NAJNOVIJE
Otvoren 17. Memorijalni boćarski turnir pukovnik Ivo Šoljić

Na natkrivenim boćarskim terenima Sportsko-rekreacijskog centra Lijeva bara u Vukovaru otvoren je 17. Memorijalni boćarski turnir pukovnik Ivo Šoljić u spomen za zapovjednika obrane Mitnice. Na svečanom otvaranju nazočnima se obratio nećak pukovnika Ive Šoljića Franjo Šoljić koji se zahvalio svim sudionicima turnira na čuvanju uspomene na Ivu Šoljića i Boćarskom klubu Mitnica koji su organizatori turnira. Nazočne je pozdravio predsjednik Boćarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Igor Banovac. Turnir je bacanjem boće otvorio predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Vukovara Ivan Polhert koji je naglasio da su nakon nogometa najbrojniji boćarski klubovi. Turnir je okupio 16 ekipa iz Hrvatske i BiH (Tolisa). Igrat će se na natkrivenim i vanjskim terenima BK Mitnica.

(Subota, 13 Travanj 2024 09:54)
Šahovski velemajstor Alojzije Janković mladima u Vukovaru održao predavanje o šahu

Dom učenika Vukovar jučer je posjetio šahovski velemajstor Alojzije Janković kako bi učenicima i mlađim članovima šahovskih klubova iz Vukovara održao predavanje te s njima odigrao šahovsku simultanku na 10 šahovskih ploča i na taj ih način pripremio za predstojeću Regionalnu domijadu u Osijeku, a potom i Državnu u Rovinju.

(Petak, 12 Travanj 2024 15:56)
Otvoren 19.Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

Od danas do nedjelje (12. do 14. travnja 2024. godine) u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku otvoren je 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI. Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu. Održat će se i stručna predavanja i paneli o aktualnim temama lovstva, o čemu će govoriti priznati stručnjaci, priopćeno je iz Osječko-baranjske županije.

Organizatori sajma su Gospodarski centar Osječko-baranjske županije d.o.o. i Osječko-baranjska županija, a suorganizatori Hrvatski lovački savez, Lovački savez Osječko-baranjske županije i Hrvatski športsko-ribolovni savez. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvo turizma i sporta, a sponzori su Općina Strizivojna i Hrvatske šume d.o.o..

Uz izlagače i posjetitelje, svečanom otvorenju Sajma SALORI 2024. danas su nazočili obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, saborske zastupnice Nataša Tramišak, Romana Nikolić i Vesna Vučemilović, saborski zastupnici Marin Mandarić, Stipo Šašlin i Domagoj Hajduković, rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera Vlado Guberac, predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin te drugi uzvanici.

- Sajam SALORI održava se 19. put u gradu Osijeku, drugi put u našem Gospodarskom centru te predstavlja lijepu tradiciju sajmovanja u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Kao i svake godine, donosi mnoge inovacije i sve što se u lovu i ribolovu unapređuje i događa. Naglašavam da lov i ribolov u velikoj mjeri doprinose razvoju turizma na području naše županije. Kod nas se događaju i mnoga natjecanja, pa će se tako ove godine u Markovcu Našičkom održati Svjetsko prvenstvo u ribolovu s brojnim sudionicima i gostima. Takvi događaji također pridonose razvoju turizma Osječko-baranjske županije, na čemu radimo niz godina pa su i rezultati svake godine sve bolji i bolji - kazao je Mato Lukić na otvaranju Sajma.

Naglasio je da dolazak velikog broja izlagača, organiziranje radionica, panela, edukacija, natjecanja te bogata eno i gastro ponuda potvrđuju da su sajamska događanja i susreti potrebni. - Prije samo par godina, za vrijeme korone, pitali smo se hoćemo li ikada više doživjeti ovakve susrete i ovakvo druženje, a vidimo da to treba našim ljudima. Nema ljepše stvari nego direktno dogovarati sa svojim poslovnim partnerima, komunicirati i susretati na ovakvim sajmovima poznanike i prijatelje te na jednom mjestu imati druženje, komunikaciju i sve što ljudima treba. Prostor GC-a sam po sebi nudi puno mogućnosti i za ostale sajmove i manifestacije te pozivam sve zainteresirane građane da dođu na SALORI i uživaju - poručio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Saborska zastupnica Nataša Tramišak izrazila je zadovoljstvo radom Sajma SALORI i Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije. - I po reakcijama i interesu izlagača i lovačkih saveza vidimo da u potpuno novom prostoru sve više i više njih dolazi u Osijek na ovaj sajam. Uostalom, to je bio smisao i svrha pokretanja projekta izgradnje ovog sajamskog i multifunkcionalnog prostora. Po broju manifestacija koje su održane u 2023. i do sada u 2024. godine možemo reći da Gospodarski centar u potpunosti ispunjava svrhu za koju je napravljen. Vjerujem da će ovaj vikend biti bogat i posjetiteljima jer ima zaista bogat i kvalitetan program za sve zaljubljenike u prirodu, lov i ribolov, ali i ponudu ruralnog turizma - kazala je Tramišak.  

- SALORI je jedan od najposjećenijih i najzanimljivijih sajmova u Osječko-baranjskoj županiji i šire. Kako se radi i o sajmu turizma, ističem da su turističke brojke u Gradu Osijeku iznimno dobre. Tako smo 2019. godine, koja je bila rekordna prije pandemije, imali oko 130.000 noćenja, a prošle godine bilo je više od 160.000 noćenja u gradu Osijeku, što je porast gotovo 25 posto. Uz brojke su dobri i trendovi, pa danas imamo 2.700 zaposlenih više u odnosu na 2021. godinu - rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Državni tajnik Mladen Pavić smatra da je moderni prostor Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije najbolja lokacija za održavanje Sajma posvećenog lovstvu i sportskom ribolovu. - Osječko-baranjska županija raspolaže s najkvalitetnijim lovištima, velikim bogatstvima voda i šuma te je ovo i u turističkoj promociji vrlo važna gospodarska grana jer Hrvatska ima gotovo 69.000 lovaca i više od 76.000 ribiča. Oba sektora, lovstvo i sportski ribolov, su prilično uređeni, pa će ova manifestacija pokazati sve čime Hrvatska raspolaže, a poglavito Osječko-baranjska županija - istaknuo je Pavić. Dodao je da u Hrvatskoj ima 1.065 lovišta, od toga je 107 u Osječko-baranjskoj županiji, i to 20-ak državnih, a ostalo su zajednička lovišta. Sva lovišta su vrlo kvalitetna po populaciji i raznolikosti divljači te prirodnom ambijentu.

(Petak, 12 Travanj 2024 15:41)
Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran razgovarao s vukovarskim učenicima

U Vukovaru je boravio književnik i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran koji se susreo s članovima Matice hrvatske te u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Vukovaru održao knjiženi susret s 280 učenika vukovarskih osnovnih škola i predstavio im dio svojih knjiga.

(Petak, 12 Travanj 2024 15:13)
Hrvatske željeznice puštaju struju u mrežu na pruzi Vukovar-Vinkovci

Hrvatska željeznica objavila je da će u ponedjeljak 15. travnja u 8 sati u kontaktnu mrežu na pruzi Vinkovci–Vukovar trajno pustiti električni napon od 25 kV.

(Petak, 12 Travanj 2024 12:19)
Uručeno 39 ugovora za projekte infrastrukture u gradovima i općinama Osječko-baranjske županije

Za ovu je godinu odobreno 2 milijuna eura za provedbu 48 infrastrukturnih projekata na području jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji, financiranih sredstvima iz državnoga proračuna putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku tim je povodom održana prigodna svečanost na kojoj je predstavnicima općina i gradova iz ove županije uručeno 39 ugovora o financiranju u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ugovore je načelnicima i gradonačelnicima uručio tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić.

(Petak, 12 Travanj 2024 11:51)
Odana počast žrtvama totalitarnih režima u Vukovaru

Povodom obilježavanja 79. godišnjice Proboja Srijemskog fronta i oslobođenja Vukovara u Drugom svjetskom ratu te Spomen-dana žrtvama komunističkog terora u Vukovaru pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić ispred Grada Vukovara upalio je svijeću podno spomen-obilježja svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku.

(Petak, 12 Travanj 2024 11:29)
Robert Rac

Robert Rac

Utorak, 09 Travanj 2024 12:32

Kakva je trenutna situacija na tržištu rada u Hrvatskoj, a kakva je u Vukovaru? Kolika je ponuda, a kolika potražnja za radnicima? Što uvoz radne snage iz „trećih” zemalja znači za hrvatsko tržište i radnike iz Hrvatske?

Utorak, 02 Travanj 2024 10:47

O projektu Čista energija za Vukovar, odnosno istraživanju geotermalnih izvora i mogućnostima njihova iskorištavanja u ovotjednom izdanju Gradskoga sata razgovaramo s pročelnikom Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara Draženom Čuligom.

Progovaramo i o projektu Sunce nad Vukovarom, odnosno ugradnji solarnih elektrana na objektima u vlasništvu Grada Vukovara, sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za višestambene zgrade te sufinanciranju energetske obnove i postavljanja fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama.

Jedna od tema nam je i obnova hortikulture na području grada Vukovara, a doznat ćemo i o planiranim infrastrukturnim radovima na području grada u nadolazećem razdoblju.

Gradski sat uredio i vodio Robert Rac.

Utorak, 26 Ožujak 2024 10:00

Milijuni kršćana diljem svijeta slave Uskrs u nedjelju. Svaki ozbiljan vjernik zna da se za Uskrs ne radi o zecu koji donosi bombone i druge poklone. Uskrs dokazuje da je Bog oduvijek žudio za obnovljenim odnosom s čovječanstvom – sa svakim tko je spreman vjerovati u Isusa i prihvatiti da nam je On potreban.

Utorak, 19 Ožujak 2024 12:40
Uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, u Gradskom satu progovaramo o uskrsnicama i poklon paketima za potrebite sugrađane. Povećan je cenzus za mjeru Grad koji brine. Grad Vukovar je osigurao 1.488.000 eura za projekt Zaželi, kao i 200.000 eura potpora za vukovarske poduzetnike. 
U Gradskom satu pričamo i o smještajnim kapacitetima vukovarskih dječjih vrtića,  kao i informaciji da je Vukovar izborio gotovo 2,7 milijuna eura za izgradnju novoga vrtića na Olajnici. 
S našim ovotjednim gostom Filipom Sušcem, zamjenikom gradonačelnika Vukovara, progovaramo i o vukovarskim osnovnim školama, preseljenju Veleučilišta Lavoslava Ružičke u zgradu nekadašnjeg Radničkog doma u Borovu naselju. 
Zanima nas i jesu li u gradu upoznati s porastom cijena nekretnina u Vukovaru te kako gledaju na tu činjenicu? Koliki je stambenih jedinica u gradu, koliko je njih u državnom vlasništvu i kolika je realna popunjenost stanova bez obzira jesu li stanovi u državnom ili privatnom vlasništvu? Postoji li potreba za izgradnjom novih višestambenih objekata u Vukovaru ili ne i zašto? 
Započela je i ovogodišnja kruzing sezona, što od nje očekujemo i što ona znači za turistički rast grada na Dunavu. Stiže nam i proljeće, a s njim i daljnje ozelenjavanje gradski površina i parkova. 
Gradski sat uredio i vodio Robert Rac.
Utorak, 12 Ožujak 2024 11:11

Vukovarsko Veleučilište Lavoslava Ružičke, od ponedjeljka, 4. ožujka, i službeno ima novi dom. Grad Vukovar, predao mu je, naime na upravljanje obnovljenu i opremljenu zgradu starog Radničkog doma u Borovu naselju.

Utorak, 05 Ožujak 2024 14:25

Prvi službeni popis stanovnika u Republici Hrvatskoj, odnosno za područje Republike Hrvatske, proveden je prije 167 godina, točnije 1857. Usporede li se tadašnji i sadašnji rezultati popisa stanovnika, uviđamo kako postoji velik broj gradova i općina u Hrvatskoj koji danas imaju manje stanovnika nego 1857. godine.

Subota, 02 Ožujak 2024 12:37

Proračun Grada Vukovara uvećan preko 15 milijuna eura.

Petak, 01 Ožujak 2024 18:20

Obilježen je Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija