ON AIR . . . . . .

Penava: I u idućoj godini naglasak će biti na razvoju gospodarstva

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava Foto: jutarnji.hr/HRV

Godina na izmaku po mnogočemu je bila povijesna za Vukovar, mišljenja je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Kada govorimo o gospodarskom razvoju, planovima i projektima, 2017. godinu najviše je obilježio intenzivan rad Gradske uprave vezan uz privlačenje stranih investitora, koji bi pokrenuli svoje proizvodne pogone u našemu gradu i na taj način osigurali otvaranje novih radnih mjesta.

Uz brojne pogodnosti, odličan geostrateški položaj te razvijenu prometnu povezanost cestovnim, željezničkim, zračnim ili riječnim putem, Vukovar je grad s uvjerljivo najvećim potencijalima.

U javnosti se najviše govorilo o težnjama aktualne gradske vlasti oko dolaska drvoprerađivačke industrije, s kojom bi Vukovaru bio osiguran najveći gospodarski preporod još od vremena dolaska Jana Bate i otvaranja tvornice Borovo.  

- Ono na čemu insistiram i jako dugo vremena radim je lobiranje da Vukovar, u kontekstu razrušenoga gospodarstva i devastirane industrije,  dobije određenu kvotu drvne sirovine koja bi privukla potencijalnoga investitora u Vukovar i omogućila mu poslovanje u našem gradu, a Vukovarcima omogućila otvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji - objasnio nam je gradonačelnik Penava.

Trgovački lobi

Naglasio je kako je dovođenje drvne industrije u Vukovar, projekt koji je izašao iz Ureda gradonačelnika Vukovara, ali kako kaže, isti taj projekt, nažalost, ima jako puno neprijatelja u vidu lobija koji su se do sada bavili isključivo izvozom drvne sirovine iz Hrvatske, umjesto preradom drvne sirovine do finalnoga proizvoda u Hrvatskoj.

- Prodaja neobrađene drvne sirovine, nažalost donosi zaradu isključivo trgovcima, dok drugim državama koje otkupljuju tu drvnu sirovinu omogućava otvaranje radnih mjesta u proizvodnji na obradit iste te sirovine - pojašnjava Penava.

Neprijatelji i s lokalne razine

Penavu žalosti i činjenica što isti taj projekt ima i jako puno neprijatelja u našem okruženju, koji priželjkuju da Vukovar ne dobije tu drvnu sirovinu.

- Razlog je u tome što ukoliko Vukovar, koji prije Domovinskoga rata nije imao drvnu industriju dobije tražene kvote drvne sirovine, postavit će se pitanje zašto je Vukovaru to dobio, dok primjerice neki drugi nisu, a smatraju da su trebali - kaže Penava, dodajući da za tuđi nerad, neaktivnost, neodgovornost i neznanje u proteklim godinama Grad Vukovar ne može i neće biti kriv.

S posebnom pak, dozom gorčine Penava je konstatirao kako i mnogi u Vukovaru, a što je vidljivo kroz izjave određenih političkih opcija, nažalost zanemaruju dobrobit za naš grad.

- Oni zbog svog ega i uskogrudnog razmišljanja navijaju da taj projekt ne uspije kako bi pokazali da je gradonačelnik Vukovara nesposoban i nije u stanju dovesti drvnu industriju u Vukovar. Svima takvima poručujem da je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osmislio taj projekt, da je primorao cijeli drvni sektor, Gospodarsku komoru, Hrvatske šume i cijelu hrvatsku Vladu da razmišljaju o tom projektu. Prvi sam gradonačelnik Vukovara koji je u tom smislu pokrenuo ulagačku atmosferu u Vukovaru. Sve njih pitam gdje su oni bili? Nisam sjedio prekriženih ruku i razmišljao kako ću graditi političku karijeru,  nego sam se upustio u sukobe s lobijima, svojim nadređenima i svojim oponentima,  zbog dolaska drvne industrije u naš grad i boljitka svih mojih sugrađana - rekao je Penava, dodajući kako predano nastavlja raditi na ostvarivanju ovoga projekta, dok ovi drugi sanjaju snove o njegovom propadanju.

Izrazio je nadu u pozitivan ishod cijele priče koja bi omogućila gospodarski preporod Vukovara.    

Gospodarski preporod        

A upravo na trgu gospodarskog preporoda Vukovara, na potezu će biti i Bruxelles. Naime, Vukovar je prvi grad koji je napisao zakon o razvoju grada i privlačenju investicija u Vukovar.

- Na svoju stranu smo dobili cijelu hrvatsku Vladu i zajedno radimo novi prijedlog zakona s kojim ćemo ići prema Bruxellesu od kojega trebamo dobiti zeleno svjetlo. Tim zakonom za potencijalne investitore i tvrtke koje posluju u Vukovaru tražimo olakšice koje u normalnim uvjetima narušavaju tržišnu utakmicu - kaže Penava, pojašnjavajući kako zbog gospodarskih pokazatelja koji su u odnosu na prijeratno razdoblje vrlo loši, tim zakonom traže izuzeće grada Vukovara.

- Upravo stoga očekujemo da Bruxelles to prihvati i omogući da svi investitori i poduzetnici u Vukovaru imaju mogućnost puno lakšeg obavljanja djelatnosti i ostvarivanja prihoda te dobiti od svih ostalih tvrtki koje se nalaze izvan Vukovara.

Pročitano 2517 puta
Ocijeni sadržaj
(169 glasova)
Objavljeno u Politika

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija