NAJNOVIJE
Identificirano šest osoba nestalih u Domovinskom ratu s područja Ličko-senjske i Zadarske županije te s područja Bosne i Hercegovine

Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je u petak da su ovog tjedna, u dvije završne identifikacije posmrtnih ostataka nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu, identificirani posmrtni ostaci šest osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u ponedjeljak su identificirani posmrtni ostaci tri osobe pronađene i ekshumirane na području Ličko-senjske i Zadarske županije.

Danas su identificirani posmrtni ostaci dvije osobe pronađene i ekshumirane na području Sisačko-moslavačke županije te posmrtni ostaci jedne osobe koji su preuzeti s područja Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

- Njihove obitelji, nakon više od tri desetljeća, pronašle su svoj mir i imat će mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima, što zaslužuju sve obitelji i svi naši nestali -  rekao je izražavajući sućut obiteljima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Istaknuo je predanost Ministarstva u rješavanju sudbina osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata te pohvalio međuresornu suradnju nadležnih tijela i službi, kao i suradnju s obiteljima i udrugama koje ih okupljaju.

Medved je uputio apel svima koji imaju informacije i mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom ili drugim nadležnim tijelima.

Hrvatska traga za još 1.797 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.

U proteklih osam godina provedena su terenska istraživanja na 387 lokacija te je pretraženo više od 900.000 metara četvornih terena, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica te identificirane 263 osobe, hrvatski branitelji i civili.

Tri masovne grobnice pronađene su na širem vukovarskom području, kod Marinaca (2018.) iz koje su ekshumirane i identificirane četiri osobe, kod Bobote (2022.) iz koje je ekshumirano 13, a identificirano 12 osoba, te Šarviz Dola (2023.) iz koje su ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 11 osoba.

Na području Vukovara već duže vrijeme pretražuje se i sumnjivo područje na Petrovačkoj Doli i drugim lokacijama, a sustavne pretrage terena provode se i na ostalim područjima hrvatskog Podunavlja, Banovine, zapadne Slavonije te na drugim ranije okupiranim područjima Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.

(Petak, 23 Veljača 2024 14:38)
U središtu Vukovara otvorena foto izložba "Obrisani s lica zemlje"

Ispred Grand Hotela u središtu Vukovara otvorena je foto izložba „Obrisani s lica zemlje“. Izložbu organizira Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar, uz potporu Grada Vukovara, Gradskog muzeja Vukovar i predstavnika ukrajinske nacionalne manjine grada Vukovara, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Izložba, kroz slike, prikazuje gradove i sela iz Ukrajine prije i nakon agresije.

- Naša Ukrajinska zajednica u Hrvatskoj i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko” nastoje, kroz kampanju Svjetskog kongresa Ukrajinaca „StandWithUkraine“, podržati Ukrajince, senzibilizirati javnost i institucije na situaciju u Ukrajini te podsjetiti kako agresija Ruske Federacije na Ukrajinu još uvijek traje. Budući se mi bavimo kulturom, željeli smo ovako jednom prikladnom izložbom našoj javnosti prikazati trenutnu situaciju. Autor ove izložbe je Ukrajinski nacionalni institut sjećanja, a prikazani su gradovi i sela koji su uništeni od 80 do sto posto - pojasnila je tajnica Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i tajnica Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar Marija Semenjuk Simeunović.

Ispred grada Vukovara izložbu je obišao i nazočnima se obratio pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Vukovara Josip Paloš. Paloš je naglasio kako Grad Vukovar kontinuirano daje potporu ukrajinskoj zajednici.
- I na ovaj način dajemo potporu ukrajinskoj zajednici. Podsjetio bih kako je prošle godine u Vukovaru otvoren i Ukrajinski dom čija je izgradnja uvelike napravljena uz potporu Grada Vukovara, a koji zasigurno pruža dodatnu pomoć ukrajinskoj manjini – rekao je Paloš.

Izložba će biti postavljena u središtu grada sedam dana nakon čega se premješta u Ukrajinski dom u Vukovaru.

(Petak, 23 Veljača 2024 14:32)
Donesena odluka o promjeni poticajnih mjera u Općini Bogdanovci

Na inicijativu načelnika općine Bogdanovci Marka Baruna na 287. Sjednici Vlade, koja je održana u četvrtak 22. veljače donesena je odluka o primjeni poticajnih mjera na području Općine Bogdanovci.

Ovom odlukom svi poslodavci i fizičke osobe sa registriranim sjedištem i djelatnosti, odnosno s prebivalištem na području ove općine, ostvaruju pravo na povrat 50% uplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i u Gradu Vukovaru. Na temelju ove odluke svaki zaposlenik iz Bogdanovaca, Petrovaca i Svinjarevaca postaje poželjan djelatnik jer poslodavac ostvaruje jednaka prava kao i za stanovnike grada Vukovara - izvijestili su iz Općine Bogdanovci.

- Naši mještani postaju poželjni na tržištu rada, neće imati potrebu prijavljivati mjesto prebivališta u Gradu Vukovaru, a i dalje živjeti u našim mjestima, sada imaju jednake uvjete - poručili su iz Općine Bogdanovci. 

(Petak, 23 Veljača 2024 14:08)
Termini u veljači za dobrovoljno darivanje krvi u Vukovaru

Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar organizira redovno darivanje krvi svakoga mjeseca, a za mjesec veljaču, kako je je istaknuo ravnatelj Vlatko Glavaš, osigurana su dva termina.


Prvi termin je u subotu 24. veljače 2024. u DVD Borovo od 10-13 sati, a drugi u četvrtak 29.veljače 2024. na Atletskom stadionu Vukovar koji se nalazi u ulici 204. Vukovarske brigade na broju 73 u vremenu od 8-12 sati. - rekao je Glavaš te pozvao sugrađane da se odazovu akciji.

(Petak, 23 Veljača 2024 13:54)
Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva lani posjetilo više od 117 tisuća posjetitelja

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima je u petak posjetio Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva gdje je zajedno s direktoricom Mirelom Janković održao konferenciju za medije na temu rada Vukovarskog vodotornja u 2023. godini te radova na izgradnji nove suvenirnice.

Penava je prilikom obilaska radova na izgradnji nove suvenirnice istaknuo kako je Vukovarski vodotoranj objekt koji zahtjeva kontinuirano ulaganje te inovacije, stoga je pristupljeno proširivanju suvenirnice koja će biti u mogućnosti pružiti bolju uslugu te nove sadržaje. 

- Stara suvenirnica nije bila najbolje rješenje, a moderni objekti poput Vukovarskog vodotornja zahtijevaju ulaz kroz suvenirnicu pa kroz izgradnju nove suvenirnice želimo uvažiti i komercijalni dio cijele priče koja će, siguran sam, doprinijeti boljem i kvalitetnijem radu. Također, siguran sam da će posjetiteljima novi sadržaji omogućiti još bolji doživljaj prilikom posjete – naglasio je Penava.

Direktorica Vukovarskog vodotornja Mirela Janković pojasnila je kako je od otvorenja Vukovarski vodotoranj posjetilo ukupno 327.218 posjetitelja. U prošloj godini posjetilo ga je 117.090 posjetitelja što čini 35,78% od ukupnog broja posjeta.
- Iza nas je još jedna uspješna poslovna godina. Bilježimo tendenciju rasta iz godine u godinu. Prihodi Vukovarskog vodotornja su u 2023. godini za 19% veći od prihoda 2022. godine - rekla je Janković te dodala kako je Vukovarski vodotoranj tijekom prošle godine bio mjesto brojnih manifestacija, a sadržaj koji nudi svojim posjetiteljima je iz godine u godinu sve bogatiji.   

- Mi tijekom cijeele godine imamo različite manifestacije i događaje od kojih najviše izdvajamo jedinstvenu utrku "Vukovarskih 198" te Vukovar film festival koji je prošle godine po prvi put bio na amfiteatru Vukovarskog vodotornja. Za ovu godinu možemo najaviti još bolji i bogatiji sadržaj jer smo i ove godine partneri Vukovar film festivala. Također, nastojimo upotpuniti naš sadržaj novitetima pa tako naši posjetitelji mogu vidjeti izložbu Proširena stvarnost Vukovarskog vodotornja. Prošle smo godine dobili i međunarodno kulturno-turističku nagradu "Plautilla" projekt za očuvanje i valorizaciju kulturne baštine – pojasnila je Janković.

Projekt izgradnje nove suvenirnice je u vrijedan 387.353,63 eura s PDV-om, a u visini 325.170,89 eura sufinanciran je sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Očekivani kraj radova je kraj ožujka 2024. godine.

(Petak, 23 Veljača 2024 12:35)
Preminula legenda s Trpinjske ceste, Ivan Leutar

Ivan Leutar, pripadnik legendarnih postrojbi s Trpinjske ceste - Žutih mrava i Pustinjskih štakora, preminuo je u petak, potvrdio je to za Hrvatski radio Vukovar Damir Markuš, hrvatski branitelj.
- Teška i tužna vijest, zaista mi je teško. Osobno nisam bio na ratištu s Leutarom, ja sam bio na Sajmištu kao pripadnik HOS-a, a on u Borovo naselju. Kasnije smo se upoznali, najljepše riječi o njemu, bio je zaista velikan i junak Domovinskog rata. Rodom je iz Županje, ali došao je braniti Vukovar. Ostat će upamćen, kao i svi pripadnici Žutih mrava i Pustinjskih štakora, koji su uništili puno neprijateljskih tenkova. Žao mi je što nije stigao izdati knjigu koju je pisao, govorio je u zadnje vrijeme da radi na tome jer što se ne zapiše, nije se dogodilo, nažalost, knjigu nije stigao plasirati... - rekao je Markuš o Ivanu Leutaru.

Ovi odredi slani su na zadatke u koje se gotovo nitko drugi nije usudio ići. Išli su u akcije dok se većina drugih nije usuđivala izaći iz podruma. Žuti mravi i Pustinjski štakori zajedno s Turbo vodom zaslužni su za velik broj mrtvih neprijateljskih vojnika na vukovarskom bojištu, a slijedom toga i za dugotrajnost otpora hrvatskih branitelja Vukovara. O njima se do danas gotovo ništa nije znalo.

Posljednji ispraćaj održat će se u ponedjeljak, 26. veljače 2024. u 13 sati na Novom groblju Dubrava u Vukovaru.

(Petak, 23 Veljača 2024 11:42)
Za očuvanje tradicije i baštine kroz školu folklora i tambure osigurano 35 tisuća eura

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović dodijelili su 38 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje organiziranja dječje škole folklora i tambura s ciljem očuvanja tradicijske kulture Vukovarsko-srijemske županije, priopćili su iz Vukovarsko-srijemske županije.

(Petak, 23 Veljača 2024 10:31)

Istra Poreč pobjednik je Završnice boćarskog kupa Hrvatske održane u Vukovaru

Završnica boćarskog kupa u Vukovaru Završnica boćarskog kupa u Vukovaru Foto: Janoš Kery

Na Športsko-rekreacijskom centru Lijeva bara U Vukovaru na terenima Boćarskog kluba "Mitnica" održana je Završnica Kupa Hrvatske u boćanju. Po prvi puta je nastupilo 16 ekipa. Svih 8 osam klubova Super lige i 8 osam najboljih ekipa plasiranih kroz kvalifikacije u 2023. godini. Turnir je svečano otvorio Denis Peršić predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza i dopredsjednik Svjetske boćarske federacije.

Nakon zanimljivih utakmica o polufinalu su se našli Istra Poreč – Sveti Jakov 7:5 i Biston – Metković 12:13. U finalu je Metković poveo sa 6:1, no Istra, ovogodišnji pobjednik Super lige, je poen po poen uspjela preokrenuti rezultat i pobijediti 13:6

- Ovo je druga od četiri godine koliko je Županijskom boćarskom savezu Vukovarsko-srijemske županije dodijeljena završnica Kupa Hrvatske. Ove godine po prvi puta po novoj formuli nakon pozitivnih kritika od prošle godine. Htjeli smo omogućiti svim najboljim boćarima da se okupe ovdje u Vukovaru na Završnici Kupa. Znači, po prvi put sudjeluje osam klubova Super Hrvatske boćarske lige i osam pobjednika županijskih Kup natjecanja – rekao je Denis Perišić predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza i dopredsjednik Svjetske boćarske federacije.

Hrvatsko boćanje je u samom svjetskom vrhu, kaže Peršić – U tijeku je međunarodna natjecateljska sezona. Reprezentacija Hrvatske odigrala je u prethodnom razdoblju, Europsko prvenstvo u Rimu, Svjetsko prvenstvo u Alžiru, Omladinsko svjetsko prvenstvo u Alžiru i Europsko prvenstvo u Grudama. Vratili smo se ukupno s tih natjecanja sa 17 medalja. Slijedi nam u studenom Svjetsko prvenstvo za žene i mješovito, nadamo se dobrim rezultatima i nadamo se da ćemo i dalje ostati boćarska velesila kao što smo bili i u prethodnom razdoblju.boćari 1

Na području naše županije sve je više klubova, sve je više boćarskih terena – Upravo zahvaljujući vodstvu Županijskog boćarskog saveza i predsjedniku Igoru Banovcu možemo reći da je Boćarski savez Vukovarsko-srijemske županije boćarski savez koji najviše raste u proteklom razdoblju i to nas posebno veseli. Upravo i ovakva natjecanja doprinose promociji i razvoju boćanja u ovim krajevima uz angažman ljudi u Županijskom boćarskom savezu veseli nas činjenica da je u proteklom razdoblju broj klubova narastao skoro za duplo i broje oko 20 klubova – zaključio je Peršić. 

Pero Ćubela iz Boćarskog kluba Biston svjetski je i europski prvak – Na nedavno održanom Europskom prvenstvu u Grudama sam potvrdio svoju svjetsku titulu koju sam osvojio prije pola godine, sada sam potvrdio europski naslov i imam objedinjen i svjetski i europski naslov u krugovima. Mi smo Svjetska velesila u boćanju svakako. Na Europskom prvenstvu u Grudama dogodilo se ovako (Hrvatska je četvrta), nije to ni kiks ustvari, imamo zlato, srebro i broncu ali mi smo takva nacija da uvijek očekujemo više i da budemo u samom vrhu. Nekad su tu Francuzi, nekad Talijani, nekad Slovenci i mi, stalno se izmjenjujemo, nismo mi ništa lošiji od njih.

Kada su osobne ambicije u pitanju, Ćubela kaže – Sada sam praktički sve ono što sam gledao napravio, jedino što bi mi možda falilo je klupski naslov Europskog prvaka ali naravno da imam ambicija i dalje želim što više zlata imati u reprezentativnom dresu i da tu isto budem jedan o rekordera ako bude moguće. Ćubela je o Završnici kupa rekao - Danas igra jedna četvorka jako zanimljiva koja daje za pravo svima drugima da mogu biti možda neki potajni favoriti. Bit će jako zanimljivo. Igraju svi Superligaši i ostali osvajači županijskih kupova, tako da mislim da će biti jako neizvjesno i zanimljivo a mi se nadamo prvom mjestu.

Ženski boćarski Boćarski klub Pula u ženskoj je konkurenciji prvak Europe, trener Suad Zemunović ovako je prokomentirao naslov - Osvojili smo prvenstvo Hrvatske, poslije prvenstva smo odmah imali Regionalnu boćarsku ligu gdje su nastupali klubovi iz Slovenije, Srbije i Hrvatske i tu smo osvojili jako lijepi turnir. Nakon toga je došlo Europsko prvenstvo u Beogradu gdje je igralo pet država, Francuska, Italija, Slovenija, Hrvatska i Srbija i nisam se nadao da će tako biti prvu godinu pa naslov Europskih prvaka, svaka čast ženama. U sljedećoj sezoni plan je sačuvati ovo što sad imamo.

Zadovoljan je održanim turnirom organizator predsjednik Županijskog boćarskog saveza Igor Banovac – Mi kao organizatori moramo istaknuti da smo prezadovoljni što nas je prvi dan poslužilo vrijeme. Jedan dio igara smo igrali na otvorenom, bilo je lijepo sunčano vrijeme. Drugi dan kada je bilo zahladilo i kada je bila kiša igrali smo na zatvorenim i pokrivenim terenima tako da nam to nije predstavljalo problem. Proteklo je sve u najboljem redu. Da još jednom napomenem na završnicu Kupa su došli reprezentativci Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Kada bi sve zbrojili i stavili na hrpu rekli bi da je na jednom mjestu bilo 40-ak europskih i svjetskih zlatnih medalja – rekao je Banovac.boćanje 3

 

 

Pročitano 256 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija