NAJNOVIJE
U Hrvatskoj se sve manje čita

U okviru ovogodišnje manifestacije Noć knjige, prezentirani su rezultati istraživanja navike čitanja u Hrvatskoj. Pokazali su porazne trendove, odnosno pad postotka građana koji godišnje pročitaju barem jednu knjigu i to četvrtu godinu za redom.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:54)
Udruga RODA organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica

U nedjelju, 28. travnja 2024. od 10,00 do 12,00 sati na parkiralištu OŠ A.G. Matoša, Ohridska 21, Vinkovci udruga RODA organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

- Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da rezerviraju svoj termin na broj 098 188 3173 (SMS ili Viber). Bez rezervacije termina nećemo biti u mogućnosti obaviti pregled. Pregled prvenstveno služi kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede do više od 90 % no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 % do 20 % i to je brojka koju volonterke i volonteri Rode ovakvim pregledima nastoje povećati - navode iz udruge.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, iz Rode mole vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kao bi jedna osoba mogla paziti dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.
Pregled se održava neovisno o vremenskim prilikama.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:42)
Izglasana prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama

EU parlament je danas s 522 glasa za, 27 protiv i 72 suzdržana donio prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, priopćeno je iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Novom direktivom poziva se na donošenje strožih zakona za borbu protiv kibernetičkog nasilja, učinkovitiju pomoć žrtvama i uvođenje mjera za sprečavanje silovanja. Cilj novih pravila je spriječiti rodno uvjetovano nasilje i zaštititi žrtve, posebice žene i žrtve nasilja u obitelji.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:24)
Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci organizira Dan otvorenih vrata

U petak, 26. travnja s početkom u 16 sati, u sklopu obilježavanja Općine Stari Jankovci, Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, u Mađarskoj kući, organizira Dan otvorenih vrata Udruge uz prigodnu izložbu. Uz Dan otvorenih vrata održat će i tradicijski običaj „Podizanje majskog drveta”.

- Raduje nas što i ove godine možemo organizirati „Podizanje majpana” jer to puno znači Mađarima koji žive ovdje, ali i ostalim stanovnicima sela. U ovoj prigodi opet ćemo se svi okupiti, razgovarati, pjevati i plesati. Uz Dan otvorenih vrata i „Podizanje majpana” pripremili smo za naše članove natjecanje u starim športovima. Nakon ovog takozvanog obaveznog dijela programa, planirana je i večera za sve nazočne goste – rekla je predsjednica Udruge Margita Budim.

Ples oko majpana stari je mađarski običaj koji simbolizira udvaranje. Prema tradiciji majpan se postavlja 01. svibnja u tajnosti, a postavljaju ga dečki ispred kuća svojih djevojaka ili simpatija. Majpan treba biti bogato okićen cvijećem, mašnama, trakama i pićem.
Pokrovitelj manifestacije je Općina Stari Jankovci.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:43)
Karcinom jetre sve češći uzročnik smrti

Od bolesti jetre boluje oko 1.5 milijarda ljudi diljem svijeta. Godišnje od bolesti jetre umre dva milijuna ljudi, odnosno jedna od 25 umrlih osoba umre od ove bolesti.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:41)
Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Srđan Jeremić održao sastanak s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a

Na inicijativu predstavnika Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, u palači “Srijem” u Vukovaru održan je radni sastanak zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Srđana Jeremića s Jordan Penderom, službenicom u političkom odjelu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu koja je zadužena za praćenje ljudskih i manjinskih prava te migracije.

Prema riječima zamjenika župana na sastanku je bilo govora o stanju i položaju pripadnika srpske zajednice na području Vukovarsko-srijemske županije, ali i stanju ljudskih i manjinskih prava u cijeloj Republici Hrvatskoj. Ukazao je da unutar same županije postoje dobri i korektni međunacionalni i međuljudski odnosi, a da je takva situacija i u najvećem broju općina i gradova na području županije. 

- Unazad nekoliko godina napravljeni su određeni pomaci u ostvarivanju zakonom propisanih prava pripadnika nacionalnih manjina i to je nešto što treba istaknuti i pohvaliti. Važno je održati  dosadašnje odnose u suradnji temeljene na međusobnom poštovanju te nastaviti omogućavati pripadnicima nacionalnih manjina da budu ravnopravni članovi društva, poštujući njihovu različitost koju treba promatrati kao bogatstvo jedne multikulturalne i multietničke sredine – naglasio je Jeremić.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:25)
Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar kreće po dvanaesti put

U spomen na 12 ubijenih hrvatskih redarstvenika 2.svibnja 1991. godine, ali i na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, u nedjelju, 28. travnja, iz Mostara u BiH kreće 12. po redu Biciklistička karavana prijateljstva Mostar - Vukovar.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:15)

Borovo i PPD Zagreb pružili odličnu utakmicu

Borovo - PPD Zagreb Borovo - PPD Zagreb Foto: Kery

HRK Borovo – PPD Zagreb 29:40

Borovo: Polchert, Vuković 1, Šamija 1, Luketić, Pinjuh 1, Franić 6, Burazin 3, Radojević, Zatezalo 4, Šimatić 9, Vujčić, Barić, Stojnović 2, Stojanović, Naletilić 1, Ivčić 1.

PPD Zagreb: Ereš 4, Mrakovčić 2, Lučin, Božić Pavletić 5, Kontrec 6, Jović, Marković 3, Šušnja 3, Valčić 1, Ravnić 7, Hrstić 4, Vuglač 4, Bičanić, Pavlović 1, Vekić, Kastelic.

Za ljubitelje rukometa odlična vijest bila je dolazak PPD-a Zagreb u Vukovar na službenu utakmicu 1/8 finala kupa Hrvatske. Svima je bilo jasno tko je favorit, no privilegija je igrati s PPD Zagreb a mnogim igračima Borova ovo je jedinstvena prigoda igrati protiv prvaka Hrvatske. Dvorana je bila ispunjena što je utakmici dalo dodatnu težinu i naboj. Borovo je pomalo neočekivano pružilo dobar otpor s nizom izrađenih akcija koje su „podizale“ gledatelje. Time su samo opravdali trenutačno vodeću poziciju na tablici Druge lige. Prvo je poluvrijeme završilo 13:19 a konačan rezultat bio je 29:40. Svi se slažu kako je Borovo pružilo odličnu utakmicu a imponira i 29 postignutih pogodaka. Zlatko Saračević – Prelijepa atmosfera, puna dvorana, igrači su uživali pa su se malo opustili i nije bilo baš nekih obrana, više su se koncentrirali na atrakciju, na golove. Sve u svemu jedna lijepa utakmica. Mogu sada naći milijun kritika ali ostat ću na ovome. Jedna fina atmosfera i oduševljen sam stvarno i kvalitetom ekipe Borova i publikom – rekao je trener PPD-a Zagreb Zlatko Saračević. Na pitanje ima li koga u ekipi Borova koji bi mogao biti tu negdje s igračima Zagreba Saračević kaže -  Kako ne, pa lijevi i desni vanjski. U jednom trenutku je Kontrec rekao da ima ovdje jedno tri igrača koji mogu igrati. Za ovu razinu natjecanja stvarno odlična ekipa. Dobili smo 29 golova, obrambeno je jako slabo. Danas su dobili svi šansu da igraju, da se istrče malo, svakome po minutažu koju smo odredili ranije ali obrana katastrofa – rekao je Saračević kojega su novinari zamolili da prokomentira 5. mjesto Hrvatske reprezentacije na nedavnom Europskom prvenstvu – svi smo htjeli više i mislim da smo svi mogli više, jeli to nedostatak kvalitete ili je to grč koji je bio zbog domaćeg terena. Uglavnom, nismo iskoristili domaći teren a rukomet ide dalje, imamo kvalitetu, imamo perspektivu, to nam je najvažnije – rekao je Saračević. Tu je bilo i neizostavno pitanje o eventualno novom izborniku – Zasad je Lino, nije još smijenjen niti je dao ostavku. Nastavlja dalje Lino. Nema tu razloga, hoćemo li svaki puta mijenjati nekoga ? Dosta je – rekao je Saračević. Damir Bičanić1

Jedno ime privuklo je posebnu pozornost kod gledatelja i igrača a to je Damir Bičanić koji je u jednoj službenoj utakmici zaigrao u rodnom Vukovaru – Rodom sam iz Vukovara i prekrasno je ovo što sam večeras i ja i svi mi Vukovarci doživjeli. Prekrasna utakmica, puna dvorana, novac od ulaznica ide na najbolje mjesto - našoj maloj Maši i sve u svemu jedna prekrasna večer – rekao je Bičanić. Novinare je zanimalo jesu li ga igrači Borova iznenadili igrom – Jesu, ali iskreno mi smo sada završili pripreme i najbitnije je bilo da se nitko ne ozlijedi. Na kraju smo malo stisnuli gas pa je to realnije izgledalo. Ima dobrih rukometaša i ima potencijala i ako se nastavi dobro raditi zašto ne bi još neki Vukovarac otišao visoko – rekao je Bičanić te o svom rukometnom putu i HRK Borovo rekao - Kad sam se vratio u Vukovar nakon progonstva jednostavno rukometni klub Borovo nije postojao i najbliži klub je bio Osijek koji je bio na visokoj razini i najlogičnije je bilo da nastavim svoju karijeru u Osijeku i na kraju je ispalo dobro za mene. I dan danas Borovo dobro stoji i nadam se da će se popeti u rang više, sigurno imaju potencijala za to i svi smo zadovoljni – zaključio je Bičanić.

Borovo PPD Zagreb

Najbolji strijelac utakmice bio je igrač Borova Dominik Šimatić koji je postigao čak 9 golova – To je ipak Zagreb, najbolji klub u Hrvatskoj, dugo godina u vrhu. To su europski igrači i to je doživljaj koji se doživi jednom u životu, nama je bilo drago i to je kruna naše sezone koja je dobra ove godine. Mi smo uživali. Ispočetka je bilo malo ukočeno ali kasnije smo se opustili i bilo je dobro. To je nešto drugo za razliku od naše lige. Oni su puno spremniji i puno više treniraju, to je za nas jedno novo iskustvo i nadam se da ćemo izaći još bolji iz ovoga – rekao je Šimatić. Zadovoljan utakmicom bio je i trener Borova Vedran Uhlarik – Ovoliko ljudi u dvorani ja ne pamtim kada je bilo, možda zadnji put kada je reprezentacija Hrvatske igrala protiv reprezentacije Slavonije i Baranje tako da mislim da je stvarno bio festival rukometa. Znali smo da neće biti problem s motivacijom na ovakvoj utakmici jer protiv 17 – strukog prvaka Hrvatske teško je ući u utakmicu nemotiviran tako da sve što smo se pripremali za naše utakmice tražio sam da primjene na ovoj utakmici. Znali smo da ne smijemo protiv Zagreba igrati sporo jer s njihovom teretnom, visokom obranom ne možemo ništa napraviti. Pokušali smo maksimalno koliko možemo s brzom igrom da dođemo do lakih golova što se par puta pokazalo jako dobrim. Ove je kup utakmica a nama i pripremna utakmica jer imamo još dva i pol tjedna do početka prvenstva tako da smo na vrhuncu priprema i napona snage. Sada smanjujemo intenzitet i idemo raditi na taktici što se tiče naše igre tako da mislim da bi trebalo biti sve u redu - rekao je Uhlarik te najavio važna prva dva kola u nastavku natjecanja – rješavamo svoju sudbinu prvo i drugo kolo gdje nam dolazi druga i treća ekipa prvenstva Nexe 2 i Slatina i mislim da s te dvije domaće pobjede možemo riješiti prvenstvo – rekao je Uhlarik.                Borovo PPD Zagreb3

Zapaženu utakmicu odigrao je i Davor Burazin – Jedna lijepa, sjajna utakmica, jedno uživanje od strane nas igrača, nadam se da je i publika uživala. Ponosan sam na ove moje dečke ovdje i mogu optimistično reći Prva B ligo – Tu smo !. Nije bilo nikakve analize protiv Zagreba, nama je bio cilj samo da se ne uplašimo i to smo i ostvarili. Otvorenje utakmice je bilo fantastično gdje su naši golmani popratili s par obrana tu smo se mi oslobodili, zabili prvi gol i onda je krenulo. Tu su i oni malo podcjenjivački, da me krivo ne razumijete, krenuli prema nama ali onda su se uozbiljili. Vidi se evidentno razlika ali drago mi je da je ova publika vidjela da Borovo zna igrati rukomet i ja ih pozivam ovim putem 17. veljače da dođu na utakmicu protiv Našica. Jedna vrlo bitna utakmica s kojom pobjedom otvaramo put prema Prvoj B ligi – rekao je Burazin. Igor Franić stvarao je probleme gostujućem sastavu a zabio je i 6 golova. Nije bilo lako igrati protiv Zagrebove visoke obrane – Ispočetka skočim ne vidim gol, jednostavno. Onda je na kraju nešto ušlo i evo stvarno iskustvo više. U ligi nema toliko visokih igrača i ovo je stvarno veliki plus za naše iskustvo i za daljnje natjecanje. Bili smo pod dojmom, adrenalin, dao bi sve ali brzo se to i potroši. Oni imaju kontru, trče im brzo krila, mi imamo isforsiranih grešaka… To smo i očekivali, samo ono što smo mi mogli napraviti je brže se vračati u obranu i to je to. Iskreno nisam očekivao ovoliko gledatelja, očekivao sam jednu ispunjenu tribinu, kada sam čuo da su se ulaznice rasprodale bio sam toliko uzbuđen da sam jedva prespavao. Još jednom bih se zahvalio svim gledateljima što su došli i što su nas podržali kako nas tako i malu Mašu i nadam se da ćemo skupiti dosta novaca i da će se dijete uspješno operirati – rekao je Franić. Zadovoljan utakmicom bio je i predsjednik HRK Borovo Ivan Polhert – Da nam je prije utakmice netko ponudio poraz s 11 razlike potpisali bi odmah. Da možemo dati 29 golova to je broj jedan. Pričali smo da ćemo se u napadu mučiti, obrana kako-tako. Tako je djelomično i bilo. U napadu je teško prepucati tako visoki blok i stoga je palo previše laganih golova iz naših grešaka. Međutim, 29 golova dati... stvarno se nismo nadali, 40 golova primiti to je očekivano za ovakvu razinu. Vidjeli ste gabaritno i kondicijski se ne možemo nositi. Dobili smo par komplimenata od rukometnih trenera koji nas nisu dugo gledali da su se iznenadili jer nismo igrali sporo nego kao da igramo običnu utakmicu. Uz Dominika Šimatića i Igora Franića ovako raspoložena igrača i dva dobra golmana može se nešto napraviti. Jasno je nama da je velika razlika ali vidjeli ste koliko tu dobrih igrača ima i ovakav rezultat, toliko golova dati... a što tek reći o atmosferi i publici i sve ovo što smo napravili oko utakmice mislim da je to i veća dobit od same utakmice – rekao je Polhert.Za Mašu 3

Utakmica je osim službenog imala i humanitarni karakter, sredstva prikupljena od prodaje ulaznica u iznosu od 29.200,00 kn bit će uplaćena za pomoć oboljeloj djevojčici Maši Čuvalo. Koliko su gledatelji prepoznali ovaj trenutak najbolje govori njihov broj i fotografija na kojoj su podignuli plakate s natpisom Imam herc za Mašu.

Pročitano 2001 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija