NAJNOVIJE
Od 1. travnja prestaje obveza vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske podsjećaju vozače motornih vozila da obaveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala pri vožnji danju za sva motorna vozila prestaje od sutra, 1. travnja, kako je određeno člankom 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

- Ipak, svjetla se moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Također napominjemo da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije. Ova spomenuta obaveza ne prestaje za mopede i motocikle koji pri vožnji danju moraju imati upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine - stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

Biciklisti i vozači osobnog prijevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Također, pješaci koji se kreću kolnikom noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

(Petak, 31 Ožujak 2023 19:47)
Obilježena 32. obljetnica pogibije Josipa Jovića

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim programom, prilikom kojega su 23-trojici novih pripadnika Antiterorističke jedinice „Lučko” dodijeljeni amblemi, na Plitvicama je obilježena 32. godišnjica pogibije hrvatskog policajca Josipa Jović - prenosi Hina. 

Vijence su položili predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ličko-senjski župan Ernest Petry i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Božinović je rekao da su dečki iz Rakitja, Lučkog i Kumrovca prije 32 godine akcijom sprečavanja neprijatelja u naumu da strateški odsječe sjever i jug Hrvatske pokazali da smo počeli stvarati snage sposobne za najsloženije zadaće.

- To je bila poruka ohrabrenja hrvatskoj javnosti, ali i poruka neprijatelju da zna na kakvu će naići odlučnost hrvatskog čovjeka da brani svoju grudu - rekao je Božinović dodajući kako je hrvatska policija obavila prve ratne zadaće u Hrvatskoj i dala prve žrtve, što je vjerojatno jedinstven primjer u svijetu sudjelovanja policijskih snaga u obrani države u ratu.

Molitvu je predvodio biskup Jure Bogdan koji se zapitao - što bi od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo hrabrih branitelja.

(Petak, 31 Ožujak 2023 15:19)
U Vukovaru se volonteri družili s izbjeglicama iz Ukrajine

U Europskom domu Vukovar organizirana je volonterska akcija Jedinstven je smiješak tvoj u okviru projekta Proaktivna mreža i inicijative globalne mreže Good Deeds Day.

(Petak, 31 Ožujak 2023 14:35)
Udomitelji u Hrvatskoj dobili svoj dan

Hrvatski sabor jednoglasno je u petak proglasio 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva čime je oko 2.500 hrvatskih udomitelja dobilo svoj dan. 

Prilika je to za veću društvenu vidljivost i priznanje ljudima koji pružaju i skrb udomljenim osobama. 

Proglašenje Nacionalnoga dana, 18. svibnja, predložio je Odbor za obitelj, mlade i sport, Vlada je tu inicijativu pozdravila, ali i predložila promjenu datuma, 31. svibnja, s čim se Sabor suglasio.

(Petak, 31 Ožujak 2023 13:05)
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom

Državni zavod za statistiku objavio je kako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u ožujku 2023. u odnosu na ožujak 2022. u prosjeku više za 10,6 posto dok su u odnosu na veljaču 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,8 posto. 

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa promjene za hranu, piće i duhan iznosi 15,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 9,3 posto, za usluge 8,2 posto te za energiju 7,5 posto.

Na mjesečnoj razini porast stope procijenjen je za komponente industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,2 posto, hrana, piće i duhan, za 1,0 posto i usluge za 0,2 posto.

Istodobno, prema prvoj procjeni pad stope procijenjen je za komponentu energija, za 0,7%.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2023. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 17. travnja 2023.

(Petak, 31 Ožujak 2023 12:58)
Križni put “Putem masovnih grobnica”

U Župi Tordinci u subotu, 1. travnja, bit će održan tradicionalni XXIII. križni put “Putem masovnih grobnica”.

(Petak, 31 Ožujak 2023 12:25)
Predstavljeni rezultati Nacionalnog istraživanja Roditeljstvo i karijera

Nacionalno istraživanje Roditeljstvo i karijera pokazalo je da 65 posto zaposlenih roditelja mora raditi kompromise u karijeri, a svaka se druga žena suočila s preprekama u dobivanju povišice, napredovanju ili prilikama za napredak zbog majčinstva. Istraživanje je potvrdilo da muškarci imaju bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života od žena. Zaposlenim roditeljima je fleksibilnost visoko na listi prioriteta te njih čak 50 posto želi povećanje korištenja fleksibilnih radnih aranžmana. Skrb o djeci je još uvijek dominantno ženska odgovornost te majke provode više vremena s djecom u rutinskim aktivnostima. Posljedično je svaka druga ispitana majka doživjela neku od prepreka uslijed svoje roditeljske uloge kao što je dobivanje povišice, promaknuća ili prilike za napredak. Majke propuštaju i više prilika za razvoj karijere, što same takvim i doživljavaju, dok muškarci smatraju da su im prilike izjednačene. Također, više žena smatra da je spol važan čimbenik promocije, njih 38 posto u odnosu na 19 posto muškaraca. Karijerne težnje se djelomično razlikuju u korist muškaraca (51 vs 41 posto), ali mlađe generacije žena pokazuju veliki interes za razvoj karijere (91 posto u dobi do 30 godina i 57 posto u dobi do 40 godina) što je jasan znak organizacijama za osiguravanje potrebne podrške. Za razvoj ženskih karijera je važan i rodni balans na svim razinama koji trenutno nedostaje na razini visokog menadžmenta.

(Petak, 31 Ožujak 2023 11:51)

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija pobijedila Bugarsku 93:74

Hrvatska - Bugarska Hrvatska - Bugarska Foto: Kery

U Sportskoj dvorani u Borovu naselju Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija pobijedila je Bugarsku s 93:74 u kvalifikacijskoj utakmici za plasman na Europsko prvenstvo. Hrvatskoj je trebala pobjeda s velikom razlikom kako bi pokušala biti među najbolje četiri drugoplasirane ekipe koje će se također plasirati na Europsko prvenstvo.Ženska košarkaška reprezentacija Hrvatske

- Visoka je pobjeda obzirom da se Bugarska pokazala kao izuzetno dobra ekipa. Igraju s jednom nižom postavom, puno trče, puno su pogodile šuteva za tri poena, Jako teško nam je igrati s praktično samo jednim playmakerom Matejom Tadić koja se također ozlijedila, istegnula je prepone na prvom treningu i bila upitna za nastup. Nedostajala su nam tri igrača na poziciji playmakera pa da imamo onaj impuls više, da imamo puno bržu igru. Promašili smo skoro sve što smo šutirali za tri poena dok su gošće pogađale iz svih pozicija. Promašili smo i puno zicera a opet ubacili velikih 93 poena. Igrali smo dosta brzo, koristili smo prednost u visini gdje su Begić i Bulat dominirale u reketu. Razlika je dosta solidna ostajemo u igri do zadnjeg trenutka za plasman na Eurobasket - rekao je izbornik ženske košarkaške reprezentacije Hrvatske Stipe Bralić. Dotakao se i nelogičnih kvalifikacija - Sustav kvalifikacija je takav da samo prva ekipa iz skupine ide izravno a igramo u grupi s prvakom Europe i četvrtfinalistom Svjetskog prvenstva. Praktično znači da smo 3. ili 4. ekipa u Europi, pitanje je možete li igrati Eurobasket zbog jednog takvog čudnog sustava kvalifikacija ali se nadamo da ćemo se progurati među prve dvije ekipe. Ima deset skupina četiri drugoplasirane idu na Europsko prvenstvo, sada imamo pozitivnu razliku od + 12 i dvije pobjede. Ako odigramo dobro u Srbiji i ako pobijedimo s pola koša nećemo uspjeti uzeti prvo mjesto jer smo kući izgubili s 18 razlike ali bi nam skor 3:1 garantirao prolaz na Eurobasket a možda nas i nekakva dobra igra uz minimalan poraz također vodi dalje – zaključio je Bralić.Ženska košarkaška reprezentacija Hrvatske4

Hrvatske košarkašice su šestodnevne pripreme za ovu utakmicu odradile u Vukovaru te je kapetanica ekipe Ana-Marija Begić izrazila zadovoljstvo kako su dočekane u Vukovaru – Pripreme su super. Od samog dočeka u hotelu, u dvorani, u čitavom gradu. Sve je super, odlično smo dočekani. Treninzi teku normalno bez ikakvih problema. Spremamo se taktički i kondicijski i za sada sve ide dobro.

Posljednju kvalifikacijsku utakmicu Hrvatska igra u gostima protiv Srbije u travnju sljedeće godine.

Pročitano 162 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija