Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Upute glasačima!

Izbori 2016. Izbori 2016. Foto: izbori.hr

Državljani Republike Hrvatske danas biraju 151 zastupnika u Hrvatski sabor na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Bira se 140 zastupnika u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u jedanaestoj izbornoj jedinici, a izbori se održavaju u 49 država. Osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u dvanaestoj izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska.

Birališta se otvaraju u sedam, a zatvaraju u 19 sati.

Birači će na izborima moći glasati samo za liste izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište, bez obzira glasuju li u mjestu prebivališta izvan njega, a ukoliko još uvijek niste sigurni koje je vaše biračko mjesto, odgovor možete dobiti na stranicama www. biraci.gov.hr.

Po prvi put u Hrvatskoj prošle godine uvedeno je preferencijalno glasanje.

Birači mogu glasati za listu ali i za kandidata na toj listi kojem žele dati svoj glas. Da bi preferencijalni glas bio važeći možete izabrati samo jednog kandidata s liste.

Birači mogu glasati samo za jednu listu kandidata, i za jednog kandidata s te liste..

Savjet biračima je da zaokruže I listu birača I jednog kandidata s te liste. Ukoliko se odlučite glasati samo za kandidata s liste, moguća je krađa vašeg glasa ukoliko naknadno na njima netko zaokruži redni broj ispred druge liste, čime glas za kandidata propada, a listić se vrijedi u korist zaokružene liste. 

Četiri opcije po kojima možete označiti svoj listić, a da vaš glas bude važeći:

- Zaokruživanjem jedne liste i kandidata s te liste.

- Zaokruživanjem samo jednog kandidata s bilo koje liste čime glas dajete i kandidatu i listi ili zaokružiti samo listu birača čime glas odlazi toj listi.

- Zaokruživanjem jednog kandidata s liste A, zaokruživanjem liste B i zaokruživanjem kandidata na listi C - vaš glas otići će listi koju ste zaokružili ali ne kandidatima.

Glasački listić biti će proglašen nevažećim:

- Ako zaokružite jednog ili više kandidata na različitim listama.

- Ako zaokružite dvije liste.

-  Ako ne zaokružite niti jednog kandidata ili listu.

Iz Državnog izbornog povjerenstva naglašavaju da je zabranjeno fotografirati listiće: - Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića nije primjereno i u suprotnosti je sa općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka - kažu u DIP-u.

 
Pročitano 1739 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI