba znati i kako je tijekom Domovinskog rata poginulo 3,5 posto od ukupnog broja Rusina u Hrvatskoj", rekao je Bučko.  

Govoreći o položaju Rusina danas u Hrvatskoj, Bučko je rekao kako je on najvećim dijelom zadovoljavajući te da pripadnika te nacionalne manjine ima u gotovo svim političkim strankama, izvršnoj vlasti, sudovima, itd.

Pročitano 1560 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI