Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Minusi pogodovali ledenoj berbi grožđa

Za berače je svaka bobica vrijedna Za berače je svaka bobica vrijedna Foto: J. Vrdoljak

Temperature koje ovih dana ne rastu iznad -7,  idu na ruku vinarima i to onima koji su ostavili grožđe za ledenu berbu. Od ledenih bobica nastat će ledeno vino čija cijena se penje i do 2 tisuće kuna po boci. Tako je bilo i u Iloku na Radošu na -14 u Vinariji Papak. Dvanaestak berača za kojih nije bilo zime uz zubato sunce, obavili su berbu traminca na oko 0,7 hektara površine.

 "Moramo paziti, jer svaka je bobica zlata vrijedna i treba ju pokupit. Što više bobica, s tim više ima vina", rekao je berač Joško Činčura. Da je ovo grožđe obrano u redovitoj jesenskoj berbi, dalo bi oko 4 tisuće litara vina, no ledena berba će donijeti tek nekih 300-tinjak. Ledena berba ne događa se svake godine.

"Osim onoga da imamo visoku koncentraciju šećera bitno je da imamo niske temperature, minus 7 i niže i da grožđe u trenutku berbe i prerade bude u smrznutom stanju. To je poanta čitave ledene berbe", pojasnio je Mladen Papak iz Vinarije Papak Ilok.

Temperature su u debelom minusu, a na granama dovoljno slatkoga grožđa. Ove su se godine stvari posložile u najistočnijem hrvatskom vinogorju i to na samim obroncima Fruške gore na 220 metara nadmorske visine. Kako je riječ o predikatnom vinu, vino iz ove berbe 2017., moći će se kušati tek za dvije godine.

Pročitano 1429 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI