Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

U dvorcu Eltz održana Skupština Muzejske udruge istočne Hrvatske

Muzejska udruga istočne Hrvatske Muzejska udruga istočne Hrvatske Foto: V.Vuleta

Ova udruga svoje sjedište mijenja svake četiri godine. U gradu Vukovaru nalaze se značajne muzejske ustanove Gradski muzej i Muzej vučedolske kulture kao i mnogi memorijali posvećeni domovinskom ratu.

Premještanje Muzejske udruge istočne Hrvatske koja okuplja 17 muzeja iz tri istočno slavonske županije važan je događaj koji će usmjeriti hrvatsku javnost na važnost muzeja i muzejske djelatnosti. Članice udruge su muzeji i galerije iz Osijeka, Požege, Slavonskog Broda, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Iloka, Županje, Virovitice, Valpova, Nove Gradiške, Našica, Belišća, Slatine, Slavonskog Broda i Pakraca.

 

Muzeji na području istočne Hrvatske nisu samo čuvari kulturne baštine nego predstavljaju i snažne pokretače gospodarskih aktivnosti jer su postali glavna odrednica turističkog razvoja, a sredinu u kojoj djeluju čine prepoznatljivom i turistički zanimljivom.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić podsjetila je kako je Muzejska udruga istočne Hrvatske započela svoje djelovanje 1951.  kao Slavonska podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, a od 1974. odvaja se i djeluje kao Muzejsko društvo Slavonije i Baranje u sklopu Saveza muzejskih društava Hrvatske. Nakon Domovinskog rata od 1997. djeluje kao Muzejska udruga Istočne Hrvatske – MUIH.

- Postoji pomankanje muzejskog prostora i pomankanje kadra da se po muzejskim uzusima ne mogu pokriti sve djelatnosti koje u jednom muzeju trebaju. Pred muzejima su sve veći izazovi otvaranja prema javnosti, formiranje različitih manifestacija, sudjelovanje u nizu aktivnosti za koje se nužno vežu za ostale kulturne institucije u svojim sredinama – rekla je Marić.

Udruga okuplja stručne djelatnike u cilju unapređenja djelovanja muzeja i galerija na području Istočne Hrvatske, organiziranja izložbi, stručnih i znanstvenih skupova, izdavanja kataloga, vodiča i publikacije radi što boljeg prezentiranja cjelokupnog muzejskog fundusa posjetiteljima muzeja. 

Pročitano 2607 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI