Ispiši ovu stranicu

Započela akcija MUP-a 'Mir i dobro'

Pirotehnička sredstva Pirotehnička sredstva Foto: MUP

Ministarstvo unutarnjih poslova započelo je u petak, 14. prosinca, tradicionalnu akciju "Mir i dobro"  koja će trajati do 8. siječnja 2013. u cilju sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava u vrijeme blagdana.

Ovu akciju Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je još 1993. kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana, navode u priopćenju. Kako bi nadolazeći blagdani protekli u miru i duhu obilježavanja Božića žele upozoriti građane kako eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život.

Prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana savjetuju da se djeci, ali i drugima, ne poklanjaju pirotehnička sredstva od kojih bi mogli stradati.

Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća, navode u MUP-u.

Petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete, vatrometne kutije te drugi slični proizvodi čine kategoriju pirotehničkih sredstava koju smiju kupovati osobe starije od 18 godina, a uporaba im je dopuštena u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Za prodaju nedopuštenih pirotehničkih sredstava mlađima od 18 godina propisana je novčana kazna od 20 do 40 tisuća kuna, a ukoliko se takva sredstva koriste u zatvorenim prostorima ili na mjestima gdje se okuplja veći broj građana u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca pojedinac može platiti novčanu kaznu između tisuću i pet tisuća kuna.

Tijekom prošlogodišnje akcije "Mir i dobro" na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirana su ukupno četiri prekršaja nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem, pri čemu su prijavljene četiri punoljetne osobe, a od građana je oduzeto pet komada raznog oružja i 53 komada streljiva raznog kalibra. Također, u policiji ističu kako u prošlogodišnjoj akciji na području Vukovarsko-srijemske županije nije bilo stradalih i povrijeđenih osoba zbog nestručnog rukovanja eksplozivnim sredstvima. 

Pročitano 1810 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Portal HRV