NAJNOVIJE
Prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su jutros u 6,01 sati zaprimili dojavu o prometnoj nesreći u Privlaci.

- Dolaskom na mjesto događaja prometne nesreće, liječnik hitne medicinske pomoći je policijskim službenicima konstatirao kako je vozač osobnog automobila preminuo. Na mjesto događaja izašla je i zamjenica Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima te pripadnici DVD Privlaka. U tijeku je očevid, nakon čega ćemo detaljnije izvijestiti o okolnostima prometne nesreće - stoji u priopćenju Pu vukovarsko-srijemske. 

(Subota, 30 Rujan 2023 09:51)
Nastavlja se projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata vlakom

Vukovarsko-srijemska županija od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024. u cijelom će iznosu sufinancirati prijevoz vlakom redovnim studentima koji imaju prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćeno je iz županijske uprave.

(Petak, 29 Rujan 2023 15:26)
Čelnici Grada u obilasku uspješnih tvrtki

Gradonačelnik Ivan Penava posjetio je sa suradnicima tekstilnu tvrtku Laba d.o.o. koja u Vukovaru posluje već 20 godina.

(Petak, 29 Rujan 2023 15:02)
Povodom Svjetskog dana srca u Osijeku predstavljen projekt Provjerite ritam svog srca - EKG u ljekarni

Svjetski je dan srca, 29 rujna, koji je Svjetska kardiološka federacija utemeljila 2000. godine u cilju informiranja i podizanja svijesti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima kao vodećim uzrocima pobola i smrtnosti. Riječ je o skupini bolesti koje zahvaćaju srce i/ili krvne žile. U Osijeku je ovim povodom održano predsavljanje projekta Provjerite ritam svog srca – EKG u ljekarni, a u organizaciji Ljekarni srce – Ljekarni Osječko-baranjske županije. Kroz projekt se građanima u Centralnoj ljekarni Osijek i ljekarni Mursa nudi besplatna usluga provjere EKG-a srca s očitanjem, a u planu je i nekoliko novih lokacija, priopćeno je iz Osječko-baranjske županije.

(Petak, 29 Rujan 2023 13:32)
Restauriran mural posvećen hrvatskim majkama

Restauriran je mural u Vukovaru koji para srca i čija slika ostaje urezana u mislima svakome tko prođe njegovim putem, a na inicijativu Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, izvijestili su iz Gradske uprave.

Na muralu se nalazi Janja Brdar, majka pripadnika HOS-a Ivana Brdara koji je poginuo na Sajmištu 12. listopada 1991. godine.

Na njegovoj ekshumaciji 1998. godine nastala je fotografija njegove tužne i neutješne majke, koja je postala inspiracija murala. Mural je restauiraro sam njegov autor, umjetnik i slikar Mario Matković.

(Petak, 29 Rujan 2023 13:04)
Gradonačelnik Penava uputio čestitku povodom Dana policije

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava uputio je čestitku povodom Dana policije na svojoj facebook stranici.

(Petak, 29 Rujan 2023 12:15)
Policija otkrila počinjitelja koji je ukrao novac iz obiteljske kuće u Mirkovcima

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci dovršili su kriminalističko istraživanje krađe novca iz obiteljske kuće u Mirkovcima počinjene 12.rujna.

- Istraživanjem je utvrđena sumnja kako je počinitelj krađe 43-godišnjak iz Mirkovaca. U njegovu je domu jučer, 28. rujna, temeljem sudskog naloga, obavljena pretraga, kojom je pronađen i oduzet gotovo sav novac koji je 12. rujna otuđio 60-godišnjaku. Novac je vraćen vlasniku, a protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu - priopćili su iz PU vukovarsko-srijemske.

 

(Petak, 29 Rujan 2023 11:46)

Sandra Grgić

Četvrtak, 28 Rujan 2023 14:16

Središnji državni ured za demografiju i mlade odobrio je Društvu Naša djeca Vinkovci sredstva za provedbu projekta pod nazivom „Uskladimo boje 2” koji je usmjeren podršci roditeljstvu kako bi bolje primjenjivali načela pozitivnog roditeljstva i bolje odgovorili na potrebe djece.

Projekt je započeo 1. rujna 2023. godine i traje deset mjeseci odnosno do 30. lipnja 2024. godine. Ukupna vrijednost projekta je 10.542,54 eura. Središnji ured za demografiju i mlade financira projekt sa 6.636,14 eura, a ostatak sufinancira rad Vinkovci koji je ujedno i partner u ovome projektu. 

Planirane aktivnosti projekta na održanoj konferenciji za medije predstavila je Helena Crnjak predsjednica Društva Naše djece Vinkovci.

- Kroz projekt imamo nekoliko planiranih aktivnosti, a jedna od najvažnijih je ciklus od 12 radionica za roditelje. Radionice za roditelje pratit će i kreativne radionice za djecu roditelja polaznika. Radionice za roditelje vode naše educirane voditeljice, a osmišljene su tako da voditeljice pružaju podršku roditelju, ali isto tako roditelj roditelju. Roditeljstvo je nešto najljepše, ali ima puno izazova i mi upravo kroz ovaj projekt želimo pružiti podršku roditeljima i dati im do znanja da nisu sami. Također, kroz projekt će jedan član Društva pohađati edukaciju iz neurolingvističkog programiranja - pojasnila je predsjednica Crnjak.

Ispred Grada Vinkovaca konferenciji je nazočila pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković koja je pohvalila dosadašnji rad DND-a Vinkovci.

Četvrtak, 28 Rujan 2023 07:10

U Iloku je u srijedu u organizaciji Poljoprivredne zadruge TRS održana završna konferencija projekta „Jačanje konkurentnosti i proizvodnih kapaciteta poljoprivredne zadruge TRS ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju”. Na završnoj konferenciji predstavljena je nova proizvodno - poslovna zgrada nastala kroz projekt s ciljem optimizacije proizvodnog procesa, povećanja izvoza te stvaranje novih radnih mjesta zelenih i digitalnih kompetencija Poljoprivredne zadruge TRS.

- Kroz ovaj smo projekt novu zgradu opremili uređajima za destilaciju, opremom za sušenje voća i povrća te opremom za proizvodnju prirodnog goriva za roštilj od trsova iz vinograda čime doprinosimo smanjenju nastanka otpada prilikom proizvodnje. Zgrada ima poboljšani pristup osobama s invaliditetom - rekla je voditeljica projekta Martina Šaravanja dodajući kako ovakvo opremanje najmodernijim strojevima jača konkurentnost Poljoprivredne zadruge TRS, ne samo u Vukovarsko - srijemskoj županiji nego i šire.

Ukupna vrijednost projekta je 1.920.782,40 eura, od čega će se 675.830,39 eura financirati iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a razdoblje provedbe projekta je od 30.09.21. do 30.09.23.

Srijeda, 27 Rujan 2023 17:33

U Dnevniku poslušajte: 

Održana sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije,

Županiji dodijeljeno nešto više od 86 tisuća eura za sanaciju i opremanje igrališta Osnovne škole u Vođincima,

U tijeku 14. Dani informiranja mladih VUMI,

Najavljen 20. Vukovarski veslački maraton.

Dnevnik HRV-a uređuje i vodi Sandra Grgić.

Utorak, 26 Rujan 2023 13:05

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je u utorak u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je sudjelovala na Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko srijemske županije na kojoj je bilo riječi o afričkoj svinjskoj kugi.

Ministrica se nakon koordinacije u izjavi medijima osvrnula na isplate za izravne štete isplaćene pogođenima virusom afričke svinjske kuge. Kako je naglasila, kroz program potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge, do 22. rujna 2023. godine isplaćena je potpora za oko 220 gospodarstava u ukupnom iznosu od 1.090.280,00 eura.

- Danas i sutra kreće novi krug isplata korisnicima i to ukupnog iznosa 798.996,00 eura za 108 korisnika. Također, prema posebnoj odluci koju je Vlada RH donijela 21. rujna 2023. godine prema 141 gospodarstvu, a koje nije ostvarilo potporu temeljem programa potpore svinjogojstvu zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave virusa, isplaćeno će biti 432.784,00 eura - naglasila je Vučković dodajući kako su do danas eutanazirane svinje sa oko 870 gospodarstava, a eutanazirano je oko 19 tisuća svinja.

- Dodatno je putem ovlaštenog procesa klanja otpremljeno oko 34 tisuće svinja i time je razrijeđena populacija u ovoj županiji odnosno u zoni ograničenja, ali to je nužno ako se želimo uspješno nositi s bolesti. Još jednom upućujem poruku svima pogođenima – država će svinjogojski fond obnavljati u najbržem mogućem roku, a pored naknada za direktne štete i naknada za izgubljene dobiti, na vrijeme će se objavljivati i programi za ponovno podizanje proizvodnje. Mi smo zauzeli stav da naknadu štete isplaćujemo svim uzgajivačima, a dodatno ćemo poduprijeti i proizvodnju svima koji će unaprijediti svoje biosigurnosne uvjete – rekla je Vučković te potvrdila kako se zona ograničenja i dalje prostire na cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju, tri jedinice lokalne samouprave u Brodsko-posavskoj i jedne u Osječko-baranjskoj županiji.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić potvrdio je kako se afrička svinjska kuga pojavila na jednom gospodarstvu u općini Ivankovo. Naglasio je kako se na sastanku s ministricom razgovaralo o održavanju tradicionalnih svinjokolja.

- Broj zaraženih svinja i dalje raste, ali se, kako smo danas svi mogli čuti od ministrice, taj trend smanjuje. Danas smo dobili odgovore na niz pitanja koja su postavljali gradonačelnici i načelnici, vezanih uz daljnje postupanje i situaciju. Naravno, na terenu imamo niz zamjerki. Jedna od tema koje smo potaknuli su svinjokolje koje nisu samo egzistencijalni problem pojedinih obitelji, već i dio načina života naših ljudi. Od ministrice smo dobili informaciju da će se, u svakom slučaju svim onim gospodarstvima koje su na taj način skrbile o svojim obiteljima, omogućiti na neki način doprema zdravog mesa koje će biti izvan zone ograničenja i moći će se raditi prerada – naglasio je nakon koordinacije župan Dekanić.

Utorak, 26 Rujan 2023 11:03

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nastavljaju s isplatama potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge - izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kroz Program potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge do 22. rujna 2023. godine isplaćena je potpora za 220 gospodarstava u ukupnom iznosu od 1.090.280,00 eura.

Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede poslala je 108 obrađenih zapisnika te je u tijeku njihova isplata ukupnog iznosa 798.996,00 eura. Tako će s trećom odlukom bit sveukupno isplaćena potpora za 328 gospodarstava ukupnog iznosa gotovo 1.900.000,00 eura - pojašnjeno je u priopćenju Ministarstva.  

Također, prema Odluci o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske koju je donijela Vlada na sjednici 21. rujna 2023. godine, a koja iznosi 4,5 milijuna eura isplate su pripremljene za 141 gospodarstvo koje nije ostvarilo potporu temeljem programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge.

Ukupan iznos interventne financijske pomoći koji će biti isplaćen je 432.784,00 eura.

Utorak, 26 Rujan 2023 09:23

U nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici u nedjelju, 1. listopada 2023. održat će se 31. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.

Uz pripadnike Hrvatske vojske i policije, na hodočašću će u izravnoj organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja sudjelovati oko 1.100 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz svih županija i Grada Zagreba, za koje Ministarstvo organizira autobusni prijevoz iz županijskih središta - jedan autobus za svaku županiju i Grad Zagreb – izvijestili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Nositelji aktivnosti organizacije hodočašća su Područni odjeli Ministarstva hrvatskih branitelja u županijama/Gradu Zagrebu koji u suradnji s udrugama iz Domovinskog rata organiziraju odlazak braniteljske i stradalničke populacije iz Domovinskog rata na hodočašće.

- Pozivamo članove obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, predstavnike udruga iz Domovinskog rata da i ove godine sudjeluju na tradicionalnom hodočašću u Mariji Bistrici. Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji zainteresirani za sudjelovanje na hodočašću mogu se prijaviti Područnim odjelima Ministarstva u županijama/Gradu Zagrebu - pozivaju iz Ministarstva.

Utorak, 26 Rujan 2023 07:52

Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak uredbom utvrdila najviše maloprodajne cijene naftnih derivata za sljedeća dva tjedna pa je tako od danas benzinsko gorivo skuplje za četiri centa po litri, a dizelsko za sedam. Cijene osnovnog benzina i dizela od ponoći su iste i iznose 1,62 eura.

I plavi dizel je od ponoći skuplji i to za sedam centi te je njegova cijena sada 1,08 eura po litri. Cijena UNP-a za spremnike i boce viša je za pet centi. Cijena UNP-a za spremnike sada iznosi 1,24 eura po kilogramu, a onoga za boce 1,80 eura po kilogramu.

Iz Vlade u priopćenju navode kako bi, da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve uredbe, cijena benzinskog goriva iznosila 1,74 eura po litri, a za dizelsko gorivo 1,78 eura. Bez mjera Vlade, plavi dizel stajao bi 1,17 eura po litri, dok bi UNP za spremnike stajao 1,48 eura po kilogramu, a UNP za boce 2,11 eura po kilogramu.  

Ponedjeljak, 25 Rujan 2023 14:59

Knjiga „Sjeme zla“ Mate Rupića i Steve Culeja pobijedila je na tradicionalnom natječaju Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., kao najbolja knjiga  na temu hrvatskog obrambenog Domovinskog rata „Bili smo prvi kad je trebalo“ za 2023. godinu.

Knjiga je objavljena u vlastitoj nakladi Steve Culeja, hrvatskog branitelja i bivšeg saborskog zastupnika, a u njoj se otkrivaju brojne nepoznanice hrvatske ratne tragedije iz Borova Sela, kad su 2. svibnja 1991. agresori na mučki način ubili 12 hrvatskih redarstvenika, među kojima i brata Steve Culeja.

- Na natječaj je pristiglo 15 knjiga sve tematikom vezane uz Domovinski rat, a odluku da je knjiga „Sjeme zla” donijelo je povjerenstvo od sedam hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata. Kroz ovaj natječaj cilj je da prijavljene knjige budu napisane od strane osoba koje su zapravo preživjele i proživjele rat– naglasio je Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. pojašnjavajući kako će svečana dodjela priznanja Velike zlatne plakete bit 11. listopada 2023. u dvorani udruge Specijalne policije  Domovinskog rata RH u Zagrebu.

Pavković je i pozvao sve branitelje da se prijave na buduće natječaje.
- Konstantno govorimo i potičemo hrvatske branitelje na pisanje i objavljivanje. Ne dozvolite da umjesto vas to netko drugi čini. Nažalost, svjedoci smo da se hrvatska povijest ne piše onako kako bi trebala i kako zaslužuje – naglasio je Pavković.

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija