NAJNOVIJE
Vinkovačkoj bolnici predan aparat za praćenje stanja oboljelih od dijabetesa 1

Na inicijativu Udruge djece i mladih oboljelih od dijabetesa „InŽulini” Županja, Vukovarsko-srijemska županija osigurala je financijska sredstva u iznosu od 2,187,50 eura kojima je kupljen aparat za određivanje HbA1c iz kapilarne krvi za potrebe Odjela za pedijatriju Opće županijske bolnice Vinkovci.

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 14:13)
Kod Vukovarca pronađeni kokain, speed i kreatin, a maloljetnik iz Vinkovaca prodavao marihuanu

Kako javljaju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, jučer, 27. ožujka, policija je temeljem sudskoga naloga, pretražila dva doma i druge prostorije u Vukovaru i Vinkovcima. 

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 12:50)
Potreba za udomiteljima sve veća

U Vukovarsko srijemskoj županiji ukupno je 110 udomiteljskih obitelji, od toga je u Vukovaru 35. Potreba za udomiteljima je sve veća.

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 12:41)
Na Izvještajno radnom Saboru UDVDR-a predstavljena aktivnost županijske podružnice

Sinoć je u Domu hrvatskih branitelja u Vinkovcima održan Izvještajni radni Sabor Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata podružnice Vukovarsko-srijemske županije. Izvješće o radu u protekloj godini podnio je Milan Draženović, predsjednik županijskog UDVDR-a.

- Kao predsjednik najbrojnije udruge naše županije, moram se pohvaliti da smo imali puno događanja u protekloj godini. Zadnja akcija koju smo imali bila je pošumljavanje hrasta lužnjaka, u dogovoru s Hrvatskim šumama. Tijekom godine odlazili smo na razna obilježavanja, podijelili smo osam laptopa studentima naših branitelja i četiri računala našim ograncima koji imaju prostorije, a nisu imali zadovoljavajuću elektroniku - rekao je Draženović dodajući kako udruga usmjerava branitelje veteranskim centrima, a također organizira i sistematske preglede branitelja u Vinkovcima i Vukovaru.

Udruga trenutno broji više od 3.000 članova, a djeluje u svim općinama i gradovima županije.
-U ogranku u Nuštru organizirana su Grahijada i razna sportska natjecanja na kojima je bilo oko 1000 sudionika. Ogranak u Jankovcima pravi spomenik za dva poginula hrvatska branitelja u šumi između Cerića i Vinkovaca. Također, održali smo po prvi puta Hod za mir u Vinkovcima, a ove godine ćemo održati i Križni put - dodaje Draženović.

Udruga svake godine organizira i Županijske sportske igre, a ovogodišnjima će domaćin biti Općina Nijemci 25. svibnja. Na igre se odazove oko 400 do 500 članova, a postižu se i zavidni rezultati na državnoj razini. Naime, zadnje dvije godine članovi UDVDR naše županije osvajali su prvo mjesto na državnoj razini, a ako i ove godine budu najbolji na natjecanju u Varaždinskoj županiji, pehar pobjednika ostat će im u tajnom vlasništvu.

Izvještajnom radnom Saboru nazočio je i župan Damir Dekanić.
-Udruga ima pregršt aktivnosti tijekom godine i puno humanitarnih akcija. Samo pozicioniranje čelnika udruge županijske razine na mjestu potpredsjednika državne razine dovoljno govori o aktivnosti i ugledu ljudi koje vode županijsku udrugu - zaključio je Dekanić.

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 09:13)
Završena obnova vinkovačkoga gradskoga kazališta

Obnovljeno i preuređeno vinkovačko Gradsko kazalište Joze Ivakića gledateljima će vrata otvoriti 4. travnja premijernom izvedbom komedije Pouzdani sastanak Joze Ivakića u režiji Vladimira Andrića, najavljeno je na konferenciji za novinare u kazalištu.

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 09:03)
MOŽEMO I MI III - Prvenstvo Hrvatske u bowllingu za osobe s intelektualnim oštećenjima, 2024

Korisnici Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar u okviru programa „Možemo i mi III“ uz pratnju voditelja sudjelovali su na Prvenstvu Hrvatske u bowllingu koje je održano u Zagrebu u Bowling Clubu dana 26. i 27. ožujka 2024. godine u organizaciji Športskog društva Specijalni športovi "Luč" pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Hrvatske.

Prvoga dana održale su se kvalifikacije, a veliko finale održano je drugi dan. U ženskoj kategoriji sudjelovale su korisnice I.G. i S.D. U 6. skupini korisnica I.G. zasluženo je osvojila prvo mjesto, dok je u 3. skupini ženske kategorije S.D. osvojila drugo mjesto.

U muškoj kategoriji sudjelovali su korisnici D.A., S.M. i M.I. U 5. skupini D.A. osvojio je treće mjesto, u 7. skupini S.M. osvojio je također treće mjesto, dok je u 9. skupini M.I. osvojio četvrto mjesto.

Ekipa Golubice opet je pokazala da se uz trud i rad postižu vrlo dobri rezultati. Kući su se svi vratili s velikim osmijehom na licu bogatiji za još jednu medalju u nizu ali i za još jedno iskustvo, uspomene i zajedničko druženje.

 

 

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 08:53)
Orijent i Vukovar 1991 odigrali 0:0

Jučer je odigrana prva utakmica 24. kola SuperSport Prve nogometne lige. Orijent i Vukovar 1991 podijelili su bodove, odigrali su bez pogodaka 0:0. Danas igraju BSK Bijelo Brdo – Sesvete i Dugopolje – Dubrava Tim kabel, sutra će igrati Cibalia – Zrinski Osječko i Solin – Jarun, dok će Croatia Zmijavci i Šibenik igrati 2. travnja.

Poredak:

1. Zrinski Osječko 1664 54

2. Šibenik 52

3. Vukovar 1991 46

4. Sesvete 32

5. Jarun 30

6. Dugopolje 28

7. Dubrava Tim kabel 26

8. Cibalia 26

9. Croatia Zmijavci 25

10. Orijent 22

11. BSK Bijelo Brdo 20

12. Solin 17

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 08:38)

Klaudija Boras

Četvrtak, 28 Ožujak 2024 12:41

U Vukovarsko srijemskoj županiji ukupno je 110 udomiteljskih obitelji, od toga je u Vukovaru 35. Potreba za udomiteljima je sve veća.

Srijeda, 27 Ožujak 2024 17:30

U Dnevniku, između ostalog, poslušajte:

- Podigunuta optužnica protiv petorice mladića zbog fizičkog napada na skupinu maloljetnika u Vukovar

- Predmeti državne imovine dani na raspolaganje i postupanje Vukovarsko-srijemskoj županiji, Gradu Vukovaru i Gradu Vinkovcima

- Javno savjetovanje za unapređenje uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika

- Postavljena prva komunikacijska ploča u Vukovaru

Dnevnik uredila i vodila Klaudija Boras.

Srijeda, 27 Ožujak 2024 13:56

U povodu Svjetskoga dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2.travnja, OŠ Josipa Matoša Vukovar tradicionalno obilježava taj dan, a ovogodišnjim programom nastoje uključiti još veći broj roditelja, djece, stručnjaka ali i građane grada Vukovara te kroz radionice za djecu uz stručnjake podići svijest o djeci i odraslim osobama s autizmom. Kao središnju aktivnost ovogodišnjeg programa organizirali su u gradskoj četvrti Olajnica na dječjem igralištu predstavljanje prve komunikacijske ploče u Vukovaru. Ploču su izradili edukacijski rehabilitatori u suradnji sa stručnjacima Kabineta za ranu komunikaciju pri Nastavno-kliničkom centru Edukacijsko-rehabiltacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Matea Vukas, stručna suradnica, edukacijski rehabilitator u OŠ Josipa Matoša pojasnila je kako ploča olakšava komunikaciju za svu djecu s teškoćama u razvoju, ponajviše kod djece koja imaju komunikacijske teškoće i teškoće u govornom jezičnom razvoju.
- Ona je posebna i jedinstvena, kreirana je baš za ovo igralište jer se na njoj nalaze simboli i igrala koja se nalaze na igralištu na Olajnici. Djeca s određenim poteškoćama, ali i bez teškoća mogu koristiti ploču. To je potpomognuta komunikacija koja potpomaže sam govor ukoliko je razvijen kod djece, kako bi mogli izraziti svoje želje, namjere ili potrebe - ispričala je Vukas dodavši kako planiraju postaviti još dvije komunikacijske ploče i na ostalim igralištima u Vukovaru. Ravnateljica škole Mirela Szabo ustvrdila je kako je ovo ujedno i prva postavljena ploča na području cijele naše županije.
- Djeca s teškoćama su djeca koja također žele sudjelovati u igri s drugima, ali ponekad taj poziv na igru, ne znaju dobro izverbalizirati. Stoga se nadamo da će ova komunikacijska ploča na ovaj način olakšati svima komunikaciju i igru - rekla je ravnateljica.
Postavljanju komunikacijske ploče nazočio je i zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac koji je naglasio kako potporu Grada Vukovara imaju te potvrdio kako će se i na drugim lokacijama postaviti komunikacijske ploče.

 

Utorak, 26 Ožujak 2024 14:52

I ove godine Grad Vukovar pravovremeno započinje s provođenjem mjera suzbijanja komaraca na području Vukovara, stoji u priopćenju Grada Vukovara.

Navode kako je sukladno programu dezinsekcije u 2024. godini predviđeno 13 larvicidnih tretiranja komaraca kojima se umanjuje mogućnost njihova razvoja i razmnožavanja te je predviđeno 6 adulticidnih tretiranja sa zemlje i 2 adulticidna tretmana iz zraka koji se izvode sukladno preporukama Veterinarske stanice Vukovar.

Prvi larvicidni tretman kreće danas, 26. ožujka 2024. godine.

Za dezinsekciju komaraca Grad Vukovar je za 2024. godinu u svome proračunu osigurao 210.500 eura (s PDV-om).

Grad Vukovar svake godine ovoj problematici pristupa sustavno i pravovremeno kako bi se ovaj sezonski problem suzbio i kako bi građani mogli u ljetnim danima ugodno boraviti na otvorenome.

Utorak, 26 Ožujak 2024 14:31

I ove godine u Vukovar se vraća 6. po redu Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

Program 6. Festivala “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” predstavljen je na konferenciji za medije, kojoj su nazočili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić, autor i producent festivala Aleksandar Kovačević, ovogodišnji ambasador festivala izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak. Penava je tom prigodom istaknuo važnost ovog događaja za Vukovar.

- Promoviramo nematerijalnu kulturnu baštinu naše zemlje. Zadovoljstvo mi je što je s nama ovdje gospodin Ivica Tucak, a osobito jer su nas naši vaterpolisti ove godine učinili ponosnima i kući donijeli svjetsko zlato. Nadam se da će festival u grad donijeti sjajno raspoloženje, da će se svi dobro zabaviti te kako će bogat program privući brojne posjetitelje u Vukovaru. Dođite u Vukovar i uživajte u festivalu pozvao je Penava.

Festival će održati na pet lokacija, najavio je Kovačević.
- Uz vukovarski korzo, Trg Republike Hrvatske i perivoj dvorca Eltz, ove će se godine festival proširiti i na šetnicu uz Dunav te na atraktivnu lokaciju amfiteatra podno Vukovarskog vodotornja. Festival je specifičan jer promovira zajedništvo na način da se uz nematerijalnu kulturnu baštinu predstavljaju i kulturne manifestacije koje se tijekom godine održavaju diljem Hrvatske. Podno Vukovarskog vodotornja po prvi puta će se održati koncert i to nadarenih učenika Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića Vukovar. Cilj nam je uključiti što više Vukovaraca te smo stoga uključili i brojne udruge, a sastavni dio festivala je i program „Vukovar pleše“ s više od 500 sudionika kako bismo i na taj zabavni način postignuli jednu pozitivnu vibraciju u središtu grada. Program je bogat i raznovrstan, a siguran sam da će se okupiti veliki broj ljudi. Ono za čime težimo je da Vukovar postane jedna velika pozornica - pojasnio je Kovačević.

Direktorica Turističke zajednice Marina Sekulić ustvrdila je kako je ovaj događaj postao jedna od glavnih atrakcija i događanja u Vukovaru.
- Svojom jedinstvenošću je prepoznat i na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Proglašen je top manifestacijom, nositelj je oznake Effe Label te je i dobitnik turističke nagrade Simply the best. Hrvatski identitet i kulturno nasljeđe promovirat ćemo kroz tri dana u Vukovaru koji će ponovno postati mjesto susreta i obojat će gradske ulice u šarenilo narodnih nošnji, u brojne manifestacije i atrakcije te će naš grad ponovno postati, kako volimo reći, „Hrvatska u malom“. Prošle godine posjetilo nas je više od 8.000 posjetitelja, a sigurni smo smo kako će ove godine odaziv biti još veći i kako će posjetitelji prepoznati kvalitetu sadržaja koje nudimo -rekla je Sekulić.

Ovogodišnji ambasador je izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak koji je naglasio kako je punim srcem prihvatio biti ambasadorom.
- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo biti ambasadorom ovoga događaja. Iz dva razloga sam pristao, jedan je kulturna baština koji ovaj festival čini posebnim, a drugi je grad Vukovar, u kojem sam po treći put, ovaj grad pun je ljubavi i simbol hrvatskog zajedništa – ustvrdio je Tucak.

Središnja tema ovogodišnjeg Festivala su zaštićena hrvatska jela. Uz vukovarski korzo, Trg Republike Hrvatske i perivoj dvorca Eltz, ove će se godine festival proširiti i na šetnicu uz Dunav te na atraktivnu lokaciju amfiteatra podno Vukovarskog vodotornja.

Svečanost otvorenja upriličit će se na Dan grada Vukovara 03. svibnja u 18:00 sati na središnjem gradskom trgu, a prethodit će mu tradicionalna povorka sudionika kroz grad.

S obzirom da je hrvatska gastronomija u fokusu Festivala, Turistička zajednica grada Vukovara u suradnji s Lovačkim društvom Zrinski organizirat će drugog dana Festivala natjecanje u kuhanju čobanca u amfiteatru kod Veslačkog doma.

Tradicionalno će se tijekom festivala održati i manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ iz Vrbovca tijekom koje će se predstaviti autohtona jela toga kraja.

U sklopu festivala posjetitelji će moći posjetiti i eko-etno sajam s brojnim izlagačima iz cijele Hrvatske, a nova atrakcija bit će i promotivna vožnja automobila na solarni pogon.

Sadržaji za najmlađe bit će ove godine posebno izraženi, a drugog dana festivala gostovat će Festival igračaka iz Ivanić grada.

Program koji će zasigurno biti jedan od najposjećenijih bit će scenski prikaz manifestacije koju organizira TZ Bjelovar-Bilogora – „Bilo Bilogore-Bilo Hrvatske“ koja će se održati u perivoju dvorca Eltz, a između ostalih predstavit će se povijesna postrojba Bjelovarski graničari – Husari 1756 i više od stotine kostimiranih sudionika.


Tijekom trodnevnog festivala nastupit će razne skupine iz cijele Hrvatske koje predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu, a u naš će grad doći više od 600 izvođača.

Posjetitelji će uživati i u vrhunskim koncertima, a uz program „drugA STRANA festivala“ publici će se predstaviti mladi pjevači i talenti. Prvoga dana Festivala u 21:30 zapjevat će popularni Jole, drugi dan u istoj satnici rezerviran je za Klapu Rišpet, a trećega dana u 20:30 koncert će održati Tiho Orlić.

Podsjetimo, prošlogodišnji festival okupio je više od osam tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske i dijaspore te je tijekom nekoliko dana Vukovar postao Hrvatska u malom i središte svih zbivanja.

 

Utorak, 26 Ožujak 2024 11:39

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krađe.

Utorak, 26 Ožujak 2024 07:35

Novom Vladinom uredbom od ponoći je poskupio benzin za tri centa po litri čime njegova cijena sada iznosi1,52 eura.

Ponedjeljak, 25 Ožujak 2024 17:29

U današnjem Dnevniku, između ostalog, poslušajte.

- Osječko-baranjska županija i ove godine ulaže 400 tisuća eura u poboljšanje sportske infrastrukture

- Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dobio plaketu za "Očuvanje i prepoznavanje integriteta grkokatolika u Vukovaru"

- U Osijeku je uspostavljen hitna helikopterska medicinska služba.

Dnevnik uredila i vodila Klaudija Boras.

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija