NAJNOVIJE
Mjere zaštite od zaraze koronavirusom i tijekom provedbe parlamentarnih izbora

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kojih bi se, radi zaštite od zaraze koronavirusom, u provedbi parlamentarnih izbora trebali  držati članovi izbornih povjerenstava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:24)
U EU proračunu više novca za zdravstvenu skrb građana

Europska komisija predstavila je danas na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta novi prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira, kao i uspostavu novog fonda oporavka “Nova generacija Europe”. Riječ je o iščekivanom dokumentu jer zastupnici, zemlje članice, ali i građani od njega očekuju veliki doprinos borbi protiv posljedica koje je izazvala pandemija koronavirus.

 Jedna od važnijih točaka o kojima se danas razgovaralo je predstavljanje novog i samostalnog zdravstvenog programa unutar Proračuna pod nazivom EU4Health. Zdravstveni programi Europske unije trenutno se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, a prema novom prijedlogu bit će uključeni u proračun kroz treći stup Instrumenta za oporavak (Recovery Instrument) i vrijedit će 9.4 milijardi eura. Time će se projektima u području zdravstva osigurati više sredstava, a otvara se i put prema uspostavi zajedničke zdravstvene politike za koju se od svog ulaska u Europski parlament zalaže hrvatski zastupnik Tomislav Sokol.

 -  Nedavno sam pozvao Komisiju na alociranje sredstava kojima bi se podupirala misija i vizija Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi. Tim sredstvima pokrivala bi se razlika u troškovima i plaćanje predujma za prekograničnu zdravstvenu skrb zbog toga što ti troškovi najčešće padaju pa teret pacijenata. Nadalje, tražio sam i financiranje opremanja centara izvrsnosti i sam razvoj mreže takvih centara za liječenje pojedinih bolesti diljem Europske unije, uključujući edukacije i mobilizaciju osoblja. Upravo su u tom smjeru prijedlozi koje Komisija želi financirati te vjerujem da sam na taj način ostvario malu, ali bitnu pobjedu za sve hrvatske građane - navodi Tomislav Sokol.

 Prema prijedlogu Komisije, u budućem proračunu će se pronaći sredstva za bolji pristup zdravstvenoj skrbi, dugoročnu prevenciju bolesti te prekograničnu zdravstvenu skrb. Važno je istaknuti kako Komisija planira u budućem razdoblju provoditi objedinjene javne nabave medicinske opreme. Time će se izbjeći situacije nestašica medicinske opreme i lijekova kojima je Unija svjedočila posljednjih mjeseci.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Zračna luka Osijek spremna za prijem putnika i prve letove

U Zračnoj luci Osijek sve je spremno za prijam putnika prema epidemiološkim pravilima koja nalažu Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni stožer.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Olakšana procedura polaganja državne mature

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je prema novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo procedura polaganja državne mature olakšana te da, uz ostalo, prije dolaska na ispit više neće biti potrebna izjava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:17)
Predstavom Kralj umire Hrvatski dom otvara svoja vrata kulturnim događanjima

Komedijom Kralj umire vukovarskih amatera koja djeluje pri  Sceni Martin Hrvatskoga doma Vukovar, nakon višemjesečne stanke prouzročene pandemijom koronavirusa, vraćaju se kulturni sadržaji u Vukovar i Vinkovce. Tu predstavu vukovarskih amatera  imat  će prigodu pogledati Vukovarci u Hrvatskom domu Vukovar  3. lipnja u 20 sati, a dva dana kasnije ista predstava odigrat će se i na pozornici Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Podsjećajući kako je to prva predstava u Hrvatskom domu Vukovar nakon “karantene”, iz te kulturne ustanove navode kako je broj mjesta u publici ograničen i bit će poštovan razmak od 1,5 metra i ostale od HZJZ preporučene mjere. Podsjetimo, predstavu “Kralj umire” je prema drami apsurda Eugènea Ionesca režirao Dalibor Jurišić, a igraju Željko Mandić, Mirjana Štedul, Tijana Pavliček, Davor Babić, Robertina Tekmetarović i Dario Vukas. Predstava je na Sceni Martin premijerno izvedena 24. siječnja.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:04)
Od jeseni u Osijeku Kineziološki fakultet

Senat osječkog Sveučilišta donio je odluku o osnivanju Kineziološkog fakulteta u Osijeku, čime bi dosadašnji Studij kineziologije, pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, postao samostalni fakultet, javlja Hina.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:03)
ŽO HDZ VSŽ osporio Bernardićeve tvrdnje

ŽO HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije u priopćenju za medije prozvao je čelnika SDP-a Davora Bernardića  za političku nezrelost i nekompetenciju, jer je u tv emisiji ustvrdio da se u raspravama i  na sastancima Kluba zastupnika HDZ-a razgovaralo o ,,profitiranju od koronavirusa”, naglašavajući kako svoje tvrdnje nije potkrijepio niti jednim konkretnim argumentom.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 15:56)

Treći remi HNK Vukovara 1991

Vukovar 1991 - Vuteks Sloga Vukovar 1991 - Vuteks Sloga Foto: Kery

3. HNL Istok

Nogometaši Vukovara izuzetno su slabo krenuli u prvenstvo i zaredali su sa 8 uzastopnih poraza što ih je zakovalo za dno prvenstvene ljestvice. Razlog tomu je kasno formiranje igračkog kadra i mnogobrojne ozljede koje su znatno izmijenile igrački kadar. Međutim u zadnje tri domaće utakmice upisana su tri neriješena rezultata što ipak daje nadu da se do kraja jesenskog dijela prvenstva može uzeti još koji bod a onda na proljeće pokušati osigurati ostanak u ligi, iako će to biti jedan od težih zadataka

– Puno je vremena prošlo od kako nismo dobili utakmicu, no s obzirom na sva događanja oko igračkog kadra, za bolje poznavatelje stanja, ovo nije ništa čudno. U nastavku prvenstva ćemo se nastojati kompletirati. Živim u nadi da će se ozlijeđeni igrači konačno uspjeti vratiti u trenažni proces, no pitanje je koliko će moći pružiti u sljedećim kolima obzirom na dugu pauzu. S obzirom na sve bit će nam jako, jako teško – rekao je trener Vukovara 1991 Željko Mažar.

Drugi vukovarski predstavnik Vuteks Sloga drži priključak sa sredinom tablice i s 12 bodova nalazi se na 13. mjestu. U sljedećem kolu ugostit će Vihor.

Rezultati 12. kola: Zrinski (J) – Belišće 0:7, Graničar – Vuteks Sloga 1:0 (1:0 Josip Lotar '34 – 11 m), Vihor – Sloga NG 1:1, Marsonia – Slavonija 2:1, Slavija – Oriolik 6:0, Bedem – NAŠK 8:0, Kutjevo – Croatia Đakovo 4:1, Vukovar 1991 – Čepin 0:0.

Poredak:

 1. Marsonia, Slavonski Brod 26

 2. Kutjevo, Kutjevo 24

 3. Graničar, Županja 24

 4. Belišće, Belišće 22

 5. Slavonija, Požega 22

 6. Čepin, Čepin 22

 7. Bedem, Ivankovo 19

 8. Croatia, Đakovo 19

 9. Zrinski, Jurjevac 19

 10. Slavija, Pleternica 14

 11. Vihor, Jelisavac 14

 12. NAŠK, Našice 12

 13. Vuteks Sloga, Vukovar 12

 14. Oriolik, Oriovac 12

 15. Sloga, Nova Gradiška 4

 16. Vukovar 1991, Vukovar 3

Parovi 13. kola: Čepin – Zrinski (J), Croatia Đakovo – Vukovar 1991, NAŠK – Kutjevo, Oriolik – Bedem, Slavonija – Slavija, Sloga NG – Marsonia, Vuteks Sloga – Vihor, Belišće – Graničar.

Pročitano 166 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija