NAJNOVIJE
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Ponavljanje izbora u Ostrovu

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:17)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Predstavljen prijedlog novog zakona o poticanju ulaganja na području Vukovara

  • Utorak, Tra 04 2017
  • Piše: 
Novi zakon o Vukovaru Novi zakon o Vukovaru Foto: Vedran Vuleta

Na konferenciji za medije vukovarski gradonačelnik Ivan Penava predstavio je Prijedlog zakona o poticanju ulaganja na području grada Vukovara čiji je cilj potaknuti gospodarski razvoj i otkloniti štetu nastalu ratnim razaranjima.

Naime, prema podacima Izvješća Državne komisije za popis i procjenu ratne štete ukupna izravna ratna šteta u gradu Vukovaru iznosi 9,5 milijardi kuna dok su neizravne štete barem četiri puta veće. Ratne gospodarske štete iznose 4,6 milijardi kuna, a najveću izravnu štetu pretrpjeli su poslovni subjekti na kojima se temeljilo vukovarsko gospodarstvo. Prema Penavinim riječima Zakon o obnovi i razvoju grada Vukovara, donesen 2001. godine, kojim je reguliran poseban status grada Vukovara, nije polučio očekivane ciljeve, odnosno nije osigurao gospodarski oporavak koji bi kroz razvoj poduzetništva sanirao posljedice rata te osigurao demografsku obnovu.

Vukovar je vjerojatno prvi grad u Republici Hrvatskoj čija je Gradska uprava izradila prijedlog zakona, a također niti jedan grad u državi nema zakon posvećen njemu kao jedinici lokalne samouprave.

- Vukovar nije želio čekati rješenje iz Zagreba ili Bruxellesa niti se prepustiti u ruke slučajnosti i sudbini već smo, svjesni iznimno teškog gospodarskog trenutka u našem gradu, preuzeli odgovornost  i donijeli dokument za kojeg čvrsto vjerujem da će promijeniti gospodarsku sliku grada, ali pod uvjetom da se uputi u saborsku proceduru i donese po hitnom postupku. Vukovar trenutno obilježava iseljavanje stanovništva, starenje populacije, niska zaposlenost, nepovoljna obrazovna struktura te niski BDP po stanovniku. Demografsku obnovu bez gospodarskog razvoja jednostavno nije moguće ostvariti – istaknuo je Penava.

S obzirom na to da su se neka rješenja iz Zakona o obnovi i razvoju grada Vukovara pokazala dobrima preuzeta su i ovim prijedlogom Zakona. Posebne mjere potpore koje se predlažu trebale bi za posljedicu imati zaustavljanje zaostajanja gospodarskog razvoja grada Vukovara u odnosu na druga područja u RH, a sadržane su u četiri poglavlja – porezne potpore, potpore za doprinose, upravljanje nekretninama i dodatne mjere.

- Riječ je o sveobuhvatnom prijedlogu zakona koji, u tom obliku, može ići u proceduru usvajanja. Glede prijedloga zakona u redovnom smo kontaktu s Vladom RH i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Suradnja je dobra i nadam se da će, na tragu toga, pogledati materijale, dati svoje mišljenje i doraditi ga da bude optimalan i u što kraćem roku pustiti u proceduru Hrvatskog sabora kako bi i što prije stupio na snagu i počeo polučivati efekte za oporavak Vukovara – rekao je Penava.

Detaljno opisujući prijedlog zakona, Penava je između ostalog, istaknuo kako su u središte zakona stavljeni poduzetnici na području grada, a u smislu ovog zakon oni su pravne ili fizičke osobe koje na području grada Vukovara samostalno trajno obavljaju gospodarsku djelatnost radi ostvarivanja dobiti proizvodnjom, prometom robe ili pružanjem usluga na tržištu.

- Zakonom je predviđeno da poduzetnik ne plaća porez na dobit ako zapošljava najmanje 10 radnika u radnom odnosu na ne određeno vrijeme koji imaju prebivalište i borave na području Vukovara. Također, predloženo je da poduzetnik koji zapošljava najmanje 3, a najviše 9 radnika u radnom odnosu na neodređeno vrijeme i koji imaju prebivalište i borave na području Vukovara, plaća 50 posto propisane stope poreza na dobit. Što se tiče poreza na dohodak od djelatnosti poduzetnici ga neće plaćati ako zapošljavaju najmanje 5 radnika također u radnom odnosu na neodređeno vrijeme i koji imaju prebivalište i borave na području Vukovara – kaže Penava i dodaje kako su ove odredbe dobar mamac ali i da su odredbe o prebivalištu propisane zbog mogućih zlouporaba koje su se događale s starim zakonom.

Nadalje, poduzetnici će, prema tekstu zakona, imati pravo na povrat 50% plaćenih doprinosa kako za mirovinsko tako i za zdravstveno osiguranje za svakog osiguranika koji ima zasnovan radni odnos kod poduzetnika i koji ima prebivalište i boravi na području grada Vukovara.

Za upravljanje nekretninama na području grada Vukovara kojih je nositelj prava vlasništva RH, a koje su potrebne za poticanje ulaganja, predloženo je da njima raspolaže Vlada RH. Penava je rekao da i da se zbog izbjegavanja zapetljanih situacija iz javne nabave, predlaže da Vlada nekretninama raspolaže bez javnog nadmetanja ili bez javnog prikupljanja ponuda po tržišnoj vrijednosti prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka, ali ukoliko se nekretninom raspolaže na taj način Državno odvjetništvo trebalo bi dati prethodno mišljenje o valjanosti pravnog posla. Tekstom prijedloga zakona predloženo je i da Vlada može Gradu Vukovaru ili pravnoj osobi čiji je grad jednini osnivač na zahtjev ustupiti nekretnine u svom vlasništvu.

- Davanje na korištenje nekretnina kojih je nositelj prava vlasništva Republika Hrvatska Gradu Vukovaru omogućit će stavljanje u funkciju devastiranih nekretnina koje zbog nekorištenja dodatno propadaju te će tako omogućiti realizaciju novih projekata – naglašava Penava.

U daljnjem tekstu predložene su Dodatne mjere kojima se utvrđuje status najprihvatljivijeg područja za ulaganje. One propisuju mehanizam, odnosno plan i program poticanja ulaganja čime se Vladi RH omogućuje da na prijedlog nadležnog ministarstva donosi četverogodišnji plan, uz godišnje izvješće koje bi Vlada podnosila Hrvatskom Saboru.

Jednako tako, tu je i dio prijedloga zakona koji se odnosi na poticajne mjere po posebnim propisima te dio kojim su uređeni upravni i sudski postupci. Također, predlaže se uz male izmjene starog zakona uređenje Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, Izvori financiranja kao i Prijelazne i završne odredbe.

– Ovo je za nas bio ogroman zalogaj, ali na prvom mjestu je dobrobit Vukovara i nemamo više vremena čekati – zaključio je Penava.

Dodajmo kako je na izradi prijedloga ovog zakona sudjelovala vukovarska razvojna agencija, gospodarstvenici, Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. 

Pročitano 2919 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija