Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Izložba "Tetovaža: bocanje, sicanje, tetoviranje, tatauiranje"

Izložba tetovaža Izložba tetovaža Foto: vukovar.hr

U suradnji Gradske knjižnice Vukovar i Muzeja vučedolske kulture održava se izložba "Tetovaža: bocanje, sicanje, tetoviranje, tatauiranje".

Ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić: -  izložba prikazuje povijest, značenja, motive tetoviranja kroz razna tumačenja, književna, likovna i umjetnička djela kao povijesni pregled fenomena tetoviranja kroz svjetske dokumente od najranijih dan a do suvremenog doba – rekla je Miškić.

Izložba je organizirana na inicijativu Gradske knjižnice Vukovar i autorice Milke Tice, rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec te o samoj izložbi dodala: - izložba govori o fenomenu koji se javljao u svim društvima kroz sva vremenska razdoblja. Vučedolci nisu poznavali nakit, a na tragovima malih figurina koje prikazuju ljudsko tijelo izvan zona odjeće nalaze se oznake koje se mogu protumačiti kao tetovaža i to oznake križeva na ramenima i natkoljenicama. Upravo takvu vrstu tetovaža posebno na rukama imaju katoličke djevojke i žene iz srednje Bosne koje su se na taj način još od vremena turskih osvajanja naših prostora htjele diferencirati od muslimanskih žena i tetovirale si znakove križeva, sunca i sunca u rotaciji. Autorica se nije bavila arheološkim predmetima nego upravo tetovažom koja se ocrtavala na pravim tijelima – kaže Hutinec.    

Pozivamo vas da pogledate ovu zanimljivu izložbu koja će biti otvorena od 01. do 15. srpnja. 2016. godine.

Pročitano 2644 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI