Ispiši ovu stranicu

Muzej vučedolske kulture slavi svoj prvi rođendan

Ovaj jedinstveni Muzej vučedolske kulture ispisuje svoju 365. stranicu uspješnog poslovanja u gradu Vukovaru.

Kao nova muzejska institucija na ovom području, muzej je u kratkom roku postao atrakcija koja obogaćuje kulturnu i turističku destinaciju i time stoji rame uz rame svim nacionalnim ustanovama ove vrste. Povodom prvog rođendana predstavljen je cjelodnevni program za sve posjetitelje.

– Organizirali smo radionice za djecu pod nazivom "Budi i ti arheolog", nakon toga slijedi besplatno stručno vodstvo kroz stalni muzejski postav za sve posjetitelje. Središnji dio programa započinje promocijom promo spota muzeja te najavom izložbe koja se održava u suradnji sa Gradskom knjižnicom Vukovar. Tema izložbe je "Tetovaža: bockanje, sicanje, tetoviranje, tatuiranje" autorice Milke Tice. U glazbenom djelu programa sve posjetitelje očekuje koncert pod nazivom "Sound of nature", a program završavamo ugodnim druženjem uz glazbu sa iznenađenjem za sve posjetitelje. - rekla je Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture.

Muzej danas broji 11 zaposlenika te više od 60 tisuća posjeta u godini dana svoga postojanja.
Sama zgrada u kojoj se nalazi muzej atraktivnog je i modernog izgleda i djelo je radionice "Arhitektura" pod vodstvom arhitekta Gorana Rake. Zbog svoga izgleda i funkcionalnosti nagrađena je prestižnim nagradama za najbolji arheološki projekt 2015. godine.

Vučedolska, prapovijesna kultura se s matičnog prostora nastajanja, međurječja Dunava, Drave i Save proširila na područje današnjih 13 europskih zemalja. Vučedolci su svojim tehnološkim dostignućima osvojili svijet, tako u muzeju možete vidjeti prvu pravu indoeuropsku vučedolsku kuću, najstarija prapovijesna kola na četiri kotača, proizvodnju prve bronce na svijetu, vučedolsku čizmicu u još mnoštvo zanimljivih stvari vezano za ovo razdoblje od 3000 godina prije Krista.

Pročitano 1851 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI