Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Slavimo blagdan Sveta tri kralja

Blagdan Sveta tri kralja Blagdan Sveta tri kralja Foto: politikaplus.com

Katolički vjernici obilježavaju blagdan Sveta tri kralja, odnosno svetkovinu Bogojavljanja. Prema Evanđelju, mudraci vođeni Betlehemskom zvijezdom, stigli su na ovaj dan s istoka pokloniti se Isusu.

- Po njoj nam se Bog pokazuje kao onaj koji se objavio narodima, kao maleni kralj, odnosno Mesija, Spasitelj, pred kojega svi krajevi svijeta, svi kraljevi, svi vladari, svi mudraci i umnici dolaze, klanjaju mu se i donose mu darove - pojasnio je svetkovinu Sveta tri kralja Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Sveta tri kralja, Baltazar, Melkior i Gašpar došla su s istoka te predstavljaju nežidovsku kategoriju u Novome zavjetu, a razlog tomu pojašnjva velečasni Puškarić.

- Došli su s istoka, došli su izvana i predstavljaju sve one kojima će se Evanđelje navijestiti i pred kojima evanđelje također stoji kao istina, kao Božja objava, kao Božja riječ, kao definitivna Božja riječ čovjeku - objasnio je Puškarić za Media servis.

Među hrvatskim rimokatolicima razvio se običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja, a tom blagoslovljenom vodom vrši se blagoslov kuća i obitelji. Prilikom blagoslova, nadvratnici se označuju slovima „G“, „M“ i „B“ koja označavaju inicijale trojice kraljeva.

Poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, a nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica, prenesene su u Milano, a potom u katedralu u njemačkom gradu Kölnu, gdje se i danas nalaze.

Pročitano 1257 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI