NAJNOVIJE
Vlak usmrtio muškarca

U naletu putničkog vlaka, na željezničkoj pruzi Vinkovci-Ivankovo, jutros je smrtno stradao muškarac, izvijestila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

(Subota, 20 Srpanj 2024 12:45)
Slavi se Dan grada Vinkovaca

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Vinkovcima je obilježen Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Ilije.

Na sjednici održanoj u Gradskom kazalištu Joza Ivakić gradonačelnik Ivan Bosančić pohvalio se, kako je rekao, iznimnim gospodarskim rastom te podsjetio na brojne projekte koji su završeni ili su u tijeku na području grada.
-Prošle godine svečanu sjednicu u povodu Dana grada održali smo u novoj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice, a ovu odražavamo u novoobnovljenoj zgradi Gradskog kazališta Joze Ivakića. Da ne govorim o brojnim drugim projektima koje smo realizirali, ali moram reći da nismo zadovoljni jer želimo još jače napredovati i razvijati se - poručio je Bosančić te naglasio kako su u 2023. godini Vinkovci zabilježili 19 posto više zaposlenih, čiji su prihodi rasli za više od 34 posto.
-U ovom trenutku u privatnom sektoru u Vinkovcima radi gotovo 9.000 zaposlenih, a to je u odnosu na prošlu godinu gotovo 1300 ljudi više - istaknuo je te zahvalio poduzetnicima što dobrim radom Vinkovce čine uspješnim gradom.

Dan grada Vinkovaca čestitao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić prisjetivši se uloge koju su Vinkovci imali u stvaranju hrvatske države u vrijeme Domovinskog rata.
Vinkovci imaju nevjerojatnu kulturnu i arheološku baštinu. Nevjerojatno zvuči podatak da ovdje 8.000 godina bez prestanka raste i buja život koji ovdašnji naraštaji nastavljaju. Drago mi je da danas slavimo Dan grada Vinkovaca uz dobre i kvalitetne projekte i dužnost nam je nastaviti s njima - poručio je. 

(Petak, 19 Srpanj 2024 15:13)
U Dalju otvoreno 19.Županijsko natjecanje u oranju

U Dlaju je danas otvoreno 19. Županijsko natjecanje u oranju, a po riječima predsjednika Udruge natjecatelja u oranju Osječko-baranjske županije Juraja Klarića, odvija se u dvije kategorije – plugu ravnjaku i plugu premetnjaku. Organizaciju natjecanja ocijenio je vrhunskom kao i suradnju poljoprivrednih srednjih škola Dalj i Donji Miholjac te sudjelovanje Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

(Petak, 19 Srpanj 2024 14:43)
Prosječna neto plaća za svibanj iznosila 1324 eura

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1324 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini - izvijestili su iz Državnog zavoda za statistiku. 

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1832 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini. 

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 2135 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 847 eura.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 3109 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 1097 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 16,9%, a realno za 13,2%.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 17,3%, a realno za 13,6%.

Medijalna neto plaća za svibanj 2024. iznosila je 1122 eura, a medijalna bruto plaća 1520 eura.

(Petak, 19 Srpanj 2024 12:52)
Grad Vukovar objavio poziv za prijavu učenika na dječje ljetovanje na otoku Čiovu

Grad Vukovar objavio je Javni poziv za prijavu učenika na dječje ljetovanje na otoku Čiovu u 2024. godini.

U sklopu programa dječjeg ljetovanja na otoku Čiovu boravit će 47 učenika i 3 voditelja/pratitelja u terminu od 07. 08. do 14.08. 2024. godine.

Na dječjem ljetovanju na otoku Čiovu mogu sudjelovati učenici od završenog 2. do završenog 5. razreda osnovne škole s područja grada Vukovara i sa prebivalištem u gradu Vukovaru, a prema sljedećim kriterijima:
prosjek ocjena u školskoj godini 2022/2023.

- Djeca koja imaju loše vladanje temeljem svjedodžbe o završenom razredu bit će izuzeta iz daljnje evidencije na navedeno ljetovanje bez obzira na prosjek ocjena, a nepotpune i nepravovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

Ukoliko učenici imaju isti prosjek ocjena, prednost imaju učenici:

- s uzornim vladanjem,

- iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade,

- iz obitelji korisnika prava na dječji doplatak,

- učenici koji nisu bili na ljetovanju u organizaciji Grada Vukovara u 2023. godini.

Prijava učenika na dječje ljetovanje na otoku Čiovu podnosi se na standardiziranom obrascu (u privitku) u UO za društvene djelatnosti Grada Vukovara, dr. Franje Tuđmana 1, Vukovar ili na e-mail adresu:  [email protected].

Uz ispunjeni standardizirani obrazac za prijavu potrebno je priložiti i presliku osobne iskaznice jednog roditelja, svjedodžbe učenika za šk. god. 2022/2023. te presliku rodnog lista ili osobne iskaznice učenika.

Dodatna dokumentacija (samo za korisnike) rješenje o pravu na zajamčenu minimalnu naknadu ili dokaz o pravu na dječji doplatak.

Prijave se zaprimaju od 19. srpnja 2024.- do 26. srpnja 2024. godine.

Odluka o odabiru učenika za ljetovanje na otoku Čiovo biti će objavljena na službenoj web stranici Grada Vukovara, najkasnije do 31. srpnja 2024. godine.

Za sve dodatne informacije u svezi ovog Javnog poziva zainteresirani se mogu obratiti na broj telefona: 032/456-503 ili osobno u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Vukovara.

(Petak, 19 Srpanj 2024 11:23)
Ljetni sportski kamp u Osijeku

U organizaciji Školskog sportskog saveza Grada Osijeka tijekom lipnja i srpnja je proveden Ljetni sportski kamp, na kojem su policijski službenici za poslove prevencije Ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske sudjelovali kroz edukativne aktivnosti lokalnih preventivnih projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ koje su provedene i u okviru obilježavanja „Svjetskog dana biciklista“ - izvijestili su iz PU osječko-baranjske. 

Polaznicima Ljetnog sportskog kampa posebno je skrenuta pozornost da tijekom vožnje bicikala zakon propisuje da su kada se kreću preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići s bicikla, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila koja im se približavaju, te gurati bicikl preko kolnika, nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način. Također su upoznati da ova pravila vrijede jednako i za pješake kada prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza, da ga mogu preći nakon što se uvjere da to mogu učiniti na isti način. 

Pravila za vožnju preko biciklističkog prijelaza su ista, osim što se usporavanjem bicikla i nakon izvršene provjere da na siguran način mogu preći kolnik, bicikl može nastaviti voziti. 

Tijekom predavanja govora je bilo o nedozvoljenoj vožnji biciklom bez ruku na upravljaču, osim u slučajevima kada daju znakove drugim sudionicima u prometu, nedozvoljenom korištenju za vrijeme vožnje mobitela i slušalica na oba ili u oba uha ovisno o vrsti slušalica, kao i vožnju više osoba na biciklu za koji je propisano da se smije voziti samo jedna osoba.

Polaznici su upoznati da je osim poznavanja propisa i pravila, za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom vožnje biciklom važno održavanje ravnoteže, ispravnost bicikla kao i davanje znakova rukama drugim sudionicima u prometu, bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom kada ih nema, jer time pridonose poboljšanju vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Kako djeca često u prometu sudjeluju s romobilom koji se pokreće vlastitom snagom, rolama, koturaljkama, skejtovima informirani su i da se takva sredstva nazivaju pomoćna pješačka sredstva, a s njima se kreću pješačkom stazom ili u pješačkoj zoni vozeći brzinom čovjekovog hoda.

(Petak, 19 Srpanj 2024 10:59)
Ministar Dabro na sastanku s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u četvrtak 18. srpnja 2024. godine održao sastanak u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića, ravnateljice Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renate Ojurović te s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije - izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. 

Prerada drva i proizvodnja namještaja od strateškog su interesa za gospodarstvo Republike Hrvatske, a osim gospodarske važnosti imaju i socijalno značenje zapošljavajući stanovnike u lokalnim sredinama. Ministarstvo je prepoznalo važnost drvne industrije te kontinuirano kroz godišnje programe financira ulaganja poduzetnika. S obzirom na interes poduzetnika za osiguranje likvidnosti putem kreditne linije HBOR-a za obrtna sredstva, za subvenciju kamatne stope i premiju osiguranja po policama osiguranja kredita, Ministarstvo je osiguralo iznos od 3.000.000 eura - istaknuto je na sastanku. 

Do danas je, prema procjeni Ministarstva, utrošeno oko 2 milijuna eura sredstava. Vlada Republike Hrvatske je kroz Nacionalni plan prepoznala važnost ovog sektora za gospodarstvo te je za razvoj prerade drva i proizvodnje namještaja RH za razdoblje od 2023. do 2030. osigurala preko 60 milijuna eura. Nastavak iste politike ogleda se i za buduće razdoblju do 2027. te je nacionalnim strateškim planom zajedničke poljoprivredne politike osigurano preko 40 milijuna eura za modernizaciju tehnologija, promociju prerade drva i proizvodnje namještaja. Jedna od tema sastanka bila je i drvna sirovina, odnosno pitanje tehničke iskoristivosti iste nakon proteka određenog vremena.

Između ostalog naglašeno je kako je potrebno kontinuirano unapređivati industriju prerade drva kao jedne od bitnijih grana hrvatskog gospodarstva. Ministarstvo u suradnji s Vladom Republike Hrvatske nastavit će s mjerama i aktivnostima za poticanje održivog razvoja i konkurentnosti prerade, priopćili su iz resornog ministarstva.

(Petak, 19 Srpanj 2024 08:24)

Sloga iz Borova pobjednik je Kupa Nogometnog središta Vukovar

Zlatko Vrančić i Đorđe Savatić Zlatko Vrančić i Đorđe Savatić Foto: Janoš Kery

Stadion u Iloku. Suci: Bruno Luketić, Venio Fehir, Andrej Šormaz, Antonio Ripić. Delegat: Oto Saračević.

Fruškogorac: Vladimir Vujasinović, Goran Vignjević ( od 46' David Šimić), Marko Tadić, Marko Karamatić (od 35' Domagoj Pole), Petar Krešimir Karamatić, Ivan Andrić, Josip Pole (od 72' Domagoj Kraljević), Stjepan Klepica, Valentin Češko ( od 67' Danylo Hai), Drago Ćorić, Stjepan Boban.

Sloga: Srđan Đukić, Aleksandar Glamočak, Dušan Bokan, Mihajlo Ajduković ( od 77' David Bodza), Saša Jović, Đorđe Savatić, David Simić ( od 65' Danijel Spasić), Milan Rakić, Davor Bratić ( od 83' Duško Milošević, Gaviria Heredia Sergio Andres, Njegoš Božović ( od 90'+6' Slobodan Lukić)

U Iloku je odigrano finale Kupa Nogometnog središta Vukovar. Pomalo neočekivano u finalu su se našli Fruškogorac i Sloga iz Borova. To je prvi puta da u finalu nije bila jedna od najboljih ekipa Nogometnog središta Vukovar HNK Vukovar 1991 ili NK Vuteks Sloga. Povelo je Borovo pogotkom Davora Bratića s 25 metara u 35', Fruškogorac je izjednačio pogotkom Valentina Češka u 38', pobjedu gostima donosi Njegoš Božović u 41' iz kaznenog udarca koji je dosuđen na intervenciju pomoćnog suca. U drugom poluvremenu Fruškogorac je imao inicijativu i posjed lopte ali nije bilo čistih prigoda. Evo što je nakon utakmice rekao trener i igrač Sloge Saša Berarević – Prije svega hvala i čestitke domaćinu koji je ovdje došao jednako nenadano kao i mi. Nama je ovaj kup poslužio da igramo jače utakmice kroz sezonu jer smo već daleko unaprijed završili u 2. ŽNL pitanje prvaka i titulu. Pokušali smo oformiti neku ekipu za 1. ŽNL no stjecajem okolnosti nismo se pojačali kako smo željeli još su nam neki igrači otišli, naših par mlađih. Krenuo je onaj peh s ozljedama, zdravstvenim problemima, dva dečka odselila, na takve stvari ne možeš utjecati. Opet, što zahvaljujući kosturu ekipe, našoj dobroj igri, što su se na nekakav način svi između sebe pomlatili mi nismo kiksali. Došli smo do finala, došli smo tu da pobijedimo što smo pokazali prvo poluvrijeme. Mislim da smo bili izvanredni s obzirom da smo mi amateri, da je to šesta liga, da ti dva igrača ne dođu, da ti se prvi strijelac razboli bukvalno noć prije možda i najbitnije utakmice za njega jer ovaj trofej nažalost nema. Poklonit ćemo mu ga, u pitanju je naš igrač Siniša Sušić. Prvo poluvrijeme izvanredno, drugo poluvrijeme morali smo se braniti, ostali smo bez dva zadnja vezna, obojica su zbog povrede napustili igralište. Ostali smo i bez trećeg igrača koji je tražio zamjenu zbog ozljede i našli smo načina da se obranimo. Ilok je imao 80 posto loptu u svojim nogama i samo jednu stopostotnu šansu što govori koliko smo bili dobri i požrtvovni, bacali smo se na glavu do zadnje minute i ovoj je jadan veliki uspjeh za naš klub – rekao je Berarević.Fruškogorac Borovo5 objavljeno

Domaćini, igrači Fruškogorca na kraju nisu uspjeli izjednačiti i prolongirati pitanje pobjednika -

Rekao bih zaslužena pobjeda gostiju. Ušli smo dosta dobro u utakmicu prvih 15 minuta, onda smo neshvatljivo stali, srljali iz greške u grešku, nismo poštivali ništa od onoga što smo se dogovorili. Nakon toga i eurogol Bratića s 25 metara. Mi smo valjda predodređeni da dobivamo takve golove i odmah nakon toga izjednačimo i dignemo se, počnemo igrati i onda nespretna reakcija jedna i rekao bih ipak sporan penal gdje je bilo obostranog povlačenja. Glavni sudac nije ni vidio penal ali pomoćni ulazi u teren koji je inače bio 10 metara dalje od glavnog suca. Nećemo se vaditi na to. Drugo poluvrijeme smo probali nešto i imali smo nekoliko izglednih situacija ali kad tako uđeš u utakmicu onda te lopta neće nagraditi. Čestitke Slogi i sretno dalje – rekao je trener i igrač Fruškogorca Petar Krešimir Karamatić.Kup NS Vukovar 2023 3

Pobjedničkoj ekipi je pehar u trajno vlasništvo ispred Nogometnog središta Vukovar uručio Branko Pranjić dok je prijelazni pehar uručio predsjednik središta Zlatko Vrančić – Prvo bih čestitao i jednom i drugom klubu na ulasku u finale jer sigurno na početku ciklusa za kup ove godine nitko nije očekivao da će Fruškogorac i Sloga biti finalisti ali rezultati su bili takvi. Iznenađenja su uvijek moguća i to se sada najbolje pokazalo. Ono s čime sam ja posebno zadovoljan je fer i korektna igra, jedno izuzetno ponašanje, korektno i od vodstva i jedne i druge ekipe kao i od igrača obje momčadi. Tako da i jednima i drugi čestitam na tome. Čestitam i Slogi na osvojenom kupu i želim im da u nastavku natjecanja za kup Vukovarsko-srijemske županije nastave s uspjesima i nadam se da će dostojno braniti boje i svog kluba i Nogometnog središta Vukovar – rekao je Vrančić.Kup NS Vukovar 2023 4

Pročitano 449 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija