Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

85 godina tvrtke bata/borovo kroz filmsko platno

Dom kulture (kino) Borovo naselje Dom kulture (kino) Borovo naselje Foto: Vedran Vuleta

Tvrtka Borovo, najveći hrvatski proizvođač obuće, ove godine obilježava 85. obljetnicu rada. Nekadašnji industrijski div bivše Jugoslavije osnovao je češki industrijalac Jan Bata davne 1931. godine.

 

Povodom održavanja 10. Vukovar film festivala i 85. obljetnice tvrtke Bata/Borovo u prostorijama Doma kulture u Borovu naselju prikazani su filmovi iz fundusa Hrvatskog filmskog arhiva. Posjetitelji su mogli vidjeti isječke iz 1948. i 1965. godine, posjet Tita kombinatu „Borovo“ te filmove „Jedan dan u Borovu“ i „Pedeset godina Borova“.
Trinaestominutni film Ante Dujića„Jedan dan u Borovu“ snimljen je povodom tridesete obljetnice rada tvornice 1961. godine. Drugi film „Pedeset godina Borova“ poznatog autora Krste Papića snimljen je 1981. godine. Prikazani filmovi su u posjedu Odjela hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu.

- Riječ je o nekoliko zanimljivih dokumentaraca, kratkih filmskih sekvenci i filmova koji su snimani većem povijesnom razdoblju od 1948. sve do 1981. godine, a snimani  su povodom obljetnica rada tvornice. Ovo je vrijedno arhivsko gradivo koje pruža svojevrstan vremeplov kroz povijest rada i djelovanja ovog vukovarskog giganta koji je ostavio puno traga ne samo u gospodarstvu nego i kao inicijator brojnih društvenih događanja te u kompletnom javnom životu. Projekcijom ovih filmova želimo obilježiti 85 godina rada tvrtke Borovo, a posebno nam je drago da to činimo u sklopu obilježavanja jubilarnog 10. Vukovar film festivala – rekao je za HRV ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Stjepan Prutki.

Državni arhiv sudjelovao je i prije dvije godine na Vukovar film festivalu u okviru edukativno promidžbene sekvence kada je predstavljena knjiga „Povijest slobodnog zidarstva u Hrvatskoj“ autora Branka Šomena. Promociju je organizirao Državni arhiv u Vukovaru u suradnji s Gradskom knjižnicom.

- Čast nam je da možemo sudjelovati u svim manifestacijama koje označavaju javni, kulturni i društveni život u Vukovaru. Vrijedna je ovo prigoda da se na jubilarnom, 10. Vukovar film festivalu podsjeti i što arhivi znače u društvu kao baštinske ustanove koje čuvaju zapise, čuvaju informaciju kao povijesno relevantni pokazatelj onome što se događalo u životu, a time na neki način označavaju čuvara baštine, tradicije i sjećanja – kaže Prutki i dodaje kako producenti svoje videozapise obavezno pohranjuju u našoj hrvatskoj kinoteci, a baštinske ustanove imaju pravo prikazivanja u edukativne i kulturno umjetničke svrhe. Čast nam je imati priliku da možemo ovako vrijedno filmsko gradivo predstaviti publici – zaključio Prutki. 

Pročitano 2039 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI