NAJNOVIJE
Započela realizacija projekta SINERGY

U Sportskim objektima Vukovar, 15. srpnja započela je realizacija projekta „Sport Facilities Green Energy“ ili SINERGY.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 12:58)
U Vukovaru ukrao neregistrirani motocikl, policija traga za počiniteljem

U vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđen je neregistrirani motocikl, čime je 46-godišnjem vlasniku počinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 11:00)
Oštetio tuđi automobil u Vukovaru

Postupajući po dojavi građanke o oštećenju automobila u Vukovaru, zaprimljene u 10,47 sati 23. srpnja, policijski službenici PP Vukovar žurno su poduzeli mjere traganja za počiniteljem te u 14,30 sati uhitili 29-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:58)
U trgovačkom centru ukrala torbicu 71-godišnjakinji

Policijski službenici Postaje granične policije Županja dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Krađa.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:55)
Osječko-baranjska županija bilježi rekordan rast gospodarstva

Iz Osječko-baranjske županija  priopćeno je da iz godine u godinu bilježe pozitivne rezultate u različitim gospodarskim granama, a dio tih pokazatelja iznio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić na konferenciji za medije. 

- U protekle četiri godine, dakle od 2020. godine, gospodarstvo na području Osječko-baranjske županije bilježi stalni rast, pa smo tako, unatoč nekim otegotim okolnostima, ali i zahvaljujući poticajima i mjerama koje smo osmislili u suradnji s našim poduzetnicima i obrtnicima, stvorili pozitivnu gospodarsku klimu, koja je rezultirala dolaskom investitora na naše područje i još snažnijim rastom obrtništva i poduzetništva. Pri tome valja naglasiti kako su ukupni prihodi tijekom 2023. godine iznosili 5,54 milijarde eura, što je 63% više u odnosu na rekordnu 2022. godinu. Uspoređujući 2022. i 2021. godinu rast je iznosio 31%, dakle prošlogodišnji je rast dvostruko veći od promatranog razdoblja 2022./2021. godine – kazao je Lukić.

Kad je riječ o uvozu, odnosno izvozu, prošle godine je 12 županija zabilježilo veći izvoz od uvoza, pri čemu je Osječko-baranjska županija među prvih pet najboljih, naveo je Lukić.

– Ukupni prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili su 1,62 milijarde eura, uvoz roba i usluga 762 milijuna eura, a pozitivan trgovački saldo 300 milijuna eura. Ono što posebno raduje je rast broja poduzetnika i obrta, naime, financijsko izvješće za 2023. godinu predalo je 6.609 poduzetnika, što je 188 više nego 2022. godine, a na dan 30. lipnja 2024. godine aktivno je 6.506 obrta, odnosno 629 više nego prošle godine. Što se tiče zaposlenosti, mi smo periodično izvještavali i koristili svaku prigodu pokazati rezultate i reći kako zaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji raste. 2021. godine smo prešli onu brojku od 90.000 zaposlenih, a nju nismo imali od 2010. godine, dok je krajem lipnja ove godine na području naše županije zaposleno 94.676 osoba, odnosno 2.129 osoba više nego u svibnju 2023. godine. Putem javnih poziva za poticanje poduzetništva nastojimo potaknuti gospodarske aktivnosti, a u suradnji s poduzetnicima i obrtnicima, ali i svima onima koji imaju dobre ideje, nastojimo osmisliti različite mjere podrške. Tako nudimo potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, potpore za informiranje, obrazovanje i obrazovne aktivnosti, potpore za promotivne aktivnosti i potpore za savjetovanje i mentoriranje poduzetništva, a za navedeno je u proračunu osigurana 361.000,00 eura – istaknuo je Lukić.

Osječko-baranjska županija u suradnji s HBOR-om nudi dva programa kreditiranja, poduzetništvo mladih žena i početnika s kreditnim potencijalom od 53 milijuna eura i investicije privatnog sektora s potencijalom od 17 milijuna eura. Subvencija kamate iz proračuna Županije ide do 2 postotna poena i odobrene su subvencije za 73 poduzetnička kredita ukupne vrijednosti 12 milijuna eura.

- Sve naše aktivnosti, ne samo u gospodarstvu, nego i u ostalim sferama će biti s posebnim fokusom na mlade koje želimo staviti u centar svojih promišljanja iz razloga što im želimo osigurati poticajno okruženje za ostanak i stvaranje budućnosti na našem području. Vođeni tom mišlju smo i osmisli projekte poput najbolje poduzetničke ideje, besplatnog mentoriranja i savjetovanja poduzetnika početnika i mladih poduzetnika te besplatne seminare u okviru poduzetničkog obzora. U svim poduzetničkim javnim pozivima Županije uvjet za sudjelovanje su tri mjeseca poslovanja – naglasio je Lukić.

Zaključno je izvijestio kako gospodarstvo Osječko-baranjske županije pokazuje stabilan rast i razvoj kao rezultat svih uvedenih mjera i nastojanja stvaranja pozitivnog poduzetničkog ozračja. Dodao je kako je najbolji pokazatelj uspjeha dolazak sve većeg broja investitora, poput primjerice američke tvrtke Jabil za koju je bilo potrebno osigurati dodatan stručni kadar. Osječko-baranjska županija je u suradnji s osječkim Sveučilištem, ali i srednjim školama kojima je osnivač organizirala prekvalifikacije radnika kako bi mogli konkurirati na tržištu rada. Spomenuo je uspješan županijski projekt „Stvorimo dom u Osječko-baranjskoj županiji“ kojim se, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, sufinancira kamatna stopa na stambene kredite. Na taj je način kupljeno više od 600 kuća i stanova, a kako je napomenuo Lukić projekt će iduće godine obuhvaćati i izgradnju kuća. Inače, Osječko-baranjska županija u lipnju je donijela i rekordan proračun od 293 milijuna eura, a Lukić je naglasio kako će ta županija nastaviti provoditi uspješne i poticajne projekte na dobrobit svih njezinih stanovnika.

 

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:42)
Ubijen pas u Mirkovcima, policija traga za počiniteljem

Nakon provedenog očevida u Mirkovcima, policija je utvrdila da je nepoznati počinitelj usmrtio psa u vlasništvu 71-godišnjakinje.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:34)
HKGD "Dunav" Vukovar na folklornom natjecanju u turskoj Bursi

Folklorni ansambl Hrvatskog kulturno-glazbenog društva „Dunav“ Vukovar, sudjelovao je na 36.međunarodnom natjecanju folklornih plesova Zlatni Karagoz održanom u turskoj Bursi i to kao jedini predstavnik Republike Hrvatske. Na ovoj je smotri sudjelovalo 25 zemalja.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:30)

Veslanje za sve

Hrvatski veslački klub Vukovar Hrvatski veslački klub Vukovar Foto: HVK Vukovar

Hrvatski veslački klub Vukovar je 11. listopada 2023. godine održano veslačko natjecanje polaznika programa „Veslanje za sve“ u skifovima i dublovima na Dunavu, a u sklopu završetka druge faze programa. Na natjecanju je nastupilo ukupno 12 posada skifova od kojih su 6 muških i 6 ženskih te 8 posada dublova, 4 muške i 4 ženske posade. Sve utrke održale su se na stazi duljine 500 m, a pobjednicima su dodijeljene medalje i pehari.HVK Vukovar7

Program „Veslanje za sve“ financiran je većinski od strane Ministarstva sporta i turizma, a započeo je još u veljači kada su pristupnici osnove veslanja utvrđivali na veslačkom ergometru i veslaonici. Dolaskom ljepšeg vremena pristupnici su započeli s izlascima na vodu, prvenstveno u školskom čamcu – gigu, a nakon toga postupno i u manjim čamcima, skifovima i dublovima. Cijelo ljeto pristupnici su marljivo učili tehniku veslanja te kroz treninge podizali razinu fizičke spreme kako bi se što bolje pripremili za natjecanje.HVK Vukovar5

Cilj programa je tako afirmacija i promicanje lokalnog športa, promocija zdravog načina života i boravka u prirodi, socijalna uključenost posebno teško uključivih – osoba s teškoćama u razvoju, stvaranje preduvjeta za upoznavanje i uključivanje djece i mladih u veslanje jer ovaj sport nije sastavni dio programa tjelesnog odgoja u osnovnim školama, aktualizacija i spoznaja svih vrijednosti koje sport pruža u području unapređenja zdravlja i kvalitete života te razvoja vještina i osobina kao što su odgovornost, predanost, samostalnost, tolerancija te općenito socijalizacija. Predloženi program je tako pozitivna alternativa u pogledu organizacije slobodnog vremena djece i mladih.HVK Vukovar13

Program se provodi u suradnji s 5 osnovnih škola s područja grada Vukovara, a to su: 1. Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Vukovar, 2. Osnovna škola Nikole Andrića Vukovar, 3. Osnovna škola Antuna Bauera,Vukovar, 4. Osnovna škola Mitnica,Vukovar, 5. Osnovna škola Siniše Glavaševića, Vukovar. Također suradnja i uključenost djece s teškoćama u razvoju ostvaruje se temeljem neformalnog višegodišnjeg partnerstva koje je uspostavljeno s Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići, Vukovar.HVK Vukovar4

HVK Vukovar nastavlja s provedbom jesenskog djela programa sve do kraja listopada kada će se održati i završno natjecanje na ergometrima u zatvorenom s čime će službeni dio programa i završiti. Po završetku programa u klubu se nadaju kako će veliki broj djece ostati u klubu i priključiti se natjecateljskom pogonu istog te nastaviti se baviti veslanjem i odrastati zdravo uz sport.HVK Vukovar2

Pročitano 403 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija