NAJNOVIJE
Otvorena birališta, Hrvatska danas bira novi saziv Sabora

Hrvatska danas bira 11. saziv Hrvatskog sabora, a o tome tko će dobiti priliku formirati novu Vladu i upravljati državom iduće četiri godine odlučuje više od 3.733.000 birača za koje su jutros u 7 sati otvorena birališta.

U Hrvatskoj imamo oko  6.500 biračkih mjesta, a u inozemstvu 110 u 41 državi. 

(Srijeda, 17 Travanj 2024 07:00)
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)

Klaudija Boras

Petak, 29 Ožujak 2024 11:57
U Vinkovcima podijeljeno 1200 posnih obroka
U Vinkovcima je održana tradicionalna podjela posnih obroka. Ova podjela nastala je u organizaciji Grada Vinkovaca, Nezavisnog sindikata DZZP Vinkovci, Srednje strukovne škole Vinkovci. Građanima se obratio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić te im uputio čestitke povodom blagdana Uskrsa. Ukupno je podijeljeno 1200 porcija posnoga obroka. 
Petak, 29 Ožujak 2024 10:42

Ljetno računanje vremena u 2024. godini počinje 31. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 računa kao u 3 sata, izvijestio je u petak Državni zavod za mjeriteljstvo.

Uredbom Vlade RH određeno je da će ljetno računanje vremena završiti 27. listopada u 3 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata. Osim promjene vremena, na snagu stupaju i promjene za vozače. Od 31. ožujka većina vozila danju ne treba imati upaljena svjetla. No, to ne vrijedi za motocikle i mopede, istaknula je Martina Halas, policijska službenica za odnose s javnošću PU vukovarsko-srijemske
- Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je kako na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svijetla u razdoblju od 1.studenog do 31. ožujka. Dakle, obveze prestaje 1. travnja. Podsjećamo i da je korištenje zimske opreme na snazi do 15. travnja 2024.-
istaknula je Halas te upozorila na pojačanu gužvu na prometnicama povodom blagdana Uskrsa.
- Podsjećamo vozače i savjetujemo ih povodom uskrsnih blagdana jer očekujemo kao i svake godine povećanje prometa na cestama i stvaranje prometnih gužvi, stoga pozivamo sve vozače da poštuju prometne propise i međusobno tolerantno ponašanje kako bi blagdani prošli u najboljem mogućem redu – zaključila je.
zaključila je. Iz MUP-a stiže još jedan savjet vozačima, a to je da ukoliko planirate putovati izvan Republike Hrvatske, potrebno je prethodno se upoznati s pravilima koja su na snazi u drugim zemljama, jer primjerice, u nama susjednoj zemlji Sloveniji na snazi je još uvijek obvezno korištenje upaljenih svjetala na automobilu 24 sata na dan tijekom cijele kalendarske godine.

 

Subota, 30 Ožujak 2024 12:40

U Tjedniku HRV-a, između ostalog, poslušajte:

- Gradonačelnik Vukovaar Ivan Penava dobio plaketu za "Očuvanje i prepoznavanje integriteta grkokatolika u Vukovaru"

- Podignuta optužnica protiv petorice mladića zbog fizičkog napada na skupinu maloljetnika

- Vrtićanci s područja županije dobili 520 kompleta društvenih igara za učenje prometnih pravila

- Župan darivao korisnike UZOSIO Golubica Vukovar

- Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj provodi kampanju #IskoristiSvojGlas koja ima za cilj povećati izlaznost na izbore

Tjednik uredila i vodila Klaudija Boras.

Četvrtak, 28 Ožujak 2024 12:41

U Vukovarsko srijemskoj županiji ukupno je 110 udomiteljskih obitelji, od toga je u Vukovaru 35. Potreba za udomiteljima je sve veća.

Srijeda, 27 Ožujak 2024 17:30

U Dnevniku, između ostalog, poslušajte:

- Podigunuta optužnica protiv petorice mladića zbog fizičkog napada na skupinu maloljetnika u Vukovar

- Predmeti državne imovine dani na raspolaganje i postupanje Vukovarsko-srijemskoj županiji, Gradu Vukovaru i Gradu Vinkovcima

- Javno savjetovanje za unapređenje uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika

- Postavljena prva komunikacijska ploča u Vukovaru

Dnevnik uredila i vodila Klaudija Boras.

Srijeda, 27 Ožujak 2024 13:56

U povodu Svjetskoga dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2.travnja, OŠ Josipa Matoša Vukovar tradicionalno obilježava taj dan, a ovogodišnjim programom nastoje uključiti još veći broj roditelja, djece, stručnjaka ali i građane grada Vukovara te kroz radionice za djecu uz stručnjake podići svijest o djeci i odraslim osobama s autizmom. Kao središnju aktivnost ovogodišnjeg programa organizirali su u gradskoj četvrti Olajnica na dječjem igralištu predstavljanje prve komunikacijske ploče u Vukovaru. Ploču su izradili edukacijski rehabilitatori u suradnji sa stručnjacima Kabineta za ranu komunikaciju pri Nastavno-kliničkom centru Edukacijsko-rehabiltacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Matea Vukas, stručna suradnica, edukacijski rehabilitator u OŠ Josipa Matoša pojasnila je kako ploča olakšava komunikaciju za svu djecu s teškoćama u razvoju, ponajviše kod djece koja imaju komunikacijske teškoće i teškoće u govornom jezičnom razvoju.
- Ona je posebna i jedinstvena, kreirana je baš za ovo igralište jer se na njoj nalaze simboli i igrala koja se nalaze na igralištu na Olajnici. Djeca s određenim poteškoćama, ali i bez teškoća mogu koristiti ploču. To je potpomognuta komunikacija koja potpomaže sam govor ukoliko je razvijen kod djece, kako bi mogli izraziti svoje želje, namjere ili potrebe - ispričala je Vukas dodavši kako planiraju postaviti još dvije komunikacijske ploče i na ostalim igralištima u Vukovaru. Ravnateljica škole Mirela Szabo ustvrdila je kako je ovo ujedno i prva postavljena ploča na području cijele naše županije.
- Djeca s teškoćama su djeca koja također žele sudjelovati u igri s drugima, ali ponekad taj poziv na igru, ne znaju dobro izverbalizirati. Stoga se nadamo da će ova komunikacijska ploča na ovaj način olakšati svima komunikaciju i igru - rekla je ravnateljica.
Postavljanju komunikacijske ploče nazočio je i zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac koji je naglasio kako potporu Grada Vukovara imaju te potvrdio kako će se i na drugim lokacijama postaviti komunikacijske ploče.

 

Utorak, 26 Ožujak 2024 14:52

I ove godine Grad Vukovar pravovremeno započinje s provođenjem mjera suzbijanja komaraca na području Vukovara, stoji u priopćenju Grada Vukovara.

Navode kako je sukladno programu dezinsekcije u 2024. godini predviđeno 13 larvicidnih tretiranja komaraca kojima se umanjuje mogućnost njihova razvoja i razmnožavanja te je predviđeno 6 adulticidnih tretiranja sa zemlje i 2 adulticidna tretmana iz zraka koji se izvode sukladno preporukama Veterinarske stanice Vukovar.

Prvi larvicidni tretman kreće danas, 26. ožujka 2024. godine.

Za dezinsekciju komaraca Grad Vukovar je za 2024. godinu u svome proračunu osigurao 210.500 eura (s PDV-om).

Grad Vukovar svake godine ovoj problematici pristupa sustavno i pravovremeno kako bi se ovaj sezonski problem suzbio i kako bi građani mogli u ljetnim danima ugodno boraviti na otvorenome.

Utorak, 26 Ožujak 2024 14:31

I ove godine u Vukovar se vraća 6. po redu Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

Program 6. Festivala “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” predstavljen je na konferenciji za medije, kojoj su nazočili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić, autor i producent festivala Aleksandar Kovačević, ovogodišnji ambasador festivala izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak. Penava je tom prigodom istaknuo važnost ovog događaja za Vukovar.

- Promoviramo nematerijalnu kulturnu baštinu naše zemlje. Zadovoljstvo mi je što je s nama ovdje gospodin Ivica Tucak, a osobito jer su nas naši vaterpolisti ove godine učinili ponosnima i kući donijeli svjetsko zlato. Nadam se da će festival u grad donijeti sjajno raspoloženje, da će se svi dobro zabaviti te kako će bogat program privući brojne posjetitelje u Vukovaru. Dođite u Vukovar i uživajte u festivalu pozvao je Penava.

Festival će održati na pet lokacija, najavio je Kovačević.
- Uz vukovarski korzo, Trg Republike Hrvatske i perivoj dvorca Eltz, ove će se godine festival proširiti i na šetnicu uz Dunav te na atraktivnu lokaciju amfiteatra podno Vukovarskog vodotornja. Festival je specifičan jer promovira zajedništvo na način da se uz nematerijalnu kulturnu baštinu predstavljaju i kulturne manifestacije koje se tijekom godine održavaju diljem Hrvatske. Podno Vukovarskog vodotornja po prvi puta će se održati koncert i to nadarenih učenika Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića Vukovar. Cilj nam je uključiti što više Vukovaraca te smo stoga uključili i brojne udruge, a sastavni dio festivala je i program „Vukovar pleše“ s više od 500 sudionika kako bismo i na taj zabavni način postignuli jednu pozitivnu vibraciju u središtu grada. Program je bogat i raznovrstan, a siguran sam da će se okupiti veliki broj ljudi. Ono za čime težimo je da Vukovar postane jedna velika pozornica - pojasnio je Kovačević.

Direktorica Turističke zajednice Marina Sekulić ustvrdila je kako je ovaj događaj postao jedna od glavnih atrakcija i događanja u Vukovaru.
- Svojom jedinstvenošću je prepoznat i na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Proglašen je top manifestacijom, nositelj je oznake Effe Label te je i dobitnik turističke nagrade Simply the best. Hrvatski identitet i kulturno nasljeđe promovirat ćemo kroz tri dana u Vukovaru koji će ponovno postati mjesto susreta i obojat će gradske ulice u šarenilo narodnih nošnji, u brojne manifestacije i atrakcije te će naš grad ponovno postati, kako volimo reći, „Hrvatska u malom“. Prošle godine posjetilo nas je više od 8.000 posjetitelja, a sigurni smo smo kako će ove godine odaziv biti još veći i kako će posjetitelji prepoznati kvalitetu sadržaja koje nudimo -rekla je Sekulić.

Ovogodišnji ambasador je izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak koji je naglasio kako je punim srcem prihvatio biti ambasadorom.
- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo biti ambasadorom ovoga događaja. Iz dva razloga sam pristao, jedan je kulturna baština koji ovaj festival čini posebnim, a drugi je grad Vukovar, u kojem sam po treći put, ovaj grad pun je ljubavi i simbol hrvatskog zajedništa – ustvrdio je Tucak.

Središnja tema ovogodišnjeg Festivala su zaštićena hrvatska jela. Uz vukovarski korzo, Trg Republike Hrvatske i perivoj dvorca Eltz, ove će se godine festival proširiti i na šetnicu uz Dunav te na atraktivnu lokaciju amfiteatra podno Vukovarskog vodotornja.

Svečanost otvorenja upriličit će se na Dan grada Vukovara 03. svibnja u 18:00 sati na središnjem gradskom trgu, a prethodit će mu tradicionalna povorka sudionika kroz grad.

S obzirom da je hrvatska gastronomija u fokusu Festivala, Turistička zajednica grada Vukovara u suradnji s Lovačkim društvom Zrinski organizirat će drugog dana Festivala natjecanje u kuhanju čobanca u amfiteatru kod Veslačkog doma.

Tradicionalno će se tijekom festivala održati i manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ iz Vrbovca tijekom koje će se predstaviti autohtona jela toga kraja.

U sklopu festivala posjetitelji će moći posjetiti i eko-etno sajam s brojnim izlagačima iz cijele Hrvatske, a nova atrakcija bit će i promotivna vožnja automobila na solarni pogon.

Sadržaji za najmlađe bit će ove godine posebno izraženi, a drugog dana festivala gostovat će Festival igračaka iz Ivanić grada.

Program koji će zasigurno biti jedan od najposjećenijih bit će scenski prikaz manifestacije koju organizira TZ Bjelovar-Bilogora – „Bilo Bilogore-Bilo Hrvatske“ koja će se održati u perivoju dvorca Eltz, a između ostalih predstavit će se povijesna postrojba Bjelovarski graničari – Husari 1756 i više od stotine kostimiranih sudionika.


Tijekom trodnevnog festivala nastupit će razne skupine iz cijele Hrvatske koje predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu, a u naš će grad doći više od 600 izvođača.

Posjetitelji će uživati i u vrhunskim koncertima, a uz program „drugA STRANA festivala“ publici će se predstaviti mladi pjevači i talenti. Prvoga dana Festivala u 21:30 zapjevat će popularni Jole, drugi dan u istoj satnici rezerviran je za Klapu Rišpet, a trećega dana u 20:30 koncert će održati Tiho Orlić.

Podsjetimo, prošlogodišnji festival okupio je više od osam tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske i dijaspore te je tijekom nekoliko dana Vukovar postao Hrvatska u malom i središte svih zbivanja.

 

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija