NAJNOVIJE
Milanović potvrdio: Hrvatska podržava ulazak Albanije u Europsku uniju te Republike Kosova za članstvo u Vijeću Europe
Predsjednik Republike Zoran Milanović potvrdio je albanskom ministru vanjskih poslova kako Hrvatska podržava ulazak Albanije u Europsku uniju, priopćio je Ured predsjednika. Priopćenje prenosimo u cijelosti.
- Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas ministra za Europu i vanjske poslove Republike Albanije Iglija Hasanija koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Na sastanku u Uredu Predsjednika Republike potvrđeno je kako Hrvatska i Albanija imaju odlične bilateralne odnose. Predsjednik Milanović potvrdio je čvrstu hrvatsku podršku Albaniji za ulazak u Europsku uniju i ponovio svoje uvjerenje kako su pregovori o članstvu Albanije u EU već trebali biti u završnoj fazi, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je ta država već 15 godina članica NATO-a. Razgovaralo se i o situaciji u jugoistočnoj Europi, pri čemu je predsjednik Milanović potvrdio kako Republika Kosovo može računati na podršku Hrvatske za članstvo u Vijeću Europe.

Uz ministra za Europu i vanjske poslove Republike Albanije Iglija Hasanija na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Riza Poda, šefica Kabineta ministra za Europu i vanjske poslove Republike Albanije Donika Hoxha, savjetnica ministra Albana Agastra, djelatnica Odjela za regionalne i susjedne države Arjana Toçila i zamjenica veleposlanika Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Alma Kasa.

Uz Predsjednika Republike bili su veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Albaniji Zlatko Kramarić, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i tajnik Kabineta za vanjsku i europsku politiku u Uredu predsjednika Republike Hrvatske Ivan Mutavdžić - stoji u priopćenju.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 10:00)
Gimnastika: Odlično otvaranje natjecateljske sezone u Osnovnom programu

U Sokol centru u Osijeku je 20.04.održano 1. kolo KUPA Hrvatske u Osnovnom programu ženske sportske gimnastike. Delegat Hrvatskog gimnastičkog saveza izvjestio je da je ovo do sad najbrojnije natjecanje u Osnovnom programu. GK Vukovar je na ovom natjecanju imao 7 ekipa, što je najveći broj ekipa do sad. Većini natjecateljica je ovo bilo prvo natjecanje. Pripreme za natjecanje su bile temeljite i zahtjevne. Treneri su pred sobom imali veliki izazov od učenja novih elemenata i slaganja vježbi, preko uvježbavanja i usavršavanja usvojenih elemenata, a na kraju slaganje novih ekipa za ovu kalendarsku godinu. Bio je to vrlo zahtjevan period priprema za sve. Kako je uloženo puno truda, dobri rezultati nisu izostali.

Vukovarske gimnastičarke su ostvarile ove rezultate:

Starije djevojčice: ekipno 1. mjesto, pojedinačno: 1. Jakobović Katja, 2. Ivanković Antonija i 3. Simić Anja.

Mlađe kadetkinje: ekipno 1. mjesto, pojedinačno: 1. Jurković Gloria, 2. Dekan Hana i 3. Mićić Teodora.

Kadetkinje: ekipno 2. mjesto, pojedinačno: 1. Kremenjaš Ricarda, 5. Kraljević Marta, 11. Ivanković Lucija i 16. Boto Bruna.

Starije kadetkinje: ekipno 2. mjesto, pojedinačno: 5. Hinić Sofija, 6. Drmić Lota, 9. Mićić Sara, 12. Peulić Nina, 16. Damjanović Diana.

Juniorke: ekipno 3. mjesto, pojedinačno: 4. Gavrilović Ljiljana, 6. Jurčević Elena, 9. Mirosavljević Adrijana, 20. Rendulić Nora.

Starije juniorke:ekipno 2. mjesto, pojedinačno: 4. Severić Petra, 6. Jaman Mirjam, 10. Mirosavljević Marijana i 12. Božanović Ana

Mlađe seniorke: ekipno 1. mjesto, pojedinačno: 1. Velikić Nikolina, 2. Andrašević Ela i 3. Andrašević Dijana.

GK Vukovar je nakon ovog natjecanja bogatiji za 3 zlata, 3 srebra i 1 broncu u ekipnoj konkurenciji i 4 zlata, 3 srebra i 3 bronce u pojedinačnoj konkurenciji.

Treneri i uprava zadovoljni su ostvarenim rezultatima, posebno su ponosni na nove natjecateljice, koje su se uspjele pripremiti za ovo natjecanje, a najmlađe natjecateljice, od kojih neke još ne idu ni u školu, zaslužile su posebne čestitke.

Pred gimnastičarkama i trenerima je još puno posla, ali rezultati ovog natjecanja dokaz su da su svi zajedno na dobrom putu.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 09:44)
MZO uputio u javno savjetovanje odluku o upisu u srednju školu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u javno savjetovanje Odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole kojom je planirano 48.135 upisnih mjesta, prijave u sustav počet će 27. svibnja, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Učenici se u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. upisuju elektronički putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) https:// srednje.e-upisi.hr na temelju natječaja za upis koji će raspisati i objaviti škole najkasnije do 20. lipnja.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja ove godine 8. razred osnovne škole završava ukupno 40.997 učenika, odnosno 864 više nego prošle godine, a za upis u I. razred srednje škole u javnim, privatnim i vjerskim školama planira se ukupno 48.135 upisnih mjesta u 2180 razrednih odjela.

U gimnazijske programe moći će se upisati 12.846 učenika u 523 razredna odjela (26,7 posto), u četverogodišnje strukovne programe 19.219 učenika u 847 razrednih odjela, a u trogodišnje strukovne programe 11.868 učenika u 519 razrednih odjela.

U petogodišnjim programima za školovanje medicinskih sestara i tehničara planira se 1261 mjesto u 52 razredna odjela, a u programe obrazovanja vezane uz obrte planiran je upis 5001 učenika.

U programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme moći će se upisati 109 učenika, a u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama 890 učenika.

Za programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola planira se upis 1942 učenika u 124 razredna odjela.

Premda je broj učenika koji završavaju 8. razred veći u odnosu na prošlu godinu, napominju iz Ministarstva na upit Hine, ukupan broj slobodnih mjesta optimiziran je sa 48.798 na 48.135, a broj razrednih odjela s 2193 na 2180.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 08:17)
Izbori za EP: DIP zaprimio 25 lista

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 08:12)
Suradnja i prijateljstvo medicinskih škola iz Vinkovaca i Osnabrücka

Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara u Vinkovcima u goste su došli predstavnici njemačkog grada Osnabrück i ravnatelj njihove medicinske škole Manfred Timm, a danas su posjetili i vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića. Prijateljstvo ove dvije škole počelo je prošle godine, a zajednički im je cilj uspostaviti suradnju kroz Erasmus program i razmjenu učenika koji bi se svojim kućama vratili s više iskustva, poznanstava i uspomena - izvijestili su iz Vukovarsko-srijemske županije. 

- Lijepo je čuti kako naše škole i ravnatelji surađuju sa školama i u drugim državama, a posebice kada je riječ o razmjeni učenika koji kroz program Erasmus imaju priliku posjetiti druge zemlje i vidjeti kako kod njih sve funkcionira, a onda nova znanja i stečena iskustva prenijeti na svoje kolege u našoj županiji - rekao je župan Dekanić ovom prilikom poručivši gostima iz Njemačke da se u našoj županiji osjećaju kao kod kuće.   

Njemačko izaslanstvo činili su i Heiko Rabe, Petra Wurel te Ljerka Stare, zaposlenica navedene škole rodom iz Zadra, vinkovačku medicinsku školu predstavljali su ravnatelj Josip Šuker te stručne suradnice Vlatka Vujčić, Marina Topalović i Svjetlana Reljanović dok su, u ime Vukovarsko-srijemske županije, uz župana, sastanku prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić-Karlić i viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:27)
Započela 10. kreativna riznica na Ekonomskom fakultetu Osijek

Od 23. do 25. travnja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održava se simpozij kreativne industrije, 10. jubilarna kreativna riznica, odnosno skup znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Rizničarska kreativnost tema jeovogodišnje riznice.

Svečanom otvorenju nazočio je obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić koji je tom prigodom naglasio kako je kreativnost međuljudski faktor.
- U svim sferama života važna je kreativnost, a ona je prije svega u ljudskom faktoru. I sam pojam kreativnost u svom temeljnom značenju predstavlja nešto novo, bolje od uobičajenog i afirmativno, a upravo kreativna industrija i profesorice s našeg Ekonomskog fakulteta su prije 10 godina pokrenuli cijelu ovu priču. Drago mi je kreativna industrija prepoznata i uvrštena u Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030. godine. To je zaista važno jer se razvoj društva, industriju i svih pora našeg života bazira na kreativnosti. Osječko-baranjska županija od početka prati projekt Kreativne riznice, koji je zaista odličan i iz godine u godinu se sve više razvija, što potvrđuje i ovaj simpozij s velikim brojem sudionika koji će u naredna tri dana ponuditi nove kreativne ideje i rješenja za naše društvo - rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

- Jubilarno izdanje Kreativne riznice potvrdilo je Grad Osijek kao središte Hrvatske kreativnosti. Ovih 10 godina definitivno su snažno popularizirali i institucionalizirali kreativnu industriju i kreativnu ekonomiju, ali i brendirali Grad Osijek kao mjesto gdje se definira kreativna industrija i na tome im zahvaljujem. Kroz to vrijeme utkano je više od 20.000 posjetitelja, više od 200.000 digitalnih pratitelja, stotine volontera, studenata i profesora koji su dali velik doprinos kroz tisuće volonterskih sati. Svi imaju snažnu podršku Grada Osijeka koji ima odličnu suradnju i s Ekonomskim fakultetom i sa Sveučilištem, a zajedno činimo jednu cjelinu koja naš grad čini posebnim i prepoznatljivim - kazao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

- Kreativna industrija je mjera razvijenosti društva, a Ekonomski fakultet već 10 godina popularizira najnovije trendove te izgovora koji nas projekti mogu prometnuti u središte kreativne industrije i razvijati RH. Za sve to su nam potrebni znanstvenici, stručnjaci, profesionalci, amateri, poduzetnici, pa tijekom Kreativne riznice razgovaramo, propitujemo, donosi preporuke i razvojne smjernice što učiniti za razvoj kreativne industrije u Hrvatskoj, koja je uhvatila zamašnjak i na svjetskoj razini. Ona je industrija novog milenija - kazala je Josipa Forjan, ujedno i izvršna direktorica Kreativne riznice.

Svečanom otvorenju 10. Kreativne riznice nazočili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, saborska zastupnica Nataša Tramišak, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković i drugi uzvanici.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:18)
U Andrijaševcima kreće izgradnja pristaništa, u Rokovcima novog trga i parka

Općina Andrijaševci objavila je Javni poziv za izradu idejnog arhitektonsko – krajobraznog rješenja izgradnje parka i trga u Rokovcima.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:11)

Strijelci Lokomotive najbolji

Danas 02.05.2015. u organizaciji UU MUP-a VBDR-a i SK „Grič-7“ Vukovar po jedanaesti put održan je Memorijal „12 Redarstvenika“. Već tradicionalno nastupili su strijelci iz svih klubova koji djeluju na području naš županije kao i UU MUP-a VBDR-a. Ekipno najbolji su bili strijelci iz GSD 1887 „Lokomotiva Vinkovci (365), te drugo i treće mjesto s jednakim rezultatom dijele SD „Vinkovci“(364) i SK“Nosteria“ iz Nuštra, četvrto plasirani je bio domaćin SK „Grič-7“ Vukovar. U pojedinačnom plasmanu Prvo mjesto je osvojio Bruno Vučković (186), drugo Deny Fernbach iz SK „Nosteri“ Nuštar(184), a treće Paula Francešević iz SD „Vinkovci“(184).Nakon proglašenja pobjednika organiziran je domljenak za sve učesnike i goste u prostorijama HVIDR-e.

Nakon domljenka u Osijeku je organiziran „Turnir za kvalifikacije na Europskoj ligi mladih“. Na istom su nastupili Bruno Vučković i Krešimir Černok. Boris Mihajlović iz SU „Mars“ B.Manastir izborio je prvo mjesto, drugo Martin Jozić iz SD“Vinkovci, a treće Bruno Vučković iz SK“Grič-7“ Vukovar.

Pročitano 1385 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija