NAJNOVIJE
Srpski kulturni centar otvoren u Slavonskom Brodu

Srpsko narodno vijeće je, povodom 200. obljetnice rođenja Branka Radičevića, u Slavonskom Brodu otvorilo Srpski kulturni centar koji nosi ime toga srpskoga pjesnika.

(Petak, 29 Ožujak 2024 08:36)
Danas je Veliki petak

Danas je Veliki petak, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti.

Veliki petak, jedini je dan u godini kad Katolička Crkva ne slavi misu, ali postoje obredi.

To je dan spomena Kristove muke, razapinjanja i smrti pa liturgija ne predviđa slavljenje svete mise, no kršćanska se zajednica okuplja kako bi promišljala o velikom otajstvu zla koje pritišće čovječanstvo. Svi katolički vjernici na Veliki petak od 18 do 60 godina poste, a za starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se taj dan ne jede meso, a post  da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede. Na Veliki petak obično se jede riba.

(Petak, 29 Ožujak 2024 08:02)
BSK do pobjede u sudačkoj nadoknadi

Jučer su u 24. kolu SuperSport Prve nogometne lige odigrane dvije utakmice. BSK Bijelo Brdo je na svom terenu pobijedio Sesvete 2:1, strijelac oba pogotka za BSK bio je bivši igrač Vukovara 1991 Franco Capitani u 50' i prvoj minuti sudačke nadoknade drugog poluvremena, pogodak za goste postigao je Mirko Sušak u 30' minuti. U drugom susretu Dugopolje i Dubrava Tim kabel odigrali su 0:0. Orijent i Vukovar 1991 su u srijedu odigrali također 0:0. Danas igraju Cibalija – Zrinski Osječko i Solin – Jarun dok će Croatia Zmijavci i Šibenik igrati 2. travnja

(Petak, 29 Ožujak 2024 07:37)
Luka Čarapović osvojio jedno treće i dva četvrta mjesta za Hrvatsku reprezentaciju

U Beogradu je 23. i 24. ožujka održan susret plivačkih reprezentacija Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Za Hrvatsku je nastupilo ukupno 54 plivača i plivačica od kojih je 26 mlađih juniora i juniora, te 28 juniorki i mlađe juniorki. Predstavnici Plivačkog kluba Vukovar bili su Luka Čarapović i trener Ivan Koščević. Hrvatska je dominirala u svim kategorijama, te završila u ukupnom poretku 1. Luka je plivao u 3 discipline 200 m mješovito, 100 m i 50 m leđno. Zauzeo je 3. mjesto i 2 x 4. mjesto. Ukupno je Hrvatska osvojila 7 pehara.

(Petak, 29 Ožujak 2024 07:30)
Vinkovačkoj bolnici predan aparat za praćenje stanja oboljelih od dijabetesa 1

Na inicijativu Udruge djece i mladih oboljelih od dijabetesa „InŽulini” Županja, Vukovarsko-srijemska županija osigurala je financijska sredstva u iznosu od 2,187,50 eura kojima je kupljen aparat za određivanje HbA1c iz kapilarne krvi za potrebe Odjela za pedijatriju Opće županijske bolnice Vinkovci.

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 14:13)
Kod Vukovarca pronađeni kokain, speed i kreatin, a maloljetnik iz Vinkovaca prodavao marihuanu

Kako javljaju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, jučer, 27. ožujka, policija je temeljem sudskoga naloga, pretražila dva doma i druge prostorije u Vukovaru i Vinkovcima. 

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 12:50)
Potreba za udomiteljima sve veća

U Vukovarsko srijemskoj županiji ukupno je 110 udomiteljskih obitelji, od toga je u Vukovaru 35. Potreba za udomiteljima je sve veća.

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 12:41)

Nogometni klubovi konačno treniraju

Zlatko Vrančić Zlatko Vrančić Foto: Kery

Nogometni klubovi su konačno dobili zeleno svjetlo da mogu trenirati, tako da su počeli priprema za nastavak sezone. Međutim, poteškoće im predstavlja što u nepovoljnim vremenskim uvjetima ne smiju trenirati u dvoranama, ne smiju koristiti svlačionice i tuševe. Poseban je problem što ne smiju niti odigravati prijateljske utakmice, pa je upitno koliko će se moći uigrati posebice one ekipe koje imaju više novih igrača. Ono što je poznato je da bi  Prva županijska nogometna liga trebala krenuti 6. ožujka 2021., a završiti 9. lipnja 2021. Novina u ovoj natjecateljskoj sezoni je da će tri prvaka županijskih nogometnih središta Vukovar, Vinkovci i Županja igrati kvalifikacije za ulazak u Prvu ŽNL.

Tako će Nogometno središte Vukovar s prvenstvom početi u obje lige najvjerojatnije 14.ožujka, da bi se natjecanje završilo do 23. Svibnja 2021., kako to traži Županijski nogometni savez, a potom slijede kvalifikacije. Treća ŽNL NS Vukovar nema neke posebne obveze što se tiče datuma ali bi se prvenstvo trebalo također završiti 23. svibnja. O početku natjecanja konačna će se odluka donijeti na Plenumu klubova jer  je praksa NS Vukovar da se uvijek u dogovoru s klubovima rješavaju pitanja početka prvenstva i ostalih natjecanja.

Sporne kvalifikacije za ulazak u 1. ŽNL

Kvalifikacije za ulazak u Prvu županijsku nogometnu ligu su sporne za mnoge klubove. Predsjednik Nogometnog središta Vukovar Zlatko Vrančić pojašnjava zašto - Radi se o tome da je u propozicijama natjecanja navedeno da će tri prvaka drugih županijskih liga Nogometnih središta Vukovar, Vinkovci i Županja igrati kvalifikacije za ulazak u 1. ŽNL i od njih će samo jedan klub ući. Odluka je jako sporna. Tu je odluku je prema onome što smo mi doznali donio odbor za hitnost. Odbor za hitnost ne može vršiti izmjene propozicija natjecanja, tu odluku je morao potvrditi Izvršni odbor.

Izvršni odbor tu odluku nije potvrdio tako da je jako upitno koliko je ona pravosnažna kada su u pitanju te kvalifikacije. Čini mi se da ŽNS koristi ovu situaciju s korona krizom da bi donijela odluke na mala vrata za koje bi bilo upitno i dali bi prošli na Izvršnom odboru, a pogotovo dali bi ih klubovi prihvatili. Jer jednostavno su se pojavile propozicije na stranicama ŽNS i igrom slučaja je naš tajnik gledao propozicije i primijetio je taj detalj. Na klubovima je da oni odluče žele li ili ne žele igrati kvalifikacije. Moje osobno mišljenje je da klubovi imaju puno pravo da kažu da ne žele igrati kvalifikacije jer odluka nije punosnažna, ali kažem mi ćemo to prepustiti klubovima – rekao je Vrančić te dodao - Za te kvalifikacije također treba donijeti propozicije. U propozicije se mora uvesti po kojim kriterijima se igraju kvalifikacije. Ako se igraju kvalifikacije za 1. ŽNL, a u prvoj ŽNL moraju igrati dva mlađa igrača, moraju započeti utakmicu, onda bi se i kvalifikacije morale igrati na takav način.

ŽNS je prošle godine uveo kvalifikacije, ne znam zašto, s obzirom da se liga ionako povećavala na 18 klubova, ali su drugoplasirani klubovi igrali kvalifikacije, ja ne znam zašto. Od tri prvaka Nogometnih središta bi samo jedan ulazio u 1. ŽNL, i vi sada možete doći u situaciju da bi godinama samo iz jednog središta ulazile ekipe u 1. ŽNL a iz ostalih središta da ne uđu. Kvalifikacije su na žalost uvijek upitne kada je u pitanju regularnost jer postoji jedno nepisano pravilo da u kvalifikacijama ne prolazi bolji nego spretniji – rekao je Vrančić

Kup utakmice

Konačnu odluku o nadnevku odigravanja Kup utakmica donijeti će natjecateljska komisija NS Vukovar. Plan je da bi se tjedan dana prije početka natjecanja u 2. ŽNL odigralo pretkolo Kupa. Ukupno središte ima 22 seniorska kluba koja trebaju odigrati kup natjecanje po pravilniku koji je na snazi. Dva prošlogodišnja finalista, a to su Vuteks Sloga i Vukovar 1991 izravno ulaze u završnicu kupa, odnosno 1/8 finala kada ostane 16 klubova.  - Međužupanijska i 1. Županijska liga neće igrati pretkolo kvalifikacija, igrati će klubovi 2. i 3.ŽNL, gdje će nam, kada se sve to odigra, ostati 16 klubova i tada bi se po završetku prvenstva odigralo još dva kola kupa, tako da bi za jesenski dio ostalo da se odigra polufinale i finale. Naša želja je da to odigramo prije nego što počne prvenstvo tako da klubovi mogu odigrati utakmice vikendom što je bolje i za njih i za gledatelje – rekao je Vrančić

Lige mladeži počinju prvenstvo po planu

Liga mladeži bi treba početi s natjecanjem kada i seniori, no to ovisi o Plenumu klubova. – Mi već dugi niz godina izlazimo u susret klubovima da imaju što manje troškove pa im se prvo, drugo kolo prvenstva računa ujedno i kao kup. Po završetku prvenstvenog djela odigrat će se i sve kup utakmice gdje će se u natjecanje uključiti i klubovi koji igraju viši rang a to su Vuteks Sloga i Vukovar 1991 . Isto nam je želja da završimo taj kup dok traju školski praznici tako da djeca ne moraju izlaziti s nastave da bi odigravali kup utakmice.

Planiramo da se sva finala odigraju isti dan samo što se ne bi igralo na istom terenu jer imamo šest utakmica. Budući da imamo dosta terena u našem gradu, onda bi se u Vukovaru na terenima svih klubova odigrala po jedna finalna utakmica i nakon toga bi svi pobjednici finala došli na stadion u Borovu naselju gdje bi se trebalo igrati Seniorsko finale. Tamo bi napravili jedan svečaniji dio kada je u pitanju dodjela pehara, medalja i proglašenje pobjednika – kaže Vrančić.

Pročitano 972 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija